τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Οι άγνωστοι Στανιώτες αγωνιστές του 1821

Παλαιότερη ανάρτηση - Ιούνιος 2010
Ανάμεσα στους Χαλκιδικιώτες αγωνιστές του 1821 υπήρχαν και κάτοικοι του Στανού με τα εξής ονόματα:
Γιοβάνης Κώστα, Βασίλειος Γεωργίου και Χρήστος Οικονόμου.
Το όνομα του Βασιλείου Γεωργίου αναφέρεται στο στρατολογικό βιβλίο του 14ου τάγματος με επικεφαλή τον Τσάμη Καρατάσο, 1831.
Ο Χρήστος Οικονόμου γεννήθηκε στον Στανό στα τέλη του 18ου αιώνα. Σύμφωνα με κάποιες ενδείξεις πρέπει να διετέλεσε για κάποιο διάστημα γραμματέας του Κοινού του Μαδεμίου.
Ίσως σε αυτό το γεγονός να οφείλεται και η σημαντική περιουσία του. Σύμφωνα με το φάκελό του, είχε πολλά ζώα, αμπέλια, τσιφλίκι και διάφορα προϊόντα (ξυλεία) έτοιμα προς πώληση στην περιοχή του Σταυρού και της Ολυμπιάδας, λίγο πριν την επανάσταση.

Το 1821 συμμετείχε επικεφαλής στρατιωτικού σώματος στην επανάσταση της Χαλκιδικής, μάλιστα αναφέρει πως έγινε σημαντική μάχη μέσα στο χωριό και στη θέση Σταυρός Στανού.
Μετά την καταστροφή της Χαλκιδικής κατέφυγε στη Σκόπελο και συνέχισε τον αγώνα με τους υπόλοιπους Μακεδόνες λαμβάνοντας μέρος σε πολλές μάχες στη νότιο Ελλάδα. Το 1827 μαζί με τον Κωνσταντίνο Δουμπιώτη κατασκεύασε πλοίο το οποίο στο πρώτο κιόλας ταξίδι του αιχμαλωτίστηκε στα Δαρδανέλια από τον Οθωμανικό στόλο. Η υπηρεσία του τελείωσε μετά την απελευθέρωση και την έλευση του Όθωνα. Γύρω στα 1829 εγκαταστάθηκε στη Σκόπελο και ασχολήθηκε με το εμπόριο. Απέκτησε δύο αγόρια και ένα κορίτσι. Το 1844 τιμήθηκε με αργυρό αριστείο και κατατάχτηκε στην δεύτερη τάξη των υπαξιωματικών.
 Τις πληροφορίες μας έστειλε ο Νίκος από τα Δουμπιά

4 σχόλια:

  1. τι να ήθελε αραγε στα Δαρδανελια με τον Δουμπιωτη;
    Μηπως πηγε για πειρατια;
    Τον εφαγαν οι κακες παρεες!!!
    Αχ ρε Νικο!Την μιση αληθεια μάς λες!!
    Ορκινας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς στα Δαρδανέλλια πήγαν για κρουαζιέρα, προκειμένου να αυξήσουν τον προϋπολογισμό της επανάστασης και όχι μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί δε μας λέει ο Ορκινάς την άλλη μισή αλήθεια να καταλάβουμε κι εμείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κατι σαν τον Ακη σημερα στο ΠΑΣΟΚ δηλαδη!
    Οκ!Αστειευομαι.Γνωριζω τον Νικο και του κανω πλακα!
    Η πειρατεια ηταν συνηθεια της εποχης αναμεσα στους αγωνιστες και κυριως στους Χαλκιδικιωτες.Με τον τροπο αυτο προσπαθουσαν να ζησουν και τις οικογενειες τους που κατεφυγαν στη Σκοπελο,στη Σκιαθο κα.Ητανε δεκτη ακομη και απο την εκκλησια.
    Ορκινας

    ΑπάντησηΔιαγραφή