«Κλείστε, επιτέλους, την τηλεόραση!». Μια φράση που καθημερινά ακούγεται στα σπίτια μας και επαναλαμβάνεται –δυστυχώς- πολύ συχνά.
Όποιους γονείς και αν ρωτήσεις «πόσο συχνά το παιδί σας βλέπει τηλεόραση», η απάντηση είναι ίδια: «Πάρα πολύ». Και αυτή είναι, δυστυχώς, η αλήθεια. Είτε το θέλουμε είτε όχι, αποτελεί μέρος της ζωής μας. Τα παιδιά παρακολουθούν όλο και πιο συχνά τη μικρή οθόνη, ενώ οι συζητήσεις ανάμεσα σε γονείς και ειδικούς βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Η επιρροή της στα παιδιά μας είναι σίγουρα μεγάλη. Κάποιες φορές θετική, συνήθως όμως αρνητική. Ας δούμε, λοιπόν, τις δυνατότητες αλλά και τις αδυναμίες της μικρής οθόνης, ώστε να μπορέσουμε να τη μετατρέψουμε σε χρήσιμο εργαλείο για την εκπαίδευσή τους.
Η τηλεόραση ως εκπαιδευτικό μέσο
Πέρα από τις ψυχαγωγικές της δυνατότητες, η τηλεόραση είναι ένα μέσο με τεράστιες μορφωτικές και εκπαιδευτικές δυνατότητες.
• Τα ντοκιμαντέρ γύρω από τη ζωή των ζώων, του βυθού της θάλασσας και του τρόπου ζωής των ανθρώπων σε κάθε άκρη της Γης απευθύνονται και σε παιδιά που δεν ξέρουν να διαβάζουν.
• Οι ιστορίες που παρουσιάζονται στην τηλεόραση διεγείρουν τη φαντασία των παιδιών. Εξάλλου, είναι κι ένας τρόπος κοινωνικοποίησης. Όταν συναντιούνται με φίλους στην παιδική χαρά ή στο σχολείο συχνά συζητούν ή μιμούνται κάποιους αγαπημένους ήρωες.
• Τα κινούμενα σχέδια μπορούν να διδάξουν στο παιδί ολόκληρες ιστορίες με τρόπο ευχάριστο και ξεκούραστο.
• Χρησιμοποιώντας τα πρότυπα της τηλεόρασης και στοιχεία της φαντασίας τους και της αληθινής ζωής, τα παιδιά δημιουργούν παιχνίδια με ευφάνταστους ρόλους και γίνονται δημοφιλείς ανάμεσα στους συμμαθητές τους, αποκτώντας μεγαλύτερη κοινωνικότητα.
• Η τηλεόραση μπορεί να γίνει ένα ευχάριστο μισάωρο διάλειμμα σ’ ένα κουραστικό πρόγραμμα μελέτης των παιδιών. Αρκεί να τηρούν την υπόσχεσή τους για το χρόνο του διαλείμματος.
Τα αρνητικά της τηλεόρασης για τα παιδιά
• Η σπουδαιότερη επίδραση που μπορεί να έχει η τηλεόραση είναι η διαμόρφωση του τρόπου ζωής και των συνηθειών (υγιεινών ή όχι). Τα παιδιά παροτρύνονται από τις περισσότερες διαφημίσεις να καταναλώνουν τροφές με πολλές θερμίδες, αμφίβολης θρεπτικής αξίας, που προδιαθέτουν σε παχυσαρκία και νοσήματα καρδιάς, υπέρταση, διαβήτη κ.ά. Μειώνουν δε ταυτόχρονα την όρεξη των παιδιών για υγιεινή και σωστή διατροφή.
• Τα πρότυπα που προβάλλονται από τη μικρή οθόνη τις περισσότερες φορές δεν είναι αυτά που θα θέλαμε να μιμηθεί το παιδί μας. Συνήθως, είναι μακριά από την πραγματικότητα και του δίνουν εσφαλμένες εικόνες. Π.χ. ο άνθρωπος που προβάλλεται ως επιτυχημένος οικονομικά και κοινωνικά δεν είναι αυτός που μορφώθηκε και εργάστηκε τίμια…
• Το μεγάλο πρόβλημα είναι η βία και η επιθετικότητα στην τηλεόραση. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να ξεχωρίσουν καθαρά ανάμεσα στις φανταστικές ιστορίες και την πραγματικότητα. Μια μάγισσα στην οθόνη μπορεί να τρομάξει τόσο το παιδί όσο και ένας αληθινός κλέφτης.
Η τηλεόραση πιστεύω,οτι πλέον έχει χάσει το επίπεδο που είχε τα πιο παλια χρόνια.Τώρα ανοίγεις την τηλεόραση,και απο το πρωί ως το βράδυ δείχνει βλακειες.Δείχνει πόσες φορές κατούρησε η Αλεξανδρατου,δείχνει που ξενύχτησε και διασκέδασε ο Κωστετσος,πόσες φορές έκλασε ο ενας ποσες ο αλλος.Απο την άλλη η σωστη ενημέρωση,έχει σταματησει,βλέπουμε στις ειδήσεις,πάνελ με πολλά άτομα,να << σκοτώνονται >> μεταξύ τους,λέγοντας ο καθένας τα δικα του,δίχως στην τελική να βγαίνει νοημα.Μεγάλη εξαίρεση παντως αποτελούν τα δελτία ειδήσεων της
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΤ3,που κανουν την πιο σωστή ενημέρωση.Πάλι καλά που είναι τα κρατικά κανάλια και το ΣΚΑΙ,που βάζουν πολλα ντοκυμαντερ και ψιλοσώνουν το επίπεδο της ΤV.Το αν θα έχει αρνητικη ή θετικη επιρροη,είναι στο χέρι μας τι θα επιλέξουμε να δούμε,όπως εύστοχα μας λεει και το σκίτσο.
Πλέον θα πρέπει να μας ανυσηχεί και το "Μικρά παιδιά και Η/Υ(ιντερνετ}".Ισως και το "ενήλικοι και Η/Υ" ακόμα περισσότερο!!!
Άραγε πως θα πάει αυτή η χώρα μπροστά, όταν το 90% του πληθυσμού της ασχολείται καθημερινά με την Τζούλια και έχει δώσει 20 ευρώ για να αγοράσει το dvd; Όταν η τηλεόραση ασχολείται με το lifestyle συνεχώς;Αλλά αυτό μας αρέσει , αυτό μας τρελένει , κουτσομπολιό και πάλι κουτσομπολιό αυτοί είμαστε και ας μην κλαιγόμαστε για οικονομικές κρίσεις , για ανεργία κτλ.. Αυτό το είδαμε και στο somporo , όσο ήτανε άμεση η δημοσίευση σχολίων γινόταν πανικός, chat, κουτσομπολιά, αναρτήσεις θεμάτων έχαναν το νοημά τους από την τάση που έχουμε για κουτσομπολιό και για κακοπροαίρετη κριτική(βλέπε γυναίκα της χρονιάς, πανηγύρι Αγ.Αθανασίου,Φάντασμα στο πηγάδι). Μόλις όμως τα σχόλια άρχισαν να ελέγχονται ,σχόλια πολλών επισκεπτών σταμάτησαν επειδή τους άρεσε αυτού του είδους σχολίων.Μέγαλος μάρτυρας για το παραπάνω είναι οι αναρτήσεις του somporo, σε θέματα σημαντικά τα σχόλια είναι μηδέν ενώ σε θέματα που γινόταν ξεκατίνιασμα - κουτσομπολιό τα σχόλια είναι 100.. Το κουτσομπολιό είναι μέρος της καθημερινότητάς μας, πρέπει να υπάρχει αλλά σε ελάχιστο βαθμό, φτάνει πια αυτό το χάλι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε καποιο ρεπορταζ ειπε μια δημοσιογραφος : << παλαιοτερα η νεολαια περιμενε μερονυχτα με τα sleepy bag αγκαλια εξω απο καταστηματα διαθεσης εισητηριων για ενα εισητηριο συναυλιων των Pink Floyd - Rollings Stone - U2 κτλ.. Τωρα πλεον περιμενει εξω απο ενα περιπτερο για ενα dvd της Τζουλιας. >>
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστηχως εκει καταντησαμε...
ΔΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΟΤΕ ΜΙΚΡΟΙ ΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΑΘΩΕΣ ΣΕΙΡΕΣ.ΤΩΡΑ ΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ?ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΚΑΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΛΟΙ ΘΑ ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΑΡΟΥΖΕΛ.
http://www.youtube.com/watch?v=ZyIM-yDXi-Y&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=UmbsaRn0VAI&p=36A74C7C4327C77F&playnext=1&index=4
ΑπάντησηΔιαγραφή