τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Με αφανισμό απειλούνται 468 είδη άγριας πανίδας


Πηγή: Το Βήμα
«Κόκκινο» συναγερμό σήμαναν οι επιστήμονες για τα ζώα στην Ελλάδα. Συνολικά 468 είδη άγριας ζωής, από τα 1.013 που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» των ειδικών, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στο ελληνικό Κόκκινο Βιβλίο για τα είδη που απειλούνται με αφανισμό στη χώρα μας, το οποίο επικαιροποιήθηκε (17 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση) και παρουσιάστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ζωολόγους, άμεση είναι η απειλή για τρία είδη θηλαστικών: τον λύγκα, τη μεσογειακή φώκια και το ελάφι. Υπάρχουν όμως και άλλα που κινδυνεύουν, όπως η κρητική μυγαλή (το μοναδικό ενδημικό είδος θηλαστικού της Ελλάδας), η ασιατική τρανονυχτερίδα, το τσακάλι, η αρκούδα, ο κρητικός αίγαγρος, η βίδρα, το πλατώνι, ο στεποποντικός, ο σκαπτοποντικός του Felten, ο φυσητήρας, η φώκαινα και το κοινό δελφίνι.

Υπολογίζεται ότι 15% των σπονδυλόζωων (ψάρια, αμφίβια, ερπετά, πουλιά και θηλαστικά) είναι πιθανό να εξαφανιστούν στο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον.

Τα περισσότερα από αυτά είναι ψάρια του γλυκού νερού και αμφίβια.

Στα ασπόνδυλα (ανθόζωα, χερσαία σαλιγκάρια, αράχνες, ισόποδα, λεπιδόπτερα, κολεόπτερα κ.ά.) περισσότερα από τα μισά (297 είδη) βρίσκονται σε κίνδυνο. Σύμφωνα με πρόσφατες απογραφές, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 23.130

είδη ζώων της ξηράς και των γλυκών νερών. Αν σε αυτά προστεθούν 3.500 είδη της θάλασσας καθώς και άλλα είδη που έχουν καταγραφεί αλλά δεν περιελήφθησαν στους σημερινούς καταλόγους, ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τις 30.000 είδη. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν στο βιβλίο ζωολόγοι που συμμετείχαν στις έρευνες, η πανίδα της Ελλάδας δεν είναι καλά μελετημένη.

Το έργο της αναθεώρησης και επικαιροποίησης του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας υλοποιήθηκε από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς, την Ελληνική Ερπετολογική Εταιρεία και το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας. Οπως επεσήμανε χθες η συντονίστρια του προγράμματος κυρία Παναγιώτα Μαραγκού, «το Κόκκινο Βιβλίο είναι ένα εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να επιλεχθούν προτεραιότητες προστασίας,να σχεδιαστούν και,το βασικότερο, να υλοποιηθούν οι αναγκαίες δράσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου