τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας για τις τοξικές ουσίες

Με αφορμή άρθρο της Ρεσπέντζας
Ένα από τα επιχειρήματα των ιδιοκτητών του χυτηρίου μολύβδου στο Στανό ήταν ότι οι ρύποι που εκλύονται στην ατμόσφαιρα είναι κάτω από τα όρια που έχουν θεσπιστεί. Ωστόσο για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι δικαιώνονται για τις ανησυχίες τους από τις θέσεις της κ. Πολυξένης Νικολοπούλου – Σταμάτη, αναπληρώτριας  καθηγήτριας Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία αμφισβητεί την ύπαρξη επιτρεπτών ορίων  αναφέροντας σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Καθημερινή:
«Δεν υπάρχουν όρια ασφαλείας για τις τοξικές ουσίες»
Καλλιεργούμε έναν πλασματικό εφησυχασμό, δίνοντας την εντύπωση πως γνωρίζουμε τόσο για τις βιοχημικές διαδικασίες της καρκινογένεσης, ώστε να αποφασίζουμε ποιες ποσότητες είναι βλαβερές και ποιες όχι. Ο κόσμος νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια όταν ξέρει πως η έκθεσή του είναι μικρότερη από κάποια επίπεδα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πως αυτά τα επίπεδα δεν θα αναθεωρηθούν αργότερα προς τα κάτω  και, μέχρι τότε, αυτές οι τιμές χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν τις επιτρεπόμενες συγκεντρώσεις σε προϊόντα ευρείας χρήσης. Αυτό είναι επικίνδυνο και χρειάζεται αναθεώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Πολιτεία οφείλει να έχει ως γνώμονα το μηδενικό όριο ασφάλειας για τις αποδεδειγμένα τοξικές και καρκινογόνες ουσίες - τουλάχιστον για τις ομάδες υψηλού, γιατί διαρκώς νέες επιστημονικές γνώσεις τεκμηριώνουν τη δράση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου