Ο σχεδιασμός λειτουργικών προγραμμάτων που θα αναχαιτίσουν την ανεργία τέθηκε χθες στο επίκεντρο του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.
Στην «ατζέντα» της συζήτησης, πέρα από την οριστικοποίηση των παραμέτρων των νέων προγραμμάτων για την απασχόληση των νέων, τέθηκαν επί τάπητος μέτρα και πρωτοβουλίες που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας, την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και προτάσεις για τη θεσμική οργάνωση μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας στον ΟΑΕΔ, για την οποία προωθείται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας.
Ειδικότερα το Υπουργείο εργασίας θα καταθέσει μέσα στον Δεκέμβριο νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αναφέρει την σύσταση ειδικού λογαριασμού στον ΟΑΕΔ στον οποίο θα πηγαίνει η εισφορά 1,3% των εργαζομένων και θα χορηγούνται τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, επιδότησης ενοικίου και επιδότησης επιτοκίου. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια για την χορήγηση των παροχών αυτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας, το οποίο επιθυμεί να δοθούν πάλι οι παροχές αυτές στους δικαιούχους κάνει συσκέψεις επί συσκέψεων προκειμένου να βρει τη λύση. Αυτά που έχουν αποφασιστεί είναι:
- Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αντικειμενοποίησης των κριτηρίων και εξορθολογισμού όλων των δανειοδοτικών και επιδοματικών προγραμμάτων.
- Η ανάπτυξη του μηχανισμού είσπραξης οφειλών δικαιούχων του ΟΕΚ σε συνδυασμό με τη ρύθμιση δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση αποπληρωμής με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανέργους. Να σημειωθεί ότι για τους άνεργους έχει παγώσει η καταβολή των δόσεων μέχρι 31.12.2012
- Η καταβολή κατά το ερχόμενο διάστημα του επιδόματος ενοικίου σε όλους τους δικαιούχους που δεν το έχουν λάβει.
- Η σταδιακή κάλυψη των υποχρεώσεων του οργανισμού για τα δάνεια που είχαν δρομολογηθεί.
Το πρόγραμμα χορήγησης επιδότησης ενοικίου σε κατηγορίες δικαιούχων του ΟΕΚ αναμένεται να επανέλθει με αυστηρούς εισοδηματικούς όρους. Μάλιστα κυρίως θα απευθύνεται σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μακροχρόνια ανέργους, σε δικαιούχους που ήταν άνεργοι και μετακινήθηκαν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους και βρήκαν εργασία σε περιοχές άλλων Νομών, σε δικαιούχους που το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα είναι μέχρι 6.000 ευρώ.
Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου
Μία σειρά αλλαγών για να χορήγηση των δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΑΕΔ μελετά το υπουργείο Εργασίας. Οι βασικές αλλαγές που εξετάζονται με στόχο να «ψαλιδιστούν» τα ποσά που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ στους δικαιούχους είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής:
1. Πρώτη φορά μελετάται να θεσπιστεί «κριτήριο φερεγγυότητας» για τους δικαιούχους. Το επιχείρημα είναι ότι μεγάλος αριθμός δανειοληπτών που χρηματοδοτούνται απευθείας από τον Οργανισμό για την αγορά κατοικίας δεν επιστρέφουν τα οφειλόμενα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «τρύπα» στα οικονομικά του οργανισμού εργατικής κατοικίας. Για τα δάνεια που θα χορηγούνται με τον νέο κανονισμό, οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που εξετάζουν οι τράπεζες για να χορηγήσουν στεγαστικά δάνεια (π.χ. ύψος εισοδήματος, λοιπές οφειλές κ.λπ.).
2. Στο στόχαστρο θα μπει και ο άτοκος δανεισμός των τρίτεκνων, καθώς η συγκεκριμένη παροχή κρίνεται ιδιαίτερα δαπανηρή. Μέχρι τώρα, οι τρίτεκνοι είχαν δύο επιλογές: να πάρουν άτοκο δάνειο απευθείας από τον Οργανισμό ή να επιδοτηθούν με ποσοστά έως και 100% επί του επιτοκίου για να εκταμιεύσουν δάνειο από εμπορικές τράπεζες.
3. Θα επανεξεταστούν τα ποσοστά επιδοτήσεων ακόμη και για τα δάνεια που χορηγούνται μέσω ιδιωτικών τραπεζών. Με βάση το καθεστώς που ίσχυε πριν «παγώσουν» οι δραστηριότητες του ΟΕΚ, οι επιδοτήσεις επί του επιτοκίου κυμαίνονταν από 50% έως και 100%, που σημαίνει ότι ο δικαιούχος μπορούσε να απολαμβάνει ακόμα και άτοκο δάνειο για όσο χρόνο διαρκούσε η επιδότηση (εννέα χρόνια).
Κοινωνικός τουρισμός
Η απογραφή των δικαιούχων θα γίνεται με κριτήρια εισοδήματος για όλους τα οποία μελετάται να παραμείνουν ως εξής:
α. Μεμονωμένοι δικαιούχοι με ατομικό / οικογενειακό εισόδημα 17.000 ευρώ
β. Δικαιούχοι δύο άτομα με οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ
γ. Δικαιούχοι τρία άτομα με οικογενειακό εισόδημα 33.000 ευρώ
δ. Δικαιούχοι τέσσερα άτομα (όχι πολύτεκνοι) με οικογενειακό εισόδημα 41.000 ευρώ
ε. Πολύτεκνοι δικαιούχοι με οικογενειακό εισόδημα 50.000 ευρώ
Δικαιούχοι είναι:
Α) Εργαζόμενοι: που καταβάλλουν εισφορές υπέρ του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και έχουν πραγματοποιήσει 100 ημέρες εργασίας ή 50 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας το προηγούμενο έτος . Οι εργαζόμενοι σε οικοδομικές εργασίες που καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΕ και έχουν πραγματοποιήσει 75 ημέρες εργασίας ή 50 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας το έτος 2010.
Οι άγαμες μητέρες και οι μονογονεϊκές οικογένειες (που έχουν στη ζωή ένα γονέα) που καταβάλλουν εισφορές υπέρ ΟΕΕ και έχουν πραγματοποιήσει 50 ημέρες εργασίας ή επιδοτούμενης ανεργίας το προηγούμενο έτος.
Β) Συνταξιούχοι: Όσοι το τελευταίο πριν τη συνταξιοδότησής τους διάστημα ήταν ασφαλισμένοι σε φορέα κύριας ασφάλισης και κατέβαλαν εισφορές υπέρ ΟΕΕ για τουλάχιστον 1.500 ημέρες εργασίας. Όσοι έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 4.500 ημέρες εργασίας στον κλάδο ασφάλισης κατά του κινδύνου της ανεργίας σε προηγούμενο της συνταξιοδότησής τους φορέα. Εξαιρούνται όσοι έκαναν αυτασφάλιση προκειμένου να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ημέρες εργασίας. Γιʼ αυτούς απαιτούνται 4.000 ημέρες εργασίας για κλάδο κατά του κινδύνου της ανεργίας.
Γ) Άτομα με αναπηρία: με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον αυτό προκύπτει από γνωματεύσεις Α/βάθμιων ή Β/βάθμιων Υγειονομικών Επιτροπών των ασφαλιστικών φορέων τους, ανεξαρτήτως ημερών εργασίας πριν από τη συνταξιοδότηση. Οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους δικαιούνται δελτία Κοινωνικού Τουρισμού ανεξάρτητα αν έλαβαν την παροχή αυτή το 2010 και δεν δικαιούνται εισιτήρια θερινού εκδρομικού προγράμματος έτους 2011. Για τα άτομα με αναπηρία χορηγείται δελτίο κοινωνικού τουρισμού για το συνοδό τους μόνο στην περίπτωση που η αναγκαιότητα συνοδείας προκύπτει από τις ανωτέρω γνωματεύσεις.
Τα προστατευόμενα μέλη (παιδιά) των δικαιούχων δικαιούνται δελτία Κοινωνικού Τουρισμού από ηλικίας 5 ετών και μέχρι της συμπλήρωσης του 18ου έτους της ηλικίας τους ή του 24ου εφόσον είναι άνεργα ή του 26ου εφόσον σπουδάζουν σε οποιαδήποτε Δημόσια Σχολή.
http://www.thestival.gr/society/item/65489-epanerxetai-o-koinonikos-toyrismos-poioi-einai-dikaioyxoi
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου