Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία εκταφής του Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να εξεταστεί η σωρός του και να διαπιστωθεί αν ο θάνατός του οφείλεται σε δηλητηρίαση με ραδιενεργό πολώνιο. Ωστόσο η περίπτωση του Αραφάτ δεν είναι μεμονωμένη, αφού στο παρελθόν έγιναν εκταφές σε σωρούς εξεχόντων προσώπων της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου τους.
Ακολουθούν τα ονόματα και οι περιπτώσεις των πιο γνωστών εκλιπόντων, των οποίων τα αίτια θανάτου χρειάστηκαν περαιτέρω εξακρίβωση:
Σαλβαδόρ Αγιέντε: Ο πρώην πρόεδρος της Χιλής πέθανε την 11η Σεπτεμβρίου του 1973, ωστόσο στις 23 Μαΐου του 2011 έγινε εκταφή της σωρού του προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία ή δολοφονία. Στις 19 Ιουλίου του 2011 οι Ιατροδικαστές επιβεβαίωσαν ότι ο Αγιέντε αυτοκτόνησε με όπλο στο προεδρικό μέγαρο στο Σαντιάγο, το οποίο βομβαρδιζόταν από το στρατό μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ.
Νικολάι και Έλενα Τσαουσέσκου: Ο πρώην δικτάτορας της Ρουμανίας και η σύζυγός του υποβλήθηκαν σε μετά θάνατον εξετάσεις DNA μετά από απαίτηση των παιδιών τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα λείψανα ανήκουν στο ζεύγος, το οποίο εκτελέστηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1989.
Σιμόν Μπολίβαρ: Ο ήρωας της Ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής εξετάστηκε μετά θάνατον στις 16 Ιουλίου 2010, μετά από αίτημα του προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι η σωρός ανήκει στον ίδιο και να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου του. Ως επίσημη αιτία θανάτου του αρχικά είχε δηλωθεί η φυματίωση από την οποία πέθανε το 1830, ωστόσο ο Τσάβες είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δολοφονήθηκε. Ένα χρόνο αργότερο επιβεβαιώθηκε επίσημα ότι η σωρός ήταν του Μπολίβαρ ωστόσο δεν υπήρξε οριστικό συμπέρασμα για τα αίτια του θανάτου του.
Χουάν Περόν: Η πιο περίεργη εκταφή λειψάνων ήταν αυτή του πρώην προέδρου της Αργεντινής, ο οποίος εξελέγη το 1946, το 1951 και το 1973, αφού ο λόγος εκταφής δεν ήταν για να εξακριβωθούν τα αίτια θανάτου αλλά για να πραγματοποιηθεί τεστ... πατρότητας στα λείψανα! Η εκταφή πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2006 στο Μπουένος Άιρες μετά το αίτημα 72χρονης γυναίκας., ωστόσο τα τεστ έδειξαν ότι η Μάρθα Χολγάδο δεν είναι κόρη του, γεγονός που οδηγεί το συμπέρασμα, ότι ο Περόν, που παντρεύτηκε τρεις φορές δεν απέκτησε παιδιά, τουλάχιστον νόμιμα αναγνωρισμένα.
Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα: Η διασημότερη μορφή της Κουβανικής επανάστασης, συνελήφθη από τον στρατό της Βολιβίας, εκτελέστηκε τον Οκτώβριο του 1967 και θάφτηκε σε ομαδικό τάφο στο αεροδρόμιο του Βαλεγκράντε στην νοτιοανατολική Βολιβία. Μετά από 30 χρόνια αμφιβολιών πραγματοποιήθηκε εκταφή της σωρού του το 1997 και επιβεβαιώθηκε ότι ανήκει στον ίδιο και στη συνέχεια ετάφη σε κουβανικό έδαφος, στο μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα, μαζί με άλλους συναγωνιστές του.
Χαϊλέ Σελασιέ: Τα λείψανα του τελευταίου αυτοκράτορα της Αιθιοπίας ανακαλύφθηκαν τον Φεβρουάριο του 1992 στην Αντίς Αμπέμπα, θαμμένα στο σημείο που τα είχαν πετάξει οι ηγέτες της επανάστασης του 1974. Ο Σελασιέ δολοφονήθηκε κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και το 2000 τα λείψανά του μεταφέρθηκαν σε εκκλησία της Αντίς Αμπέμπα.
Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ: Το 1981 ο βρετανός δικηγόρος Μάικλ Έντοους ζήτησε την εκταφή των οστών του δολοφόνου του Αμερικανού προέδρου Τζ.Φ. Κένεντι επιμένοντας πως πραγματικός δολοφόνος ήταν ένας Ρώσος πράκτορας που πήρε τη θέση του Όσβαλντ. Η ιατροδικαστική εξέταση ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι το λείψανο που είχε ταφεί στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας ανήκε στον Όσβαλντ.
Πηγή: Νεκροί με... αμφιβολίες - Εκταφές που απασχόλησαν για χρόνια την παγκόσμια κοινή γνώμη | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/78608#ixzz2DQmK4aSZ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου