τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Tι είναι η Πρωτοβουλία για την Αξιοποίηση του Πηγαδιού;


Το πηγάδι είναι ένα πανέμορφο μέρος που διαθέτει πηγή νερού εδώ και δεκάδες χρόνια.. Είχανε ξεκινήσει έργα με σκοπό την αξιοποίηση του ως κέντρο αναψυχής που δυστυχώς σταμάτησαν στην μέση.
Ύστερα από πολύμηνες σκέψεις- συζητήσεις και προβληματισμούς, το καλοκαίρι ωρίμασαν οι συνθήκες και δημιουργήσαμε την Πρωτοβουλία η οποία έχει παράλληλους στόχους και σκοπούς. Από την μια η ανάδειξη - αξιοποίηση του πηγαδιού και περαιτέρω του χωριού και από την άλλη η "διαφήμιση" ποιοτικών μουσικών που λίγοι ακούνε καθώς όλοι έχουνε πέσει με τα μούτρα στα εμπορικά και στα "σκουπίδια", να δώσει ένα άλλο χρώμα στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού, να φέρει μια νέα κουλτούρα στο Στανό κτλ..

Οι προσπάθειες μας ξεκίνησαν με τη δημιουργία του φεστιβάλ «πηγάδι» το οποίο ήτανε πολυήμερο και συμπεριλάμβανε προβολές ταινιών, μουσικά αφιερώματα, ενημερώσεις - ομιλίες.. Σαν πρωτοβουλία, με σύμμαχο το φεστιβάλ και τον κόσμο του Στανού πιστεύουμε ότι θα πιέσουμε τους αρμόδιους ώστε να ολοκληρωθούνε τα έργα και να γίνει το πηγάδι κέντρο αναψυχής..
Σεβαστείτε το πηγάδι, αυτό μεγάλωσε γενιές και γενιές, από αυτό παίρναμε νερό, σε αυτό πλέναμε ρούχα κτλ.. αξίζει τον σεβασμό όλων μας..!!
by Basilis


11 σχόλια:

  1. ΤΙ ΕΡΓΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ..
    1)ΟΔΟΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ(ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΩΜΕΝΗ ΜΕ ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ)
    2)ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΣΤΥΛΙΣΚΟΣ ΜΕ ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΙΖΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ(ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝΕ ΠΡΟΒΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΣ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ, ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝΕ ΣΤΟ ΚΙΟΣΚΙ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΣΤΙΣ ΒΡΥΣΕΣ. Η ΠΡΙΖΑ ΘΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΚΕΙ, ΚΑΘΩΣ ΤΩΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΠΛΑΝΑ ΣΠΙΤΙΑ)
    3)ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝΕ ΠΑΓΚΑΚΙΑ ΚΑΙ ΞΥΛΙΝΑ ΤΡΑΠΕΖΙΑ(ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΚΙΟΣΚΙ)
    4)ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΚΑΔΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
    5)ΝΑ ΞΕΒΟΥΛΩΘΟΥΝΕ ΟΙ ΣΩΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΚΕΙ.
    ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΩΣΤΕ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΑΨΥΧΗΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΥΡΙΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ. ΕΦΟΣΟΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΔΕΕΣ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ ΜΑΣ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που προέχει απ' όσα γράφεις Βασίλη είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για να γίνονται άμεσα οι εκδηλώσεις.
    Ο Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα έκανε τις απαραίτητες ενέργειες στην πολεοδομία και τη ΔΕΗ αλλά πέρασαν 4 μήνες και ακόμα δεν έγινε τίποτα παρ' όλο που είναι μια πολύ απλή διαδικασία και χωρίς κόστος.
    Θα ήθελα να συμπληρώσω σε όσα προτείνεις ότι απαραίτητες είναι και οι τουαλέτες.
    Επίσης το ίδιο το πηγάδι σαν κτίσμα χρειάζεται επεμβάσεις.Να γίνει η σκεπή με νέα κεραμίδια (βυζαντινά) και να αντικατασταθεί η παλιά επένδυση πέτρας με πιο παραδοσιακή.
    Όμως όποιες επεμβάσεις γίνουν στην περιοχή θα πρέπει να γίνουν με πολλή προσοχή και να δένουν με το φυσικό περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΣΤΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΟ ΠΗΓΑΔΙ festival..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ακομα οι αρμοδιοι δεν εχουν κανει τιποτα στο πηγαδι..αναλωνονται σε υποσχεσεις και λογια..απο πραξεις μηδεν...μηπως οι υποσχεσεις δινονται εν οψει δημοτικων εκλογων,και για ψηφοθηρια?στην πρωτοβουλια,εχουμε εναν ανωτερο στοχο,ο οποιος πηγαζει απο την βιολογικη αναγκη του ανθρωπου για το νερο...σε ενδεχομενη διακοπη του νερου στο χωριο ολοι θα τρεχουμε στο πηγαδι παλι..σε ενα πηγαδι που ο δρομος προσβασης εχει υποστει διαβρωσεις απο τις βροχες και η προσεγγιση του ειναι δυσκολη ειτε με αυτοκινητο ειτε με τα ποδια (αρα υπαρχει περιπτωση ατυχηματων )..να δω πως θα παιρνουμε νερο μεσα στο σκοταδι αφου οι 1-2 κολωνες δεν επαρκουν,να δω πως θα προσεγγιζουμε τις βρυσες,αφου οι κουπανες εχουν βουλωσει και εχει πλημμυρισει ολο το μερος,δημιουργωντας μια γλιστερη επιφανεια (δευτερο πιθανο μερος για ατυχηματα) και οταν θα χει πολλα ατομα στην ουρα να δω που θα ξεκουραζονται οι κατοικοι μεγαλης ηλικιας....αρα με τηυ ολοκληρωση των εργων δεν κερδιζουμε μονο ενα κεντρο αναψυχης και διασκεδασης,διευκολυνονται οι συνθηκες και ανα πασα στιγμη ο καθενας ειτε ειναι νεος ειτε ειναι γέρος να κατεβει στο πηγαδι και να παρει νερο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οταν ξεκινησαμε την πρωτοβουλια, και καναμε της πολυημερες εκδηλωσεις,κανενα στελεχος(στανιωτης) της τοπικης αυτοδιοιηκησης δεν μας στηριξε,κανεις δεν ηρθε στο πηγαδι,κανεις δεν ανεβηκε στο βημα να πει δυο λογια.ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΠΩΝ..ο κοσμος το αγκαλιασε και εν μεσω του σομπορο δυναμωσε η φωνη μας...και γι αυτους τους λογους μερικοι απο αυτους(και ο δημαρχος) αρχισαν να ευαισθητοποιουνται δινοντας υποσχεσεις...εμεις θελουμε την βοηθεια του δημου αρναιας,θελουμε την συνεργασια με τον δημαρχο,τους δημοτικους συμβουλους και τον προεδρο,δεν θα επιτρεψουμε ομως σε κανεναν επιδοξο να εκμεταλλευτει(εν οψει εκλογων την ψηφοθηρια) αυτο που ξεκινησαμε στο πηγαδι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυστυχώς αντί να αγκαλιάζουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να τις ενισχύουν τις βλέπουν με καχυποψία. Αυτό αφορά όχι μόνο την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους άλλους φορείς. Ίσως γιατί δεν τους ρωτήσατε (γιατί έτσι έχουν μάθει)ή ίσως γιατί θέλουν πάντα να έχουν τον έλεγχο. Θα περίμενε κανείς ο Πολιτιστικός Σύλλογος τουλάχιστον να σταθεί στο πλευρό σας από την πρώτη στιγμή. Αντ' αυτού όμως η στάση του μάλλον εχθρική έμοιαζε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παίρνοντας αφορμή από τα σχόλια σας για την απουσία μας από την πρωτοβουλία για το πηγάδι θέλω να σας πω δυο λόγια, έτσι για την ιστορία.
    Η πρώτη μελέτη για την αναβάθμιση του πηγαδιού έγινε όταν πρόεδρος του χωριού ήταν ο Κώστας Ευθυμούδης. Στην συνέχεια έγινε ο Καποδιστριακός Δήμος. Εγώ προσωπικά ανέλαβα και ολοκλήρωσα την μελέτη και κατάφερα να εντάξω το έργο στο πρόγραμμα Leader με την βοήθεια του τότε δημάρχου του κ.Ζωγράφου. του τοπικού συμβουλίου και των άλλων Δημοτικών συμβούλων.. Επειδή πίστευα από τότε όπως και τώρα ότι το πηγάδι είναι από τις πιο όμορφες περιοχές στο χωριό μας.( Και όμως εκείνη την εποχή κατηγορήθηκα από πολλούς, για την ανάγκη κατασκευής των έργων στο πηγάδι !!!!!)
    Από την αρχή γνωρίζαμε ότι τα λεφτά ήταν λίγα και δεν επαρκούσαν για την ολοκλήρωση του έργου. Αλλά τουλάχιστον ήταν μία αρχή. Επειδή πολλοί δεν θυμούνται, εκείνη την εποχή η περιοχή του πηγαδιού ήταν ένας απέραντος σκουπιδότοπος. Στην γύρω περιοχή σε πρόχειρες κατασκευές έμεναν οικονομικοί μετανάστες από την Αλβανία οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την βρύση για να κάνουν μπουγάδα και όλο το δάσος σαν τουαλέτα. Όταν ξεκίνησε το έργο πείσαμε τους Αλβανούς να απομακρυνθούν και πραγματικά το σεβάστηκαν. Παράλληλα με την εκτέλεση του έργου ο Δήμος έβαλε υλοτόμους οι οποίοι καθάρισαν και αναβάθμισαν το δάσος. Ταυτόχρονα έγινε και επέκταση του πλακοσκεπούς αγωγού ο οποίος μέχρι τότε έφθανε κοντά στην βρύση, με αποτέλεσμα να υπάρχει στη περιοχή έντονη δυσοσμία. Ο αγωγός επεκτάθηκε κατά περίπου πενήντα μέτρα και ταυτόχρονα μπαζώθηκε η γύρω περιοχή.
    Βλέπετε λοιπόν ότι για να βρίσκεται το πηγάδι στη σημερινή κατάσταση έγιναν κάποιες προσπάθειες.( Έχω πει και άλλη φορά ότι λάθη και παραλήψεις γίνονται αλλά δεν είναι και σωστό να τα μηδενίζουμε όλα.) Οι προτάσεις σας και ακόμη περισσότερες, όπως ο ηλεκτροφωτισμός ,η κατασκευή μικρού αμφιθεάτρου, η κατασκευή παιδικής χαράς περιλαμβάνονται όλα στην μελέτη που έχει γίνει.
    Στην συνέχεια και ενώ αρχικά υπήρχε από την ΑΝΕΤΧΑ της οποίας ήμουν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, η δέσμευση για την χρηματοδότηση του έργου και την ολοκλήρωση των εργασιών, το έργο δεν εντάχθηκε και δεν γνωρίζω για ποιους λόγους(εκείνη την εποχή δεν ήμουν Δημοτικός σύμβουλος.
    Όσον αφορά τώρα τον σημερινό Δήμο. Κάναμε πολλές προσπάθειες και πιέσαμε τον δήμαρχο να συζητήσουμε , να προτείνουμε και να αποφασίσουμε στο δημοτικό συμβούλιο, για τα έργα που θα εντάσσονταν στο πρόγραμμα «Α.Μπαλτατζής».Στις προτάσεις της παράταξης μας για το Στανό ήταν και η ολοκλήρωση των έργων στο πηγάδι. Παρόλα αυτά η συζήτηση αυτή δεν έγινε ποτέ και στον κατάλογο των έργων που στάλθηκαν στην περιφέρεια δεν υπήρχε κανένα έργο για το Στανό.

    Προφανώς η πρωτοβουλία για το πηγάδι είναι μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια η οποία μπορεί να αναδείξει τον χώρο και να πιέσει για την ολοκλήρωση του έργου. Ειλικρινά όταν το έμαθα χάρηκα πολύ, γιατί αυτό που πιστέψαμε κάποιοι παλιότερα, βρήκε συνεχιστές. Από την δική μου πλευρά, άσχετα με το αν θα είμαι στο Δήμο η όχι και άσχετα με τον αν θα εκμεταλλευτώ την πρωτοβουλία για να μαζέψω σταυρούς, σας δηλώνω ότι είμαι μαζί σας και θα έχετε όποια βοήθεια θέλετε.
    Γιώργος Κάκκας
    Υ.Γ. Για την αποκατάσταση της αλήθειας. Όταν έγινε η πρώτη εκδήλωση στο πηγάδι ήμουν εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνω οτι εχουν εχει καποια εργα στο πηγαδι,η προσωπικη μου γνωμη ομως ειναι οτι οταν ενα εργο ειναι ημιτελες,τοτε ειναι ενα εργο που δεν μπορει να προσφερει και πολλα,ποσο μαλλον τωρα που ειναι και τοσα χρονια παρατημενο..και τα αποτελεσματα τα βλεπουμε τωρα..τα εργα εχουν φθαρθει στην παροδο των ετων,επειδη κανεις αρμοδιος δεν ενδιαφερθηκε να τα ολοκληρωσει η τουλαχιστον να τα συντηρησει, χρονο με το χρονο η φθορα ειναι και μεγαλυτερη και ειναι κριμα..
    Υ.Γ γνωριζουμε οτι κατεβηκατε,αλλα κατεβηκατε σαν Γιωργος και οχι σαν Γ.Κακκας-δημ.συμβουλος.Γιατι δεν μαζεψατε ολα τα παιδια της πρωτοβουλιας εκεινο το βραδυ σε μια ακρη να τους δειξετε το ενδιαφερον σας και να συζητησετε μαζι τους,η εστω τις επομενες ημερες;εχουν γινει 5-6(μπορει και παραπανω) εκδηλωσεις,δεν σας ξαναειδαμε,ουτε εσας ουτε καποιον απο την παραταξη σας..

    αυτα ομως εχουν περασει,ας κοιταξουμε το μελλον και τι μπορουμε να κανουμε ολοι μας για το πηγαδι..εμεις πηραμε την πρωτοβουλια,κατεβασαμε τον κοσμο στο πηγαδι,ευαισθητοποιησαμε τους κατοικους,βγηκαμε σε εκπομπη της ΤV SUPER,καταφεραμε το πηγαδι να ειναι στις ημερησιες διαταξεις ολων των συζητησεων και κουτσομπολιων,τα λεμε και μεσα απο το somporo.τωρα το μπαλακι ειναι στα χερια σας(των δημ.συμβουλων)εσεις εχετε την εξουσια,εσεις ειστε οι υπευθυνοι,απο εσας εξαρταται το αν θα ολοκληρωθει το εργο..εμεις ειμαστε απλοι θνητοι,δεν εχουμε την δυναμη την δικη σας,εσεις ειστε οι αρμοδιοι.αυτο που μπορουσαμε εμεις το καναμε,και θα συνεχισουμε να το κανουμε...ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστυχώς Βασίλη κάποια πράγματα δεν περνάνε μόνο από τα δικά μας χέρια.Βλέπεις το να είσαι αντιπολίτευση είναι πολύ άχαρος ρόλος.Πέρα από τις πιέσεις που ασκούμε, οι αποφάσεις είναι στα χέρια άλλων.Μακάρι να ήταν στο χέρι μου.Τότε θα είχα τουλάχιστον την τόλμη να πω, συγνώμη δεν μπορώ να το κάνω...
    Και μην φανταστείς ότι με πληγώνει λιγότερο απο σένα η εικόνα του εγκατελειμένου πιγαδιού,ειδικά όταν πάω εκεί με τα παιδιά μου.
    Επίσης θεωρώ συμαντικό ότι τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο οι εκλεγμένοι αλλα και οι ενεργοί πολίτες, οι οποίοι και μπορούν έξω από τα μικροκοματικά συμφέροντα να διαμορφώσουν πολιτικές τόσο στον Δήμο όσο και παραέξω.
    Συμφωνώ με την προτροπή σου να αφησουμε την μιζέρια στην άκρη και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε απο δω και πέρα, αποδεχόμενοι την βοήθεια όλων, χωρίς να προσπαθούμε να χωρίσουμε το χωριό σε καλούς και κακούς.Εξάλου μια χούφτα άνθρωποι είμαστε..και δεν έχουμε την πολυτέλεια της περιθωριοπόιησης οποιασδήποτε προσπάθειας.
    Υ.Γ Οταν εμφανιζώμαστε κάπου σαν Δμοτικοί σύμβουλοι τότε το παίζουμε κάποιοι ή μαζεύουμε ψήφους και όταν ερχόμαστε σαν ιδιώτες ήμαστε ανύπαρκτοι.Τέλος πάντων δεν παραπονιέμε γιατι μετά από οκτώ χρόνια στα κοινά το έχω συνηθίσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σωστά ιδιαιτέρα αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση είναι θαύμα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή