τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Η Dub ποίηση του Linton Kwesi Johnson

Ο Linton Kwesi Johnson γεννήθηκε το 1952 στο χωριό Chapleton της Τζαμάικας. Μεγάλωσε στο αγρόκτημα της αυστηρής και παλαιών αρχών γιαγιάς του. Από μικρή ηλικία, διαβάζοντας τη Βίβλο, το μοναδικό βιβλίο του σπιτιού, μαγεύτηκε απ’ τους ψαλμούς της Παλαιάς Διαθήκης και αποφάσισε ότι ήθελε να γίνει συγγραφέας. Το 1963, πήγε στο Λονδίνο να ζήσει με τη μητέρα του, σε μια γειτονιά μαύρων από τις Δυτικές Ινδίες. Εκεί έζησε όλο το κλίμα της εποχής, με το ρατσισμό την αστυνομική βία, αλλά και το εργατικό κίνημα. Αναμείχθηκε ενεργά στο κίνημα της μαύρης νεολαίας και ήταν μέλος της νεολαίας των Μαύρων Πανθήρων της Βρετανίας, ενώ παράλληλα σπούδασε κοινωνιολογία.
Στο πλαίσιο της πολιτικής του δραστηριότητας συμμετείχε σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής και το 1973 έγραψε τα πρώτα του ποιήματα. Το 1974 εξέδωσε την ποιητική συλλογή με τίτλο Voices of the Living and the Dead”, όπου μιλούσε για τη σκληρή πραγματικότητα της μαύρης νεολαίας. Ακολούθησε η ποιητική συλλογή Dread Beat and Blood” τo 1975. Τον ίδιο τίτλο είχε και το πρώτο του μουσικό άλμπουμ με μελοποιημένα ποιήματα, που βγήκε τρία χρόνια αργότερα και στο οποίο εγκαινίασε την μακρά συνεργασία του με τον διάσημο τζαμαϊκανής καταγωγής μουσικό και παραγωγό Dennis Bovell. Ακολούθησαν οι δίσκοι Forces of Victory”, Bass Culture”, LKJ in Dub”, Making History”, Tings an’ Times”, More Time” καθώς και διάφορες συλλογές και ζωντανές ηχογραφήσεις. Στους δίσκους του απαγγέλλει τα ποιήματά του πάνω σε reggae ρυθμούς, εντασσόμενος μαζί με καλλιτέχνες όπως ο Oku Onuora ή ο Mutabaruka, σ’ ένα νέο έντεχνο μουσικό είδος, που πατάει πάνω στην παράδοση των Τζαμαϊκανών DJ, και ονομάζεται dub poetry. Οι στίχοι του είναι γραμμένοι στη διάλεκτο της Τζαμάικας με φωνητική ορθογραφία και έγιναν ιδιαίτερα αγαπητοί στους κύκλους του punk και του αριστερού, του αναρχικού και του αντιρατσιστικού κινήματος της Βρετανίας.

Posted on 30 Οκτωβρίου, 2011 3:15 πμ by
http://parallhlografos.wordpress.com/2011/10/30/%CE%B7-dub-%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-linton-kwesi-johnson/

Διαβάστε επίσης 

Linton Kwesi Johnson: κρατώντας το χωνί στο στόμα σε έναν δρόμο του Μπρίξτον

http://somporo.blogspot.com/2011/10/linton-kwesi-johnson.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου