Η Ρουμανία ακυρώνει τη συνεργασία εξόρυξης χρυσού με την καναδική εταιρία Gabriel Resources
Προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Προς τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου
-Προς το 1.500.000 των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας
Επ’ ευκαιρία της από 19/11/2013 απόφασης απόρριψης από την Ρουμανική Γερουσία του νομοσχεδίου για την εξόρυξη χρυσού στην βιομηχανική περιοχή Rosia Montana, καλό θα ήταν να παραδειγματιστούμε και να παραλληλίσουμε το δικό μας πρόβλημα της Κεντρικής Μακεδονίας στην Ελλάδα, με αυτό της Ρουμανίας, εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές μεταξύ Ρουμανίας και Ελλάδας.
1. Στη Ρουμανία λοιπόν, σε 33 πόλεις της χώρας και σε πολλές του εξωτερικού, λόγω συμπαράστασης, οι κάτοικοι διαδήλωσαν κατά του επίμαχου νέου χρυσωρυχείου στη Rosia Montana, στα Καρπάθια Όρη. Οι Ρουμάνοι, έχοντας υπ’ όψιν τους την μεγάλη οικολογική καταστροφή που εξαπλώθηκε σε Ρουμανία, Ουγγαρία, Γιουγκοσλαβία λόγω του κυανίου, που οι εμπειρογνώμονες την ονόμασαν ως την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή μετά το Τσέρνομπιλ από το χρυσωρυχείο Μπάϊα Μάρε στις 15 Φεβρουαρίου 2000 δεν άντεξαν και αντέδρασαν για μια παρόμοια εγκατάσταση καταστροφής γνωρίζοντας ότι οι επιπτώσεις δεν είναι τοπικές, αλλά επηρεάζουν σχεδόν όλη τη χώρα.
Στην Ελλάδα : Αναφέρουμε αντίστοιχα ότι :
α) Πραγματοποιήθηκαν πολλαπλές εκδηλώσεις - διαδηλώσεις κατοίκων στη Θεσσαλονίκη που μερικές εξ’ αυτών όπως στις 24/11/2012 (πορεία 25.000 ατόμων), στις 05/10/2013 (συναυλία 35.000 ατόμων), στις 09/11/2013 (πορεία 18.000 ατόμων), ήταν τόσο πολυπληθείς, που κανείς από τους σημερινούς αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής δεν διανοήθηκε ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει ο ίδιος.
Πολυπληθείς εκδηλώσεις επίσης πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως : στην Αθήνα στις 12/01/13 (πορεία), Πολύγυρος (4 πορείες διαμαρτυρίας), Μυτιλήνη, Λήμνος, Βόλος, Λαμία, Μεσολόγγι, Πάτρα, Κόρινθος, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Κεφαλονιά , Ιθάκη, Θάσος, Κάλυμνος, Λασίθι, Καρδίτσα, Παλλήνη – Γέρακας, Δήμος Λαυρεωτικής, Μήλος, Βούλα Αττικής, Λουτράκι, Κερατέα, Άρτα, Χολαργός κλπ
β) Εκδόθηκαν ψηφίσματα των παρακάτω έξι Δήμων Νομού Θεσσαλονίκης, στα οποία δηλώνουν όχι μόνο τη συμπαράσταση τους προς του κατοίκους της Χαλκιδικής, αλλά και την έντονη ανησυχία τους για τους δικούς τους κατοίκους, απαιτώντας την παύση εργασιών της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» :
· Κορδελιού – Ευόσμου
· Καλαμαριάς
· Αμπελοκήπων – Μενεμένης
· Παύλου Μελά
· Λαγκαδά
· Βόλβης
Ποιος από τους διοικούντες στην Αθήνα αφουγκράστηκε τα εντονότατα ψηφίσματα των παραπάνω Δήμων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, που εκπροσωπούν πάνω από 600.000 κατοίκων; Τα ψηφίσματα είναι σχεδόν ομόφωνα και είναι όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Γιατί να υπάρχει μια τόσο έντονη και προκλητική αδιαφορία; Μήπως και αυτή η τακτική είναι ένας νέος τρόπος λειτουργίας της καινούργιας …δημοκρατίας;
Όσον αφορά :
· Τον Δήμο Θεσσαλονίκης : Ο κ. Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δηλώνει ότι το θέμα ¨δεν αφορά¨ τον Δήμο Θεσσαλονίκης και δεν διεξήγαγε ψηφοφορία στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου εν γνώσει του ότι πολλοί Σύμβουλοι είχαν αντίθετη άποψη .
· Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας : Ο κ. Περιφερειάρχης δηλώνει ¨αναρμόδιος¨, αλλά ο αντίστοιχος της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, δηλώνει ¨αρμόδιος¨ και δραστηριοποιείται μαζί με τους Δημάρχους της περιοχής του, καταφέρνοντας να προστατεύσει τον τόπο του, ακυρώνοντας, τουλάχιστον προς το παρόν, το πρόβλημα της εξόρυξης. Εξ’ άλλου, μπροστά στις κάμερες της τηλεόρασης ο κύριος Πρωθυπουργός του έδωσε σχετικές οδηγίες δράσης επί του θέματος υπέρ της εταιρίας, περί πολεοδομίας κλπ., ως αρμοδίου, φυσικά.
Δηλαδή, η διατροφική αλυσίδα εμποτισμένη με αρσενικό, κυάνιο, υδράργυρο, ουράνιο κλπ που θα κυκλοφορεί στις λαϊκές αγορές και super market της Θεσσαλονίκης δεν αφορά τον κ. Δήμαρχο Θεσσαλονίκης και τον κ. Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας; Ούτε και η τοξική σκόνη που θα περιφέρεται πάνω απ΄ αυτήν, τους αφορά;
Φίλοι Θεσσαλονικείς, αποτυγχάνοντας οι Καναδοί την προηγούμενη φορά με την TVX, ήρθαν τώρα, περισσότερο προετοιμασμένοι και διαβασμένοι. εκμεταλλευόμενοι, μεταξύ άλλων, τις αδυναμίες μας και τα έντονα κομματικά μας πάθη, κατάφεραν το θέμα τους να το κάνουν ¨πολιτικό¨, λες και το αρσενικό, το κυάνιο, το ουράνιο ή ο υδράργυρος κλπ ξεχωρίζει τους ψηφοφόρους της δεξιάς παράταξης από αυτούς της αριστεράς.
Οι γιατροί παραδέχονται ότι η παραπάνω τοξική σκόνη και το κυάνιο χτυπά πρωταρχικά το νευρικό σύστημα, συνήθως πρώτα των παιδιών και μετά τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα, μικρών και μεγάλων. Τότε, ποιος θα μας σώσει; Το κόμμα μας, ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης; Όταν η Χαλκιδική και τα ΔΣ των Δήμων Λαγκαδά, Βόλβης και Πέλλας ως περιφερειακές πηγές της διατροφικής αλυσίδας, που καταλήγει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, χτυπούν το ¨καμπανάκι¨, εμείς οι καταναλωτές αδιαφορούμε; Και να λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι οι βλάβες από την εξόρυξη χρυσού είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ.
Όταν ο κ. Πάχτας συμβουλεύει τους κατοίκους του χωριού Νεοχωρίου Χαλκιδικής να πίνουν εμφιαλωμένο πλέον νερό (διότι η ποσόστωση αρσενικού σ’ αυτό ξεπέρασε τα επιτρεπτά όρια – το νερό μυρίζει), με εμφιαλωμένο νερό οι κάτοικοι θα ποτίζουν και τα οπωροκηπευτικά, λαχανικά και τα αιγοπρόβατα της περιοχής τους που καταλήγουν ως διατροφική αλυσίδα στη Θεσσαλονίκη;
γ) Ψηφίσματα Δήμων εκτός Νομού Θεσσαλονίκης και Περιφερειών κατά της εξόρυξης χρυσού :
· Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης,
· Πέλλας – Γιαννιτσών
· Σιθωνίας
· Μαρώνειας – Σάπων
· Κομοτηνής
· Αλεξανδρούπολης
· Κιλκίς
· Παιονίας, κλπ
· Λαυρεωτικής και Κερατέας κλπ
δ) Πανελλήνια Ψηφίσματα Συλλόγων - Επιμελητηρίων :
· Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων
· Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος
· Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος
· Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Ανωτάτων Σπουδών
· Ψήφισμα Γ.Σ. της Πανελλήνιας Κίνησης Δασολόγων
· Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, Αθήνα
· Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, κλπ
ε) Επιστημονική Τεκμηρίωση του προβλήματος: Όλες οι παρακάτω αποφάσεις είναι με τεκμηρίωση κατά της εξόρυξης.
· Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος / Κεντρικής Μακεδονίας (40 σελίδες)
· Συμβούλιο Περιβάλλοντος Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (10 σελίδες)
· Πρυτανικό Συμβούλιο Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (4 σελίδες)
· Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Α.Π.Θ. (13 σελίδες)
· Γεωπονική Σχολή Α.Π.Θ.(12 σελίδες)
· Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης / Τουριστικών Επαγγελμάτων (22 σελίδες)
· Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδος (4 σελίδες)
· Πλήθος μεμονωμένων επιστημόνων Ανωτάτης Κατάρτισης σχετικών επιστημών, όπως Καθηγητές Σεισμολογίας, Βιολογίας Α.Π.Θ., Ιατρικής, Οικονομικοί αναλυτές, κλπ
Στις παραπάνω παραγράφους προσπαθήσαμε να στοιχειοθετήσουμε και να καταγράψουμε τα σπουδαιότερα ψηφίσματα – αποφάσεις κατά της εξόρυξης χρυσού, χάριν συντομίας.
Τέλος, όταν υπάρχουν τόσα ψηφίσματα Δήμων στη Θεσσαλονίκη, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, τόσα ψηφίσματα πανελληνίων συλλόγων – Επιμελητηρίων, τόσες εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες αρμοδίων πανεπιστημιακών φορέων, τόσες έντονες εκδηλώσεις – διαδηλώσεις χιλιάδων Ελλήνων κατά της εξόρυξης χρυσού και οι διοικούντες της Αθήνας κλείνουν προκλητικά τα αυτιά τους, τότε τι άλλο πρέπει να κάνει ο λαός αυτός;
Όταν στην πρώτη διαδήλωση στις Σκουριές στο Μαυροδένδρι (περιοχή Σκουριών) οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, άνδρες, γυναίκες και παιδιά,
ανέβηκαν με ειρηνικές διαθέσεις και σφυροκοπήθηκαν με δακρυγόνα – χημικά από 23 διμοιρίες ΜΑΤ με συνοδεία δύο ελικοπτέρων, τότε ποιος εκφράζει την δημοκρατία; 23 διμοιρίες ΜΑΤ και δύο ελικόπτερα μπορούν να φυλάξουν τα μισά σύνορα του Έβρου, κύριε Πρωθυπουργέ!
Στη Ρουμανία:
1. Στο Δημαρχείο της Rosia Montana εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν διαδηλώνοντας υπέρ του ορυχείου, λόγω δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.
2. Υπήρξαν και εκεί, Ρουμάνοι πολιτικοί … πρόθυμοι υπέρ της εξόρυξης, σε όλες τις πολιτικές βαθμίδες.
3. Οι διαφημίσεις υπέρ της εξόρυξης και των … ευεργετημάτων αυτής από την εταιρία, μεγάλες (στη Ρουμανία)
Στην Ελλάδα – σχόλια :
Οι παραπάνω παράγραφοι, 2, 3 και 4 αναγράφονται μόνο και μόνο για να καταλάβουν οι αναγνώστες ότι ο ¨ποιητής – εταιρία¨ λέει τα ίδια και ενεργεί με την ίδια τακτική, όπου θέλει να εγκατασταθεί. Εν τούτοις, όπου υπάρχει ισχυρή – δημοκρατική θέληση, αυτά τα σαθρά επιχειρήματα – ενέργειες καταρρίπτονται.
Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Χαλκιδική είναι ο 3ος νομός σε τουριστικό συνάλλαγμα πανελληνίως, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αξιοποιηθεί ο ορεινός τουρισμός, μάλλον εσκεμμένα, για να είναι περισσότερο αναγκαίες οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας από την εταιρία. Ειδικά για την ως άνω παράγραφο 2 για τις θέσεις εργασίας, ο κ. Πρωθυπουργός της Ρουμανίας απαντά ο ίδιος με την παρακάτω παράγραφο 6.
Στη Ρουμανία:
4. Τέλος, η Γερουσία ενέκρινε την απόρριψη της επένδυσης της εταιρίας Gabriel Resources, με 119 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 6 αποχές.
Το παραπάνω αποτέλεσμα της Γερουσίας αποτελεί :
ΡΑΠΙΣΜΑ-ΜΑΘΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
Ουδέν περαιτέρω σχόλιο επ’ αυτού.
Στη Ρουμανία :
5. Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτωρ Πόντα, δήλωσε ότι «αυτό θα είναι το τέλος αυτού του νομοσχεδίου. Εγώ, ως πρωθυπουργός, πρέπει να βρω άλλες λύσεις για τις ξένες επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εφ΄ όσον είναι προφανές ότι υπάρχει μια πλειοψηφία που αντιτίθεται στο νομοσχέδιο, είναι ανώφελο να χάνουμε πολύ χρόνο με αυτό».
Στην Ελλάδα :
Αντί αυτού, η απάντηση του δικού μας Πρωθυπουργού είναι : « η επένδυση θα γίνει με οποιοδήποτε κόστος ». Να η διαφορά του ¨μεγάλου¨ (Ρουμάνου Πρωθυπουργού) και του δικού μας ¨μικρού¨. Του ¨μεγαλόψυχου¨ και του ¨μικρόψυχου¨. Του ¨ηγέτη¨ και του ¨ουραγού¨. Του ¨μεγαλείου της ψυχής και της αυτοπεποίθησης¨ και της ¨εθνικής ντροπής¨.
Εμείς, κ. Πρωθυπουργέ, το «με οποιοδήποτε κόστος» το ερμηνεύουμε ως την γενοκτονία εξ’ αμελείας της Κεντρικής Μακεδονίας που πρόκειται να συμβεί. Εκτός εάν, κ. Πρωθυπουργέ, θεωρείται αυτονόητο ότι θα πρέπει να εκλάβουμε την παραπάνω φράση ως « η επένδυση θα γίνει με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος », μια και είστε πολιτικός. Τότε όμως, θα πρέπει και μια άλλη φράση να συμπληρωθεί παρομοίως : « Λυντσάρετε τον Πάχτα πολιτικά ». Δεν είναι δυνατόν, κ. Πρωθυπουργέ, να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ή υπάρχει η πολιτική έννοια στις φράσεις όλων των πολιτικών ή σε κανένα.
Δεν είναι δυνατόν κ. Πρωθυπουργέ και δεν έχετε το δικαίωμα να αποφασίζετε για την τύχη του Αγίου Όρους και της γενέτειρας του Αριστοτέλη, περιοχές παγκοσμίου εμβέλειας με ιστορία αιώνων, επιτρέποντας τέτοιες άμεσες καταστροφικές ενέργειες που κατά πάσα πιθανότητα θα επηρεάσουν και την ύπαρξη τους.
Δεν είναι δυνατόν, κ. Πρωθυπουργέ, όταν το Κράτος παραχωρεί για εξόρυξη χρυσού 317.000 στρέμματα στη Χαλκιδική, 91.000 στρέμματα στο Κιλκίς, 11.000 στρέμματα στις Σέρρες, 120.0000 στρέμματα στο Παγγαίο κλπ, να μην υποστεί πλήρη καταστροφή η Κεντρική Μακεδονία από την τοξική σκόνη, από το κυάνιο, από το ουράνιο κλπ. επηρεάζοντας πληθυσμιακά το λαό της.
Οι ¨Σκουριές¨, κ. Πρωθυπουργέ, έγιναν σύμβολο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σχεδόν παγκοσμίως σήμερα, αφού πλέον και οι Καναδοί κάτοικοι δηλώνουν συμπαράσταση στους Χαλκιδικιώτες. Όπου υπάρχει ¨σύμβολο¨, υπάρχει συνήθως και το ¨αντισύμβολο¨, κι εσείς, κ. Πρωθυπουργέ, είστε παγκόσμιο ¨αντισύμβολο¨ με την τραγική ιστορία που γράφεται στην Κεντρική Μακεδονία.
Σας δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε, κ. Πρωθυπουργέ και οι πέριξ εσού, τα δικά μας παιδιά μετά από 15-20 χρόνια να γεμίζουν τα νεκροταφεία και όσα θα έχουν επιζήσει να είναι καρκινοπαθείς ή με γενετικά προβλήματα. Μήπως στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε να επέμβει αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας;
Μέσα στον εγωισμό σας και στο πάθος εξουσίας, κ. Πρωθυπουργέ, πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατόν να έχετε φαντασθεί τέτοιες επιπτώσεις. Αυτές οι επιπτώσεις, όπως έχει προαναφερθεί, αποτελούν ¨γενοκτονία εξ αμελείας της Κεντρικής Μακεδονίας ¨ και μ’ αυτό το γεγονός πολύ σύντομα θα ασχοληθούν οι ιστορικοί του εγγύς μέλλοντος.
Γι’ αυτό ο λαός αυτός δεν πρόκειται να ηρεμίσει και γι’ αυτό το σύνθημα μας είναι :
« ΜΙΑ ¨ΕΠΕΝΔΥΣΗ¨ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ »
Σωτηρίου Κώστας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου