τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 6 Μαΐου 2012

Don Drummond (12 March 1932 – 6 May 1969)


Don Drummond... η εκκεντρική διάνοια

 Ο Don Drummond, γνωστός και ως Don Cosmic γεννήθηκε 12 Μαρτίου 1932 στο Kingston της Jamaica. Είναι από τους πρωτεργάτες του Τζαμαϊκανικού ήχου και ειδικά της Ska ηχογράφησε πάνω από 300 κομμάτια. Ο Don αποφοίτησε από το καθολικό σχολείο του Alpha school, που αποτελούσε το πάτημα πολλών φτωχών αγοριών στην Τζαμάικα στο να μάθουν να παίζουν πνευστά. Μετά τις σπουδές αυτές τρομπόνι και Don D ήταν το ένα και το αυτό. Ο Drummond μπήκε στην ορχήστρα του Eric Dean το 1954 παίζοντας ένα κράμα swing, jazz και mento. Στη συνέχεια έφτιαξε τουςhe Don Drummond four", ψηφίστηκε καλύτερος τρομπονίστας το 1954 και κατά τη Sarah Vaughan ήταν ένας από τους πέντε καλύτερους στον κόσμο.
Έκανε την πρώτη του ηχογράφηση το 1956, που ήταν το "Οthe beach". Το 1964 υπό την καθοδήγηση τουCoxsone ο οργανίστας και παραγωγός Jackie Mittoo άρχισε να μαζεύει τους καλύτερους μουσικούς της Jamaica για να φτιάξει τη μπάντα και τον ήχο που θα άλλαζε τη μουσική ιστορία του νησιού. Ο Drummond ήταν αυτός που πήρε το μεγαλύτερο βάρος ως συνθέτης και μουσικός στους θρυλικούς πλέον Skatalites. Το πρώτο του σόλο single με τους Skatalites ήταν το ??Don Cosmic?? και ακολούθησαν διαχρονικά κομμάτια όπως το σήμα κατατεθέν ??Freedom sounds??, ??Ringo??, ??Occupation??, ??Eastern standard time??, ??Treasure isle??, κ. α. Η ζωή του ισορροπούσε μεταξύ της μανιοκατάθλιψης και της εκκεντρικότητας που τον διακατείχε. Αν κι έπαιρνε διάφορες αγωγές, η κατάσταση του δε βελτιωνόταν μιας και κατανάλωνε τεράστιες ποσότητες ganja που σε συνδυασμό με την πίεση της φήμης του, τον έσπρωχναν σε καταστάσεις πέρα από τα όρια. Το αποκορύφωμα  ήρθε το πρωινό της 2 Ιανουαρίου του 1965, όπου δολοφόνησε την ερωμένη του και γνωστή χορεύτρια της εποχής Margarita.
Αν και αρνήθηκε τις κατηγορίες ισχυριζόμενος ότι ήταν αυτοκτονία, ο Drummond καταδικάστηκε κι έμεινε στις φυλακές Belle Vue μέχρι το θάνατο του 6 Μαϊου 1969. 
 Η επίσημη αιτία του θανάτου ήταν «φυσικά αίτια»,ενδεχομένως καρδιακή ανεπάρκεια που προκαλείται από τον υποσιτισμό ή την κακή αγωγή, αλλά άλλες θεωρίες που προβλήθηκαν από τους συναδέλφους του, πίστευε ότι ήταν μια συνομωσία της κυβέρνησης κατά της μουσικής σκηνής του Kingston, και κάποιοι πίστευαν ότι σκοτώθηκε από γκάνγκστερ ως εκδίκηση για τη δολοφονία της Margarita .




http://en.wikipedia.org/wiki/Don_Drummond
http://www.ypovrixio.gr/article.php?issues_no=30&contents_id=260

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου