τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Δεν υπάρχει οικονομική ευημερία που θα θυσιάζει το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή!

Harms -Χρυσόγελος στη Χαλκιδική για το θέμα του χρυσού
Η περιβαλλοντική προστασία, το δικαίωμα να αποφασίζει μια κοινωνία για το μοντέλο ανάπτυξης που θα ακολουθήσει, η ουσία της δημοκρατίας, η διαφάνεια στις επιλογές οικονομικών επενδύσεων  και το πραγματικό όφελος των πολιτών της Χαλκιδικής σε βάθος χρόνου τέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών και των συζητήσεων που είχαν στην βορειο-ανατολική Χαλκιδική η Rebecca Harms, συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, το Σάββατο 15 Ιουνίου.
 

Οι δυο πράσινοι ευρωβουλευτές είχαν συζήτηση στην Ιερισσό με τους πολίτες και την εκπροσώπους κινημάτων που αγωνίζονται ενάντια στις εξορυκτικές δραστηριότητες, στην Αρναία με τους εργαζόμενους στην εξορυκτική δραστηριότητα και τον Δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Πάχτα, ενώ επισκέφθηκαν και την περιοχή όπου πρόκειται να δημιουργηθεί η τεράστια λεκάνη που θα δεχθεί τα απόβλητα της εξορυκτικής δραστηριότητας. Τους δύο ευρωβουλευτές συνόδευαν μέλη των Οικολόγων Πράσινων από την Κεντρική Μακεδονία και την Χαλκιδική, η Ελεάννα Ιωαννίδου και οι Οδυσσέας Χιλιτίδης, Αλέκος Γεωργόπουλος, Ανδρέας Βασιλείου, Γιάννης Μαχαίρας κα.
 
Στην συνέχεια ακολούθησε ενημερωτική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους κατοίκους της περιοχής για το θέμα της εξόρυξης χρυσού, ενώ πριν αναχωρήσει το κλιμάκιο των Οικολόγων Πράσινων με τους δύο ευρωβουλευτές επισκέφτηκε και το αρχέγονο δάσος των Σκουριών το οποίο ήδη καταστρέφεται για να εξυπηρετηθούν οι εξορυκτικές δραστηριότητες. Κακή εντύπωση προκάλεσε στους δυο ευρωβουλευτές η παρουσία μεγάλου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων και σεκιουριτάδων μέσα στο δάσος, οι οποίοι μάλιστα αρχικά προσπάθησαν να σταματήσουν την αποστολή ενώ αυτή βρίσκονταν σε δασικό δρόμο, αλλά τελικώς "επέτρεψαν" την συνέχιση της επίσκεψης μέχρι το σημείο όπου μέσα στο δάσος και σε δασικό δρόμο έχουν υψωθεί συρματοπλέγματα και συστήματα με κάμερες και συναγερμό. Η αποστολή υποχρεώθηκε να ακολουθήσει δρόμο παράκαμψης...
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής τους Νίκος Χρυσόγελος έχουν προσκαλέσει και θα βρίσκεται στην Ελλάδα το διάστημα 24-27 Ιουνίου  η καναδή βουλευτής των Πράσινων Elizabeth May που θα επισκεφθεί την Χαλκιδική, τη Θράκη και το Κιλκίς για το θέμα της εξόρυξης χρυσού με δεδομένο ότι η εταιρία που επιδιώκει να εξορυχθεί ο χρυσός είναι καναδική και το θέμα της συμπεριφοράς των καναδέζικων εταιριών εξόρυξης  έχει απασχολήσει και το κοινοβούλιο και την κοινωνία του Καναδά.  Στο πλαίσιο της επίσκεψής της E. May, οργανώνεται επίσης από τους Οικολόγους Πράσινους και τον ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν κινήσεις πολιτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και άλλες γειτονικές χώρες για να συζητήσουν από κοινού τις εξελίξεις στο θέμα αυτό.
 
Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη εδώ:
 
Βίντεο από τις ομιλίες (με μετάφραση) της Rebecca Harms:
 
Βίντεο από τις ομιλίες του Ν. Χρυσόγελου:
 
Η Συζήτηση με τους μεταλλωρύχους στην Αρναία
 
Πρώτη στάση της αντιπροσωπείας των Πράσινων ήταν στην Αρναία όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός και με τον δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Πάχτα. Ο Νίκος Χρυσόγελος επεσήμανε στους συνομιλητές του ότι: «Επιδιώκουμε να βρίσκονται λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν, λύσεις όμως όχι μονομερείς αλλά επωφελείς για όλη την κοινωνία συνολικά, τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και το περιβάλλον. Μας ενδιαφέρουν οι άνθρωποι που δουλεύουν σήμερα στην Ελληνικός Χρυσός και οι άνεργοι να έχουν εργασία σε βιώσιμους τομείς αλλά μας ενδιαφέρει και η συνολική προοπτική μιας περιοχής σε βάθος χρόνου και το περιβάλλον.  Γι αυτό βρεθήκαμε εδώ. Για να μπορέσουμε όμως να κάνουμε μια σωστή συζήτηση θα πρέπει να αποδεχθούμε στην Ελλάδα η περιβαλλοντική προστασία δεν είναι αποτελεσματική και ότι οι οικονομικές επενδύσεις που χρειαζόμαστε δεν θα αντιστρατεύονται άλλους τομείς της οικονομίας και το μέλλον των περιοχών τους μακροχρόνια. Βραχυπρόθεσμες λύσεις της ανεργίας που θα αφήσουν πίσω τους μακροχρόνια προβλήματα δεν είναι βιώσιμες  λύσεις".
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος επεσήμανε στον Δήμαρχο Αριστοτέλους ότι υπάρχει νομοθεσία στην Ελλάδα για το περιβάλλον και έχουν γίνει μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενώ και ο Δήμος θα οργανώσει ένα εργαστήριο που θα παρακολουθεί τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον: "κύριε Πάχτα διατελέσατε υπουργός και ξέρετε τι έχει γίνει από τον Ασωπό μέχρι εδώ πέρα. Κι εκεί και εδώ κάποιος «έφυγε» και άφησε τα απόβλητά του με σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομία. Θέλω να είμαστε ειλικρινείς γιατί μόνο τότε μέσα από τη συζήτηση μπορούν να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα. Δεν μπορούμε να λέμε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και να αρκούμαστε στο ότι υπάρχουν κάποιες μελέτες και κάποια νομοθεσία.  Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι καινούργιες λύσεις. Πώς δηλαδή εργαζόμενοι στον τομέα αποκατάστασης του περιβάλλοντος θα ανακτήσετε χρυσό μέσα από την επεξεργασία των αποβλήτων που έχουν παρατήσει οι προηγούμενες εταιρίες είτε με ευρωπαϊκούς πόρους, είτε με ιδιωτικούς πόρους, τώρα που οι τιμές του χρυσού είναι τέτοιες που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει. Άρα λοιπόν προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποκατάσταση του περιβάλλοντος χωρίς μια νέα γιγαντιαία επένδυση η οποία θα δημιουργήσει και νέα προβλήματα».
 
Η Rebecca Harms ευχαρίστησε τους μεταλλωρύχους και τους λοιπούς εργαζόμενους στην Ελληνικός Χρυσός γιατί είναι ειλικρινείς και εκφράστηκαν με ευαισθησία και συναισθηματισμό στα λόγια τους και τόνισε: «Έχω μεγάλη εμπειρία από τις διαιρέσεις στην τοπική κοινωνία όταν τίθενται τέτοια θέματα από τον αγώνα ενάντια στην απόθεση πυρηνικών αποβλήτων» που σχεδιαζόταν να γίνει σε ορυχεία αλατιού που υπήρχαν στην περιοχή από την οποία η ίδια κατάγεται. «Είναι λογικό για παράδειγμα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής να έχουν διαφορετικές απόψεις με τους μεταλλωρύχους και είναι φυσικό οι μεταλλωρύχοι να υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας τους και τη δουλειά τους. Στην πολιτική πρέπει να δούμε τα πράγματα σφαιρικά και να δούμε τελικά τι είναι το καλύτερο για το μέλλον και για το σύνολο της κοινωνίας. Και τα ερωτήματα στα οποία ζητώ απάντηση κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης είναι τα εξής:
α) Ποιος τελικά θα ωφεληθεί από την εξόρυξή του εκτός από τους εργαζόμενους στην περιοχή;
β) Αυτός που θα έχει το τελικό όφελος και προφανώς είναι η εταιρεία που βρίσκεται στον Καναδά, θα οργανώσει έτσι την παραγωγή ώστε να αμβλύνει την ανασφάλεια που αισθάνονται για το μέλλον τους οι κάτοικοι  της περιοχής;
γ) Ο χρυσός της Χαλκιδικής θα ωφελήσει πιο πολύ τον Καναδά ή τέλος πάντων τις περιοχές του κόσμου που βρίσκονται οι μέτοχοι της εταιρίας ή την περιοχή της Χαλκιδικής και την Ελλάδα;
δ) Ποιος πραγματικά θα οργανώσει και θα ελέγξει τη σωστή λειτουργία του καθαρισμού των αποβλήτων και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος και να εγγυηθεί την μικρότερη δυνατή ζημιά πού θα προκληθεί στην περιοχή;».
 
Επίσκεψη στην Ιερισσό
 
Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου 15 Ιουνίου οι δύο ευρωβουλευτές έφτασαν στην Ιερισσό, όπου οι κάτοικοι της περιοχής τους περίμεναν στην πλατεία του χωριού. Σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλήθος η Rebecca Harms είπε: «Για μένα είναι πραγματικά μεγάλη έκπληξη πού τόσος κόσμος μαζεύτηκε να ακούσει μια Γερμανίδα Ευρωπαία. Και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει ένας πολύ σοβαρός λόγος. Πληροφορήθηκα από τον έλληνα πράσινο ευρωβουλευτή και άλλους πολίτες για την διαμάχη που υπάρχει για την μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή. Βρίσκω πολύ μεγάλη ομοιότητα με τους αγώνες που κάναμε ενάντια στην απόθεση πυρηνικών αποβλήτων στην περιοχή καταγωγής μου.  Η επιτυχία που είχαμε ως αντιπυρηνικό κίνημα στη  Γερμανία ήταν δυνατή μόνο και μόνο επειδή ακολουθήσαμε τις αρχές της μη βίαιης αντιπαράθεσης. Περάσαμε δύσκολες μέρες και αντιμετωπίσαμε σκληρές μεθόδους. Κλείσαμε δρόμους, καταλάβαμε δάση και μείναμε σκαρφαλωμένοι σε δέντρα, σταματήσαμε χιλιάδες αστυνομικούς που μεταφέρονταν στην δική μας περιοχή. Ποτέ όμως δεν χάσαμε την εκτίμηση των γερμανών πολιτών ακριβώς γιατί κάναμε ξεκάθαρο ότι αυτοί που υπερασπίζονται το περιβάλλον δεν θα το κάνουν αυτό βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ανθρώπων.  Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε το 80% των  Γερμανών πολιτών να αντιτίθεται στην πυρηνική ενέργεια και η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ να ακολουθεί  Είμαι πρόθυμη να σας βοηθήσω στον αγώνα αρκεί να ακολουθηθούν οι αρχές της μη βίαιης αντιπαράθεσης».
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος στον δικό του χαιρετισμό είπε:
«Είναι ένα θέμα δημοκρατίας που τίθεται για όλη την Ελλάδα: δηλαδή ποιος αποφασίζει για το μοντέλο ανάπτυξης. Δεν μπορεί να αποφασίζει μια κυβέρνηση, ένας υπουργός, ένας περιφερειάρχης για το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθεί μια περιοχή. Άρα το ζήτημα που μπαίνει και για την περιοχή της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένα οικονομικό μοντέλο που θα επιβληθεί με τη βία. Όποιος δρόμος για την ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης μέσα στην κοινωνία και αυτό πρέπει να είναι καθοριστικό. Δεν αρκεί κάποιος στα χαρτιά να μας υπόσχεται πράγματα, πρέπει να υπάρχουν και να εφαρμόζονται άλλες πολιτικές. Δεν υπάρχει οικονομική ευημερία η οποία θα θυσιάζει το μέλλον, το περιβάλλον και τη συνοχή της κοινωνίας!».
 
Δυστυχώς, ένα αεροπορικό ατύχημα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης στάθηκε αφορμή για να καθυστερήσει η άφιξη των δύο ευρωβουλευτών και το πρόγραμμα της επίσκεψης προσαρμόστηκε ανάλογα, με κυριότερη αλλαγή την αναβολή της επίσκεψης στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός στα γραφεία της στο Στρατώνι.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου