τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Κυριακή 24/2: Συλλαλητήρ​ιο διαμαρτυρί​ας στην Μ. Παναγία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Είμαστε κάτοικοι της Χαλκιδικής, μέλη της τοπικής κοινωνίας από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, με διαφορετικές απόψεις και ιδιαιτερότητες, που μας έχει ενώσει το κοινό μας πρόβλημα και ο κοινός μας αγώνας εδώ και χρόνια και δεν δεχόμαστε να γίνουμε μέρος οποιασδήποτε κομματικής αντιπαράθεσης.
Στον τόπο μας, στην Χαλκιδική, συντελείται ένα τεράστιο οικονομικό και περιβαλλοντικό σκάνδαλο. Παρά τις γνωματεύσεις των επιστημονικών φορέων που κρίνουν την συγκεκριμένη μεταλλευτική δραστηριότητα (εξόρυξη χρυσού) καταστροφική, και παρά το γεγονός ότι ακόμα εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις προσφυγές των κατοίκων, η εταιρία Eldorado Gold – ΑΚΤΩΡ έχει ξεκινήσει την καταστροφή του αρχέγονου δάσους των Σκουριών, του τόπου μας και της ζωής όλων μας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής – και όχι μόνο – τάσσεται ξεκάθαρα κατά της εξόρυξης χρυσού. Ο παραλογισμός που αποκαλούν ανάπτυξη δημιουργεί   πρόσκαιρες θέσεις εργασίας ενώ καταστρέφει χιλιάδες άλλες εφ όρου ζωής. Η οικονομία της Χαλκιδικής βασίζεται στον τουρισμό, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία και την μελισσοκομεία, που κυριολεκτικά εξαφανίζονται από την υποτιθέμενη αναπτυξιακή επένδυση.
Εδώ και χρόνια διαμαρτυρόμαστε ειρηνικά μέσα από πορείες χιλιάδων πολιτών, συλλαλητήρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, παρόλο που είμαστε σκοπίμως αποκλεισμένοι από τα ΜΜΕ. Παρότι έχουμε βιώσει την αστυνομική αυθαιρεσία και βία σε όλο της το μεγαλείο, το κίνημα μας παραμένει φιλειρηνικό και δεν υιοθετεί πρακτικές βίας.
Βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη μία λυσσαλέα προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης μας. Ένα ανελέητο και πρωτοφανές κυνηγητό που στόχο έχει να κάμψει το ηθικό όλων των κατοίκων της Χαλκιδικής και της Β. Ελλάδας που αντιτίθεται στην καταστροφή. Τις τελευταίες ημέρες βιάζεται η καθημερινότητα μας. Αθρόες προσαγωγές κατοίκων της περιοχής, λήψη αποτυπωμάτων, ακόμα και DNA, χωρίς καν να υπάρχουν κατηγορίες, πολύωρη και αδικαιολόγητη κράτηση στην Ασφάλεια.
Εξελίσσεται ραγδαία μία προσπάθεια ποινικοποίησης κάθε διαμαρτυρίας, κάθε απλής δημόσιας δήλωσης αντίθεσης στην καταστροφή του τόπου μας. Μας παρουσίασαν ως εγκληματίες, ακόμα και ως τρομοκράτες, στην προσπάθεια τους να στρέψουν εναντίον μας την κοινή γνώμη. Στην Ελλάδα του 2013, είναι άραγε ποινικό αδίκημα το να εκφράζεσαι δημόσια και το να μην συναινείς στην καταστροφή του τόπου και της ζωής σου; Βιάζεται η αλήθεια, βιάζεται ο τόπος και η ζωή μας.
Τα γεγονότα της Κυριακής 17/2 στις Σκουριές, είναι αποτέλεσμα της βίαιης πρακτικής και διαχείρισης από πλευράς του κράτους, της αστυνομίας και των οικονομικών συμφερόντων και οι ηθικοί αυτουργοί δεν θα πρέπει να αναζητούνται ανάμεσα μας. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος, η νομιμότητα είναι με το μέρος μας, και γι αυτό θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι να δικαιωθούμε.
Καλούμε όλους σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής που υφίστανται την κρατική τρομοκρατία την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, 2013 στις 11.00 στην Μ. Παναγία Χαλκιδικής (προσυγκέντρωση 10.00 στην Ιερισσό). Θα δοθεί συνέντευξη τύπου στις 13.00 στην Μ. Παναγία.
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΔΙΚΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΤΡΥΜΟΝΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

17 σχόλια:

  1. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Μ. ΠΑΝΑΓΙΑΣ.
    ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΤΟΙ, ΑΥΡΙΟ ΕΜΕΙΣ!
    ΣΤΟ ΝΕΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΤΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ!
    ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΞΟΡΥΞΗ ΚΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ!
    ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1.Τι γνωρίζεις ακριβώς για το θέμα χρυσού στο Στανό;
      Σύμφωνα με τους χάρτες ο Στανός είναι ήδη στη μεταλλευτική έκταση που παραχωρήθηκε στην εταιρεία (317.000 στρεμ.)

      2. Άκουσα ότι ο Στανός δεν χαρακτηρίζεται πλέον κτηνοτροφική περιοχή και ότι όποιος θέλει να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία δεν μπορεί να πάρει άδεια. Αληθεύει;

      Διαγραφή
    2. Την απάντηση θα την δώσει ο Τζιρήτης!
      Στην ενημέρωση που έγινε στην Ορμύλια είπε ότι του ζητάνε να μη δίνει άδεια για νέα κοπάδια στην ΒΑ Χαλκιδική!
      Επίσης αν διαβάσεις το Πόρισμα της Γεωπονικής Σχολής θα δεις ότι σε περιοχές με ανοιχτές εξορύξεις απαγορεύεται η κτηνοτροφία, η Γεωργία, η Μελισσοκομία κα.

      Διαγραφή
  2. sas perimenoume kagoures, elate elate.eseis prokaleitai ta epeisodia sinexos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ωραια να μπει και ο Στανός στην μεταλλευτικη ζώνη, αυτο θελουμε, δουλεια. βρειτε μας εσεις δουλεια για ολους μας και ολους τους κατοικους της β.χαλκιδικης και ας κλεισουν τα μεταλλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. περιμενε λιγο ,

      πρωτον

      απο αυτους που αντιδρουν , ελαχιστοι ειναι αυτοι που θελουν να κλεισει το μεταλλειο εντελως , δηλαδη ζητουν αποχαρακτηρισμο της περιοχης απο μεταλλευτικη και να γινουν εργα για την αποκατασταση της.

      οι περισσοτεροι δεν εχουν κανενα θεμα με το υπαρχον μεταλλειο ,οι περισσοτεροι απο τους αντιδρωντες δεν θελουν την επεκταση τους , την επεκταση στις σκουριες και σε αλλες περιοχες της Β.Α Χαλκιδικης.

      υπαρχει διαφορά...


      και δευτερον

      θελεις δηλαδη την ΒΑ Χαλκιδικη κρανιου τοπου , ολη την βορειο χαλκιδικη ενα απεραντο μεταλλειο με νταμαρια , ξεκοιλιασμενα βουνα απο ανοιχτες εξορυξεις?
      μια βαρια μολυσμενη ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ?

      αυτο θελεις για να εχεις δουλεια για 20 -30 χρονια??

      και μετα , τι θα γινει μετα οταν παρουν το χρυσαφι και φυγουν ?


      εκτος απο τις εντστασεις που αφορουν το περιβαλλον και την καταστροφη του , υπαρχουν και οι ενστασεις που αφορουν τα οικονομικα στοιχεια αυτης της επενδυσης.

      ειμαστε μια χωρα χρεωκοπημενη , γιατι ρε φιλε να ξεπουληθει ο πλουτος της οσο οσο ,
      γιατι να κερδιζουν οι ιδιωτκες ξενες εταιρειες και η Ελλαδα να παιρνει ψιχουλα?
      γιατι ψιχουλα θα παρει μπροστα σε αυτα που θα κερδισουν οι ξενοι ιδιωτες.

      Υ.Γ Καποιοι λενε συνεχεια οικολογοι και οικολογοι , ας την πεταξουν αυτη την καραμελα επιτελους,

      σε αυτο τον συνδεσμο αν θελεις θα βρεις καποια ενδιαφεροντα ,

      http://kilkisorama.gr/epikairotita-stiles/apopsis/1835-h-siwph-den-einai-xrysos-toy-giwrgoy-aygeropoyloy.html

      ΔΙΑΦΟΡΕΣ ρουμανιας - ελλαδας

      1. Στη Ρόσια Μοντάνα αστυνομία δεν πάτησε ποτέ, παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που πολλές φορές ήταν έντονες και παρά τη συμμετοχή ξένων ακτιβιστών που ταξίδεψαν στη Ρουμανία ειδικά για κείνες τις διαδηλώσεις. Στις Σκουριές στέλνουν τα ΜΑΤ.

      2. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Τραϊάν Μπασέσκου, που είναι αναφανδόν υπέρ του πρότζεκτ, επισκέπτεται τη Ρόσια Μοντάνα και συνομιλεί με τους κατοίκους που αντιδρούν. Στην Ελλάδα δεν άκουσα ποτέ για μια τέτοια συνάντηση σε τόσο υψηλό επίπεδο.

      3. Στη Ρουμανία το πρότζεκτ το έχει αναλάβει μια κοινοπραξία, η Rosia Montana Gold Corporation (4). Σε αυτή την εταιρεία οι Καναδοί έχουν το 80,69%, ενώ το υπόλοιπο 19,31% έχει μείνει στον έλεγχο του κράτους.

      Στην Ελλάδα έχει σχηματιστεί μια αντίστοιχη κοινοπραξία, η «Ελληνικός Χρυσός». Οι Καναδοί ελέγχουν το 95%, ενώ το υπόλοιπο 5% ανήκει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία «Ακτωρ» του ομίλου Μπόμπολα. Το ελληνικό κράτος δηλαδή δεν έχει κρατήσει απολύτως τίποτα.

      4. Το ρουμανικό κράτος, σύμφωνα με τη Rosia Montana Gold Corp., θα πάρει 4 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτή την επένδυση, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης (royalties) που θα εισπράττει βάσει των νόμων κατ” αναλογία με το μετάλλευμα που θα εξορύσσεται (5).

      Αντίθετα η Ελλάδα παραχώρησε στην «Ελληνικός Χρυσός» τα πάντα για 11 εκατομμύρια ευρώ και δεν θα εισπράξει ούτε σεντ από δικαιώματα εξόρυξης στο μέλλον καθώς ο μεταλλευτικός κώδικας που γράφτηκε επί χούντας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο (6).

      Διαγραφή
  4. 10:53 ΠΟΥ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΣ ΑΥΤΟ?
    ΔΩΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΗΓΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. διαχειριστη του blog 4:34 δεν θα αναλυσουμε εδω το θεμα με σχολια και ανωνυμιες, αυτα που λες να τα κρατησεις για τον ευατό σου, Εαν θέλεις να κάνεις κήρυγμα στο χωριό σου σε προκαλώ να φέρεις τους δικούς σου για ομιλία στο Στανό! Εφόσον σε προηγούμενη ανάρτηση σου είπες ότι είστε αρκετοί στο Στανό που είστε κατά των μεταλλείων, προφανώς δεν θα έχεις πρόβλημα,οπότε βγήτε στο χωριό για συζήτηση-ομίλια και θα δεις τι έχει να γίνει. Σκέψου ότι 1)αυτήν την στιγμή δουλεύουν στα μεταλλεία 25 άτομα (άρα συντηρούνται 25 * 5άτομα σε κάθε οικογένεια=125άτομα. 2) Έχουν κάνει αίτηση 200άτομα * 3μέλη σε καθε οικογένεια (βάζω 3 άτομα Μ.Ο σε κάθε σπίτι διότι υπαρχουν και δύο αιτήσεις ανά οικογένεια)=600άτομα. Από αυτούς τους 200 έκαναν και αιτήσεις για το πράγραμμα τουλάχιστον οι 150. 4) Έκαναν τουλάχιστον άλλα 50 άτομα μόνο αιτήσεις. αρα κάνε σύνολο και να δεις ότι δεν σου βγενουν υα κουκια σου. Είστε μετρημέμοι στα δάκτυλα.Τελείωσε και χώνεψε το. Αλλά εγώ φταίω που σου δίνω αξία και μπαίνω στο blog σου, δεν θα σε απαντήσω στο μήνυμα σου γιατί δεν ξαναμπαίνω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1. Το αν ειμαι διαχειριστης ή οχι δεν μπορεις να το ξερεις ,ουτε επισης αν ειμαι απο το Στανο ή οχι,

      2.απο το σχολιο σου φαινεται πως εσυ δεν εισαι Στανιωτης, και δεν με νοιαζει κιολας ,

      3.το ιντερνετ και ειδικα τα blogs είναι χωρος ελευθεριας,χωρος ελευθερης σκεψης , χωρος διαλογου , χωρος αντααλλαγης αποψεων , χωρος ενημερωσης κτλ.,
      ειτε σου αρεσει ειτε οχι.

      4.Δεν ειστε ικανοι να συμμετεχετε σε διαλογο , σας πιανει συγχυση οταν υπαρχουν αντιθετες αποψεις απο τις δικες σας,και περισσοτερο οταν αυτες οι αποψεις γραφονται στο ιντερνετ και τις διαβαζει ο κοσμος, ενεργειτε φασιστικα οταν καποιος εχει αντιθετη αποψη,

      Δες πως απαντας

      ---------αυτα που λες να τα κρατησεις για τον ευατό σου, --------------

      ------------------------οπότε βγήτε στο χωριό για συζήτηση-ομίλια και θα δεις τι έχει να γίνει. ---------------------------------


      5.Ενα ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ θα τα λυσει ολα , κανε δημοψηφισμα ..

      6. Εδωσες παραπανω αξια στο σχολιο μου 21 Φεβρουαρίου 2013 - 4:34 μ.μ. με τον τροπο που απαντησες.

      Διαγραφή
    2. δεν ξαναμπαινς κι ειχα μια σκασιλα.αυριο πρωι πρωι παλι μεσα θα εισαι .δεν ξαναμπαινω να σκαστε χαχαχαααα

      Διαγραφή
    3. DEN THA MPEIS KAI THA VALO TH GATAM NA KLAIEI

      Διαγραφή
  6. ΤΟΥΣ ΠΕΘΑΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΒΑΛΕΣ ΕΞΥΠΝΑΚΙΑ ΠΑΛΙΚΑΡΑ;
    ΓΙΑ ΒΛΑΚΕΣ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑΣ, ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ;
    ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΠΙΔΗ ΔΕ ΜΙΛΑΜΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΕΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ.
    ΑΙΝΤΕ ΓΙΑΤΙ ΕΧΙΤΙ ΞΙΦΥΓ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΕΡΙΚΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή