τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Διαβούλευση fast track

…το ΥΠΕΚΑ τηρεί τις δεσμεύσεις του έναντι της Τοπικής κοινωνίας για μια ανοιχτή και ουσιαστική διαβούλευση…
Η αναμενόμενη ενημέρωση - διαβούλευση του επενδυτικού σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός θα γίνει αύριο Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, 10.00 π.μ. στο Δημοτικό θέατρο Πολυγύρου!  
Φαίνεται ότι η εξόρυξη θα γίνει στον Πολύγυρο τελικά!

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Terrakota, Soulfire, Razastarr, Stavros Ntantous


One Love Reggae Ideas proudly present:
Terrakota
Soulfire/ Razastarr/ Stavros Ntantous
Dj Sets: Rankin Johnny/ Ιωσήφ Βάγγερ/ Mrs HCN
An explosion from Lisbon

Σάββατο 20 Νοεμβρίου
ΒLOCK 33
26ης Οκτωβρίου 33, Θεσσαλονίκη
Line up:
Terrakota (POR)
Soul Fire (GR)
Razastarr (GR)
Doors Open: 20.30

Η One Love Reggae Ideas συνεχίζει να ταξιδεύει το Ελληνικό κοινό σε World – Reggae music διαδρομές κι αυτή τη φορά φέρνει στην Ελλάδα για δύο εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατ’ ευθείαν από τη Λισσαβόνα τους Terrakota, το next big thing της World μουσικής.

"ΤΑ Μ.Κ." ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ - ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ

Στα πλαίσια της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β' κατηγορίας, το ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010. και ώρα 15:00 στο γήπεδο ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ θα διεξαχθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων "ΤΑ Μ.Κ." ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ - ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ένας χρόνος Somporo

Ξεκινήσαμε 3 Νοεμβρίου 2009 και το νέο διαδόθηκε πολύ γρήγορα. 
Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν πολύ θετικές καθώς οι κάτοικοι αλλά και οι απανταχού Στανιώτες το δέχτηκαν με ενθουσιασμό.
Στην πορεία προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τα αρνητικά αλλά και τα θετικά του χωριού μας πιστεύοντας ότι μέσα από ένα γόνιμο διάλογο θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.
Ταυτόχρονα δημοσιεύαμε άρθρα (κοινωνικά, πολιτιστικά, πολιτικά, περιβαλλοντικά …) θεωρώντας αναγκαία τη συμβολή τους για το σκοπό αυτό και ότι θα  προβληματίσουν βοηθώντας μας  να αποκτήσουμε μια κριτική στάση για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και να ξεφύγουμε από κάποια στερεότυπα και κατεστημένα.
Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα λάβαμε πολλά θετικά μηνύματα, τα περισσότερα εκτός των τειχών, χωρίς να λείψουν βέβαια οι αρνητικές κριτικές και οι συκοφαντίες.  

Σήμερα κλείνει ο πρώτος κύκλος του  Somporo που σημαίνει ότι θα μείνουμε για κάποιο χρονικό διάστημα (άγνωστο πόσο) ανενεργοί ή  θα υπολειτουργούμε.  
Ο κυριότερος λόγος είναι η έλλειψη ADSL που κάνει την όλη διαδικασία πολύ χρονοβόρα και με μεγάλο οικονομικό κόστος. Βλέπετε, η κοινωνία της πληροφορίας σταματάει λίγα χιλιόμετρα έξω από το Στανό.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας σ’ αυτή την προσπάθεια αλλά κι εσάς που δικαιολογούσατε την ύπαρξη του Somporo.
… θα τα ξαναπούμε!

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Μαθήματα τοπικισμού και μεγαλοϊδεατισμού


Χθες, τοπικό κανάλι είχε δυο αφιερώματα στην Αρναία.
Το πρώτο αφορούσε τη διπλή γιορτή της Αρναίας: των Αγ. Αναργύρων και την επίσημη απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Από το ρεπορτάζ καταλάβαινε κανείς ότι η απελευθέρωση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο την Αρναία και όχι την ευρύτερη περιοχή της τότε επαρχίας.  Για να συμπληρώσει ο γιος μου που παρακολουθούσε το ρεπορτάζ ότι το Λύκειο έστειλε ΜΟΝΟ τους Αρναιώτες μαθητές στην εκδήλωση!!!  
Το δεύτερο αφορούσε τα εγκαίνια του  Μουσείου Υφαντικής. Και πάλι αυτό που εισέπραττε κανείς ήταν ότι η υφαντική ήταν χαρακτηριστικό μόνο της Αρναίας και όχι των γύρω χωριών  που ύφαιναν ασταμάτητα μέρα νύχτα για τους εμπόρους της.  
Το ίδιο βέβαια έγινε και παλιότερα με τα τραγούδια της περιοχής που ξαφνικά τα είδαμε να κυκλοφορούν ως τραγούδια ΜΟΝΟ της Αρναίας κάτι που φρόντιζε να προπαγανδίζει καλά ο καθηγητής μουσικής στο Γυμνάσιο προκαλώντας τους μαθητές του Στανού.  Το ότι η πρώτη ηχογράφηση των τραγουδιών έγινε στο Στανό πριν 40 χρόνια, από το γνωστό για τις εκπομπές του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ κ. Σαμαρά, ως τραγούδια του Στανού Χαλκιδικής αποσιωπάται επιμελώς.
Κατάλαβες, φίλε Γιώργο, γιατί όταν η Αρναία διεκδικούσε την πρωτεύουσα του νέου Δήμου διαπίστωσε προς μεγάλη έκπληξή της (;) την αδιαφορία των υπόλοιπων τοπικών διαμερισμάτων; Και δυστυχώς συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό ενώ όλα θα ήταν διαφορετικά αν έμπαινε μπροστά η μαγική λέξη Δήμος.

Ψήφος αντίστασης στη μικρόνοια


Μοιάζει απίστευτο, αλλά το προεξοφλούν με σιγουριά οι δημοσκοπήσεις: Στις επερχόμενες εκλογές Τοπικής τάχα και Αυτοδιοίκησης, οι ελλαδίτες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν και πάλι, στην πλειονότητά τους, κομματικούς υποψηφίους.
Πώς να εξηγήσουμε την άρνηση της κρίσιμης για το εκλογικό αποτέλεσμα μάζας να αντιληφθεί την πραγματικότητα; Τα εγκλήματα των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία τριάντα έξι χρόνια είναι εξόφθαλμα, αποδεδειγμένα, ψηλαφητά: Κατασπατάλησαν το απίστευτο χρήμα που εισέρευσε στη χώρα (για πρώτη φορά στην κρατική μας ιστορία) και απέβλεπε να επιτευχθεί σύγκλιση της ελλαδικής με τις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. Ξέφρενη σπατάλη και επιπλέον απίστευτος, παρανοϊκός δανεισμός. Μοίραζαν τα κόμματα διορισμούς, επιδοτήσεις, ρουσφέτια, μπούκωναν τον υπόκοσμο των λακέδων και της καμαρίλας τους με αδιάντροπο πλούτο, ωμά, απροκάλυπτα, χυδαία. Πνίγοντας κυριολεκτικά τη χώρα στα χρέη.

Χρήματα υπάρχουν.....αλλά για άλλους


Τον περασμένο Οκτώβριο και έπειτα από πιέσεις του Συλλόγου Γονέων το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρναίας αποφασίσει να διαθέσει το ποσό των 35.000€ για την επισκευή της στέγης του παλιού διδακτηρίου. Μέχρι τότε η Σχ. Επιτροπή είχε επιχορηγηθεί για επισκευές και συντήρηση σχολικών (από 2006-2009)μονάδων με το ποσό των 3.000€. Οι άλλες σχολικές επιτροπές, με πολύ μικρότερο αριθμό τμημάτων, επιχορηγήθηκαν με ποσά πάνω των 10.000€.
Όμως το διδακτήριο κρίθηκε ακατάλληλο, την επισκευή ανέλαβε η Νομαρχία ( με τα γνωστά αποτελέσματα) και τα χρήματα δεν δόθηκαν.
Πριν από λίγες μέρες, και μετά πάλι από πιέσεις του Συλλόγου Γονέων, ο Δήμος αποφάσισε να μας διαθέσει το ποσό των 5.933€ για να κατασκευαστεί επιτέλους το υπόστεγο στην είσοδο του νέου διδακτηρίου. Ο ίδιος ο Σύλλογος δεσμεύτηκε ότι μέλη του θα κατασκευάσουν δωρεάν το υπόστεγο ( τα χρήματα θα διατεθούν για την αγορά των υλικών) . Φυσικά χαρήκαμε, γιατί θα λυνόταν ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε (από την αρχή της λειτουργίας του νέου διδακτηρίου) όταν βρέχει. Το δεύτερο σοβαρό είναι η διαμόρφωση του μεγαλυτέρου τμήματος της αυλής. Όταν έχει ξηρασία η σκόνη είναι αφόρητη και όταν έχει βρέξει γεμίζει λάσπες.
Χθες όμως πληροφορηθήκαμε ( και είναι πλέον σίγουρο ) ότι τα χρήματα αποτελούν μέρος των χρημάτων των 35.000 που μας είχαν υποσχεθεί ότι θα μας τα έδιναν. Μάθαμε ότι το υπόλοιπο ποσό μοιράστηκε σε άλλες Σχ. Επιτροπές.
Σαν Σύλλογος ζητήσαμε σήμερα από το Δήμο Αρναίας να μας απαντήσει εγγράφως τι ποσά διατέθηκαν στις Σχ. Επιτροπές την τελευταία τετραετία. Είμαστε σίγουροι πως το σχολείο μας πήρε τα λιγότερα και με μεγάλη διαφορά από το επόμενο.

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Εκλογικός κατάλογος Στανού 1914

Σύμφωνα με πληροφορίες ( www.doumbia-istoria.blogspot.com ) πρόκειται για τον πρώτο εκλογικό κτάλογο. Αξίζει να προσέξει κανείς τα ονόματα των κατοίκων  από τα οποία κάποια δεν υπάρχουν σήμερα.
 

Πνευματική κατάσταση επισκοπής Αρδαμερίου (1876 και 1884)


Εφημερίδα: Φάρος της Μακεδονίας
Τεύχος: 861
Ημερομηνία: 25 Ιουλίου 1884 
…………………………………………………………
Το χωρίον Λουζίκιον εκ 50 οικογενειών διατηρεί επίσης γραμματοδιδασκαλείον, εις ο φοιτώση περί τους 25 παίδας.
Το χωρίον Στανός εξ 120 οικογενειών αποτελούμενον εν ω ούτε ίχνος καν σχολείου ή διδασκάλου υπήρχον, ήδη και οικοδόμημα κατάλληλον εκ βάθρων ανήγειρε και τακτικόν δημοτικόν σχολείον διατηρεί, εις ο φοιτώσι περί τους 65 παίδας.
Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο μας