τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Προτεραιότητες...

Επειδή λένε ότι οι Στανιώτες πίνουν πολλές μπύρες, αφιερώνουμε το παρακάτω κείμενο το οποίο κυκλοφορεί πολλά χρόνια στο διαδίκτυο. Είναι θα λέγαμε η δικαίωσή μας από φιλοσοφική σκοπιά!
 
Ένας καθηγητής φιλοσοφίας εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί.
Χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα άδειο γυάλινο βάζο κι άρχισε να το γεμίζει με μικρές πέτρες. Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;
Και οι μαθητές απάντησαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.
Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και γέμισαν τα κενά μεταξύ των πετρών. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;
Και οι μαθητές απάντησαν:

- Ναι, είναι γεμάτο.
Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά μεταξύ των πετρών και των βότσαλων. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;
Οι μαθητές δίστασαν λίγο, αλλά απάντησαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα δύο μπουκάλια μπύρες και άρχισε να τα αδειάζει μέσα στο βάζο. Τα υγρά γέμισαν όλο το υπόλοιπο κενό του βάζου. Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε:
- Είναι γεμάτο το βάζο;
Οι μαθητές αυτή τη φορά γέλασαν και είπαν:
- Ναι, είναι γεμάτο.
- Τώρα, λέει ο καθηγητής, θέλω να θεωρήσετε ότι το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή σας:
1. Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στη ζωή σας: η οικογένεια, ο σύντροφός σας, τα παιδιά σας, η υγεία σας, οι καλοί σας φίλοι.Είναι τόσο συμαντικά που ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή σας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.
2. Τα βότσαλα είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στη ζωή σας, όπως οι σπουδές, η δουλειά, το σπίτι, το αυτοκίνητο, τα στερεοφωνικά σας. Αν αυτά τα βάλετε πρώτα στο βάζο, δε θα υπάρχει χώρος γιας τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής.
3. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα -τα πολύ μικρά- της ζωής. Αν βάλετε πρώτα άμμο στο βάζο, δε θα υπάρχει χώρος ούτε για τις πέτρες ούτε για τα βότσαλα.
Το βάζο είναι η ζωή σας. Αν ξοδεύετε χρόνο και δύναμη για μικρά πράγματα, δε θα βρείτε ποτέ χρόνο για τα πιο σημαντικά. Ξεχωρίστε ποια είναι τα πιο σημαντικά για την ευτυχία σας. Μιλήστε με τους γονείς σας, παίξτε με τα παιδιά σας, απολαύστε τον σύντροφό σας, προσέξτε την υγεία σας, χαρείτε με τους φίλους σας. Πάντα θα υπάρχει χρόνος για γνώση και σπουδές, πάντα θα υπάρχει χρόνος για εργασία, πάντα θα υπάρχει χρόνος για να φτιάξετε το σπίτι σας, το αυτοκίνητό σας, τα στερεοφωνικά σας. Όμως να φροντίζετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητές σας. Όμως να φροντίσετε για τις πέτρες πρώτα. Ξεχωρίστε τις προτεραιότητες.
Οι μαθητές είχαν μείνει άφωνοι. Ένας όμως ρώτησε:
- Καλά όλ’ αυτά, αλλά η μπύρα τι αντιπροσωπεύει;
Ο καθηγητής γελώντας του απαντά:
- Χαίρομαι που ρωτάς. Είναι απλό:
Δεν έχει σημασία πόσο γεμάτη είναι η ζωή σας, δεν έχει σημασία πόσο στριμωγμένος είσαι, γιατί πρέπει να ξέρεις ότι ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΜΠΥΡΙΤΣΕΣ.

7 σχόλια:

  1. Θα μπορούσα να μάθω σε ποια κατηγορία περιεχομένου του βάζου ανήκει η επιλογή του αντιρρησία συνειδήσεως για τα Ελληνικά δεδομένα; Πέτρες, βότσαλα, άμμος, η το κενό αέρος, μια και οι λεγόμενοι "αντιρρησίες συνειδήσεως" αυτοπροβάλλονται ως τύποι και υπογραμμοί που ούτε πιοτό (μπύρα) τους αγγίζει.
    Το να φιλοσοφείς φίλε somporo, είναι πολύ καλό, όπως με το ωραίο παράδειγμα του βάζου. Δεν είναι όμως πάντα ΦΙΛΟ - ΣΟΦΙΑ η προβολή όποιασδήποτε συμπεριφοράς που έχει το προσωπείο είτε της ειρήνης,είτε της δομοκρατίας, είτε της οικολογικής συνείδησης κλπ. Θεσμοί που άντεξαν χιλιετίες όπως ΠΑΤΡΙΔΑ & ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ - θα αντέξουν αιώνια. Όταν αυτοί χαθούν τότε να ξέρεις πως είναι κοντά το ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Δεν αναφέρω τη θρησκεία γιατί δεν υπάρχει άθρησκος, καθώς ακόμη και ο λεγόμενος άθεος θεοποίησε την αθεϊα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. J.K. έφεδρε, θα έλεγα ότι στο μπουκάλι δεν περιέχονται μεγαλύτερες αξίες όπως η ειρήνη και το περιβάλλον που αποτελούν τους «βράχους» γιατί χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν και όλα τα υπόλοιπα. Όμως καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται για «φιλοσοφικό» κείμενο, αλλά για μια αστεία εκδοχή για αυτό που θέλει να θίξει το άρθρο. Αλλά και έτσι να το δούμε δεν αναφέρεται σε πρόσωπα ή κοινωνικές ομάδες που όπως φαίνεται κάποιες σου κάθονται στο στομάχι με ότι αυτό συνεπάγεται. Και η ιστορία απέδειξε ότι το χειρότερο προσωπείο είναι αυτό της πατρίδας-θρησκείας-οικογένειας χωρίς να υποτιμώ τις έννοιές του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα ήθελα να μάθω αν ο 11 Ιουνίου 2010 7:29 μ.μ. είναι Ανώνυμος ή ο somporo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. J.K Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΑΣΧΕΤΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΟΘΗΜΕΝΑ ΒΓΑΖΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ.ΧΑΛΑΡΩΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΕΤΟ.Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΗΤΑΝ ΕΚΜΕΡΟΥ ΣΟΥ ΚΑI ΟΧΙ ΤΟΥ SOMPORO RELAX!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί θα πρέπει κάθε φορά να απολογείται και να παίρνει θέση το Σόμπορο για τα σχόλια; Θα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στα λεγόμενα ή θα είναι ευκαιρία για δαιμονοποίηση; Όπως και να 'χει μια μπυρίτσα χωράει! Στην υγειά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ασφαλώς, φίλοι Ανωνυμοεπώνυμοι, αναρτήσεις σχολίων του στυλ J.K. χαλάει τη σούπα, καθώς ξεφεύγουν από τη συνηθισμένη ρουτίνα των περισσότερων (τοπικών) BLOGS και αναγκάζει είτε διαχειριστές, είτε σχολιαστές να σκεφτούν, πράγμα που στην εποχή μας είναι από βαρετό μέχρι ενοχλητικό. Αυτά που εσείς ονομάζετε σκωπτικά και σνομπάροντας απωθημένα, δεν είναι παρά εκείνα ακριβώς που ο σημερινός «μεταμοντέρνος» BLOGιστής έχει απωθήσει στα κατάβαθα της ψυχής του, ή ακόμη και τα έχει εξοβελίσει από αυτήν, κομπάζοντας ότι ανακάλυψε την ελευθερία της σκέψης και της πράξης. Έτσι λοιπόν αφού αναρτήσει κάποιο κείμενο, ασχολίαστο, που σημαίνει ότι το αποδέχεται όπως είναι, στη συνέχεια ενοχλείται από τυχόν σχόλια που δεν συμπλέουν με την ανάρτηση και αντί να απαντήσει επί της ουσίας, προσπαθεί να απαξιώσει τον σχολιαστή και μάλιστα πολλές φορές με ανοίκεια προσωπική επίθεση. Όταν η νεολαία συστήνει «χαλάρωσε» και “relax” ποιος J.K. και κάθε J.K θα αποποιηθεί τη διάθεση για ΦΙΛΟ-ΣΟΦΙΑ βγάζοντας τα «απωθημένα» του, που είναι πώς να μπορέσει να πει αυτά που θεωρεί πως πρέπει να πει. Όσο δε για το μούντζωμα που θα εισπράξει, δεν είναι υπερβολή, θα το θεωρήσει σαν τις κλωτσιές που δέχεται σαν παίζει με τα παιδιά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί πρέπει να βάζουμε στα κινήματα για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την οικολογία… προσωπεία που πάντα έχουν ως στόχο την υπονόμευση της «πατρίδας»;
    Το μόνο που έκανε ο J.K. στο σχόλιό του ήταν να απαξιώσει τους αντιρρησίες συνείδησης και να κατηγορήσει το Σόμπορο για τις αναρτήσεις. Αυτό αποτελεί ΦΙΛΟ-ΣΟΦΙΑ; Αυτά θα αναγκάσουν διαχειριστές και αναγνώστες να σκεφτούν; Σε ποια δεδομένα; Δε είδα πουθενά την ουσία την οποία επικαλείσαι!
    Είναι σνομπ ο σχολιαστής BATSI που μίλησε για απωθημένα ενώ δεν είναι ο J.K. που μιλάει μ’ αυτό το ύφος: «οι λεγόμενοι "αντιρρησίες συνειδήσεως" αυτοπροβάλλονται ως τύποι και υπογραμμοί που ούτε πιοτό (μπύρα) τους αγγίζει»!
    Αυτό το ύφος στο σχόλιο ξεφεύγει από τη συνηθισμένη ρουτίνα των BLOGS;
    Μήπως θα πρέπει να «εξοβελίσετε» εσείς από τα κατάβαθα της ψυχής σας αυτά στα οποία είστε εγκλωβισμένοι; Δεν κομπάζουμε ότι ανακαλύψαμε την ελευθερία της σκέψης και της πράξης απλά προβληματιζόμαστε!
    Υ.Γ. Είπαμε να πιούμε καμιά μπύρα και μας βγήκε ξυνή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή