τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Η κουρούνα δεν ξεχνά!

Ακόμα και τα πουλιά κρατάνε «μούτρα» στους κακούς ανθρώπους!
Εκτός από πανέξυπνες, οι άγριες κουρούνες είναι και μνησίκακες, διαπιστώνουν οι Αμερικανοί ορνιθολόγοι που τόλμησαν να τις ενοχλήσουν. Τα παμπόνηρα πουλιά μπορούν να θυμούνται για χρόνια ποιος τις πείραξε και προειδοποιούν τους φίλους τους όταν ο κίνδυνος πλησιάζει.

Όπως σχολιάζει το περιοδικό New Scientist στο τελευταίο τεύχος, ερευνητές πεδίου είχαν παρατηρήσει εδώ και χρόνια ότι οι κουρούνες -το γένος που συμπεριλαμβάνει και τα κοράκια- συμπεριφέρονται σαν να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα πρόσωπα.
Θέλοντας να εξετάσει αν τα πτηνά ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από το πρόσωπο ή από τα ρούχα ή άλλα χαρακτηριστικά τους, ο Δρ Τζον Μάρζλουφ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ σχεδίασε ένα εξυπνο αλλά και μάλλον αστείο πείραμα.
Κάθε φορά που πήγαινε στο δάσος για να αιχμαλωτίσει και να σημαδέψει με δακτύλιους τις άγριες αμερικανικές κουρούνες, φορούσε μια πλαστική μάσκα με το πρόσωπο ενός ανθρώπου των σπηλαίων. Τα πουλιά σταδιακά έμαθαν να αναγνωρίζουν τη μάσκα και σήμαιναν συναγερμό κάθε φορά που κάποιος ερευνητής πλησίαζε τις φωλιές τους.
Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι τα ίδια πουλιά αδιαφορούσαν εντελώς αν ο ίδιος ερευνητής πλησίαζε το χώρο τους φορώντας μια διαφορετική μάσκα, αυτή τη φορά με το πρόσωπο του Αμερικανού τέως αντιπροέδρου Ρίτσαρντ Τσένι.
Και η αντιπάθεια των πτηνών για τον άνθρωπο των σπηλαίων διατηρήθηκε για τουλάχιστον τρία χρόνια, ένδειξη ότι οι κουρούνες διαχωρίζουν τους «κακούς» από τους «καλούς» ανθρώπους και δεν ξεχνούν ποιος τις είχε βλάψει κάποτε.
Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι οι κουρούνες θυμούνται τα ίδια τα πρόσωπα και όχι άλλα σωματικά χαρακτηριστικά, καθώς δεν φάνηκαν να νοιάζονται αν ο ερευνητής φορούσε για παράδειγμα ένα καπέλο ή μια χρωματιστή κορδέλα στο χέρι.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Animal Behaviour.
Πηγή: 

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Κάλπες στήνουν έξη δήμοι στη Θεσσαλονίκη γιά τον "Καλλικράτη" Τα δημοτικά συμβούλια με την δυνατότητα που τους δίνει ο νόμος (2/3 των συμβούλων) πραγματοποιούν δημοψήφισμα και ρωτούν τους δημότες τους αν θέλουν να χάσουν την αυτοτέλειά τους (να συνενωθούν με άλλους δήμους).Ζητούμε να γίνει το ίδιο σε όλους τους δήμους της χώρας. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έλαβαν την εξουσία τους προσωρινά (γιά τέσσερα μόνο χρόνια) από τους ανώνυμους δημότες τους και όχι από την κεντρική κυβέρνηση ή από την ΕΕ ή από οποιονδήποτε άλλον. Στο τέλος της τετραετίας οφείλουν να επιστρέψουν την προσωρινή εξουσία πάλι στους δημότες τους και όχι στην οποιαδήποτε κυβέρνηση ή υπουργό ή υπερδήμαρχο. ΠΗΓΗ : www.kede.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kuruna.blogspot.com

    Απ' τα καλύτερα και παλιότερα μπλογκ που τώρα μας χάσκει παρατημένο

    ΥΓ Καλιάκα ντ λεν ζν Ιρισσό

    ΑπάντησηΔιαγραφή