τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Διακήρυξη της Κίνησης Πολιτών Δήμου «Αριστοτέλη»


Είμαστε πολίτες που πιστεύουμε ότι τα «εν Δήμω» μας αφορούν τόσο προσωπικά όσο και σαν μέλη της τοπικής κοινωνίας.
Που πιστεύουμε ότι τα τοπικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με άνωθεν λύσεις  αλλά με συμμετοχική δράση των τοπικών φορέων και των πολιτών.
Που πιστεύουμε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των επαγγελματιών της πολιτικής.
Είμαστε πολίτες με ενδιαφέρον , άποψη και δράση για αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας τα μικρά και τα μεγάλα.

• Είμαστε πολίτες που διεκδικούμε ενεργό ρόλο  και συμμετοχή στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον μας.
• Είμαστε πολίτες, που ανεξάρτητα από την κομματική μας τοποθέτηση, πιστεύουμε στην συνεργασία  και στη συλλογική δράση.
• Το πλαίσιο που υποστηρίζουμε είναι μια Τοπική Αυτοδιοίκηση υπεύθυνη, συμμετοχική, διεκδικητική, προσανατολισμένη στο κοινωνικό όφελος, την προστασία και αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος.
• Θέλουμε Αυτοδιοίκηση που να νοιάζεται για τον κάθε δημότη ανεξάρτητα από την κομματική του τοποθέτηση. Από την άλλη, θέλουμε και ο δημότης να νοιάζεται τον τόπο του, να είναι ενεργός, να συμμετέχει και να παίρνει μέρος στις συλλογικές αποφάσεις, άρα και στις ευθύνες που τον αφορούν.
• Θέλουμε Αυτοδιοίκηση ικανή να διοικεί. Να σχεδιάζει και να υλοποιεί την ανάπτυξη και την ευημερία προς όφελος των δημοτών, να νοιάζεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, να υπερασπίζεται τον δημόσιο χώρο και τα συλλογικά αγαθά, να ενισχύει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τα δικαιώματα και τον άνθρωπο.
• Θέλουμε Αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από κομματικές γραμμές και χρίσματα, που δεν θα σκύβει το κεφάλι στην κεντρική εξουσία και στις κομματικές πιέσεις αλλά θα διεκδικεί και θα πιέζει με μοχλό πίεσης όχι το κομματικό  ρουσφέτι αλλά την συμμετοχή και δράση των δημοτών.
• Ο νέος Δήμος «Αριστοτέλης» είναι ένας Δήμος με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές αλλά και πολλά προβλήματα.
• Η ανάπτυξη που οραματιζόμαστε για το Δήμο μας είναι μία ήπια τουριστική ανάπτυξη με μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, μονάδες αγροτουρισμού και εναλλακτικού τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον τόσο το φυσικό όσο και το πολιτιστικό, σε συνδυασμό  βέβαια με τις υπάρχουσες δραστηριότητες γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασική παραγωγή, βιοτεχνία κλπ.
• Προϋπόθεση βέβαια γι αυτό είναι ο απεγκλωβισμός της περιοχής από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες.
• Αρνούμαστε οποιαδήποτε νέα μεταλλευτική δραστηριότητα, διεκδικούμε τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από μεταλλευτική και την σταδιακή απεξάρτησή της από τα μεταλλεία σε συνδυασμό με την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
• Διεκδικούμε την απόλυτη προστασία του πολυτιμότερου αγαθού που είναι το νερό.
• Θέλουμε την αειφόρο διαχείριση των δύο μεγάλων μας κεφαλαίων, της θάλασσας και των δασών που αποτελούν πηγή πλούτου οικονομικού αλλά και περιβαλλοντικού.
• Στεκόμαστε απέναντι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας προς όφελος εταιρειών-μοναστηριών.
Ο Δήμος «Αριστοτέλη» είναι η πατρίδα του πανεπιστήμονα Αριστοτέλη, επίσης γειτνιάζει με την Αθωνική Πολιτεία αλλά έχει και πλούσια πολιτιστική παράδοση.
• Ο πολιτισμός είναι ίσως το σημαντικότερο κεφάλαιο για τον νέο Δήμο τόσο από άποψη αναπτυξιακή, όσο και από άποψη αναβάθμισης της ζωής των Δημοτών.
• Φυσικά δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς νέους ανθρώπους που θα την δημιουργήσουν και θα την προωθήσουν.  Ο τόπος μας έχει πολύ ζωντανή νεολαία και έχει υποχρέωση να την κρατήσει κοντά του προσφέροντας της ευκαιρίες μόρφωσης, εργασίας, ψυχαγωγίας αλλά και βιώσιμο περιβάλλον.
Θέλουμε τους νέους ανθρώπους δραστήριους και συμμέτοχους, με λόγο στη χάραξη κατευθύνσεων που θα καθορίσουν το μέλλον το δικό τους και του τόπου τους.
Με αυτές τις αρχές και τις θέσεις, σας καλούμε να συμπορευτούμε σε μια ανεξάρτητη δημοτική κίνηση.
Πρωταρχικός όρος που θέτουμε είναι η νέα Δημοτική Κίνηση να μην έχει προσωποκεντρική υπόσταση ή κομματική δέσμευση, αλλά να αποτελεί μια ανεξάρτητη, συλλογική, δημοκρατική, και πολυσυλλεκτική κίνηση προβληματισμού και δράσης. Στη βάση αυτή επιδιώκουμε να συναντηθούμε με όλους και όλες που έχουν εναλλακτική στόχευση για τη λειτουργία και ανάπτυξη  του Δήμου και τους καλούμε να συμμετάσχουν στις διαδικασίες συγκρότησης της νέας Δημοτικής Κίνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου