τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Η ελληνική μουσική Μαριναλέδα



Όλα άρχισαν από μια γραμμή ISDN, έναν λογαριασμό e-mail και τον εκμηδενισμό της απόστασης ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου.
Η διάδοση από στόμα σε στόμα αποτέλεσε την αποδοτικότερη μορφή επικοινωνίας. Το 2006, τρεις φίλοι έχουν την ανάγκη να ορίσουν έναν τόπο συνάντησης για τα καλοκαίρια τους, ένα μέρος φιλοξενίας των μουσικών τους αναζητήσεων. Καστανόδασος στη Μαγνησία, αλμύρα από Παγασητικό και Αιγαίο, νότες από έγχορδα, πνευστά και κρουστά συνθέτουν το σκηνικό.

Το Μουσικό Χωριό  είναι γεγονός και έξι καλοκαίρια μετά έχει τριπλασιάσει την αποδοχή του, όσον αφορά το πλήθος των συμμετεχόντων στα θερινά του εργαστήρια. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη μοναδική οργανωμένη μουσική κοινότητα στην Ελλάδα, γνωστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο Κώστας Μακρυγιαννάκης, εκ των ιδρυτών του Μουσικού Χωριού, αποδέχεται με χαμόγελο το χαρακτηρισμό η «Ικαρία των ήχων». Του αντιπροτείνω αυτόν της «ελληνικής Μαριναλέδας».


Γελάει με νόημα. «Στο Μουσικό Χωριό παράγεται πολιτική. Η αυτοοργάνωση και ο εθελοντισμός είναι από μόνα τους πολιτικές δράσεις, έχουν ταυτότητα και διέπουν τις δράσεις μας», θα μου πει στο διάλειμμα ανάμεσα στις πρόβες για τις παραστάσεις στην Αθήνα. Μου εξηγεί πως ο κόσμος του Αγ. Λαυρεντίου έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και πως, πλέον,«αποτελεί πρώτη του προτεραιότητα η διάδοση και η προβολή του έργου που γίνεται εκεί». Υπάρχει, όμως, ένα όριο, ένα σημείο κορεσμού: «Το χωριό δεν μπορεί να μεγαλώσει άλλο. Έχουμε ξεπεράσει τα 300 άτομα εδώ και δύο χρόνια».
Εάν αποφασίσετε να περάσετε μια εβδομάδα στο Μουσικό Χωριό δεν θα ασχοληθείτε μόνο με νότες πάνω σε πεντάγραμμα. Εκτός από συγχορδίες και ακόρντα, θα πάρετε μέρος σε θεατρικά εργαστήρια και θα ενημερωθείτε πώς η μουσική μπορεί να παίξει ρόλο μέσα στην εκπαίδευση. Θα ανακαλύψετε τη σημαντικότητα του αυτοσχεδιασμού και θα σπουδαιολογήσετε την ομαδικότητα, μέσα από τα εργαστήρια που γίνονται στον Αγ. Λαυρέντιο, ακόμη και για τετραπληγικούς. Κάθε χρόνο, το 25% των συμμετεχόντων είναι από το εξωτερικό, είτε διδάσκοντες είτε σπουδαστές.
Το Μουσικό Χωριό μεγάλωσε και απέκτησε αστική έκφραση, λίγο πιο δίπλα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο Αβγό. Τώρα έφτασε η ώρα να κατέβει στην πρωτεύουσα. Μπορείτε να το γνωρίσετε μέσα από ψηφιακές φωτογραφικές εκθέσεις, ανοιχτές συζητήσεις, διαλέξεις για τη δημοκρατία στη μουσική παιδαγωγική, προβολές ντοκιμαντέρ και, προφανώς, μουσικές. Από τον Μεσαίωνα μέχρι το αύριο.
Από Παρασκευή έως Κυριακή, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Από Καλά Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου