Η Γουρουνοχαρά είναι βασισμένη στο πολύ παλιό έθιμο των
κατοίκων να σφάζουν τη 2η μέρα των Χριστουγέννων τα οικόσιτα γουρούνια τους και να στήνουν οικογενειακά γλέντια.
Ταυτόχρονα παρασκεύαζαν μια σειρά από προϊόντα (τσιγαρίδες, πλευραμιές,
λουκάνικα, παστό) που τα αποθήκευαν για
αργότερα.
Το γουρούνι ήταν για τους κατοίκους ο "κάδος
ανακύκλωσης" αφού εκεί κατέληγαν τα υπολείμματα των τροφών, του μπαξέ αλλά
και της παραγωγής (σιτάρι, καλαμπόκι, ο τζίρος από το τυρί κ.ά) και αυτό με τη
σειρά του τους απέδιδε το νοστιμότατο κρέας και τα παράγωγά του.
Ένα πολύ καλό παράδειγμα αγροτικής οικιακής οικονομίας που
τα τελευταία χρόνια μιμούνται ολοένα και περισσότεροι.
Δείτε μερικά στιγμιότυπα από τη φετινή Γουρουνοχαρά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου