Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009
ΕΝΑ “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ” ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΙΕΡΙΣΣΟΥ, ΑΡΔΑΜΕΡΙΟΥ ΚΙ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ Κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
Παρακολουθήσαμε ολόκληρη την πρώτη μέρα του Σεμιναρίου που περιλάμβανε τις πλέον ενδιαφέρουσες, από περιβαλλοντικής άποψης, εισηγήσεις. Παραπάνω δεν αντέξαμε!
..............................................
Η συνέχεια στο Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων
Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009
Tι είναι η Πρωτοβουλία για την Αξιοποίηση του Πηγαδιού;
Ύστερα από πολύμηνες σκέψεις- συζητήσεις και προβληματισμούς, το καλοκαίρι ωρίμασαν οι συνθήκες και δημιουργήσαμε την Πρωτοβουλία η οποία έχει παράλληλους στόχους και σκοπούς. Από την μια η ανάδειξη - αξιοποίηση του πηγαδιού και περαιτέρω του χωριού και από την άλλη η "διαφήμιση" ποιοτικών μουσικών που λίγοι ακούνε καθώς όλοι έχουνε πέσει με τα μούτρα στα εμπορικά και στα "σκουπίδια", να δώσει ένα άλλο χρώμα στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού, να φέρει μια νέα κουλτούρα στο Στανό κτλ..
Οι προσπάθειες μας ξεκίνησαν με τη δημιουργία του φεστιβάλ «πηγάδι» το οποίο ήτανε πολυήμερο και συμπεριλάμβανε προβολές ταινιών, μουσικά αφιερώματα, ενημερώσεις - ομιλίες.. Σαν πρωτοβουλία, με σύμμαχο το φεστιβάλ και τον κόσμο του Στανού πιστεύουμε ότι θα πιέσουμε τους αρμόδιους ώστε να ολοκληρωθούνε τα έργα και να γίνει το πηγάδι κέντρο αναψυχής..
Σεβαστείτε το πηγάδι, αυτό μεγάλωσε γενιές και γενιές, από αυτό παίρναμε νερό, σε αυτό πλέναμε ρούχα κτλ.. αξίζει τον σεβασμό όλων μας..!!
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009
Θα πούμε το νερό νεράκι;
http://respentza.blogspot.com/2009_02_09_archive.html
http://respentza.blogspot.com/2009_07_29_archive.html
Τι θα γίνει τελικά; Υπάρχει κάποια εξέλιξη ή θα πούμε το νερό νεράκι;
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ
« η λύση στο δημογραφικό πρόβλημα», «ένα χωριό γεμάτο φωνές παιδιών», «τα σκήπτρα της πολυτεκνίας» κ.ά.
Κι εμείς καμαρώναμε και ελπίζαμε.
Έτσι δημιουργήθηκε η αίσθηση πως πρόκειται για ένα χωριό που απολαμβάνει πολλά προνόμια με την πολιτεία να βρίσκεται στο πλευρό του.
Αυτό ίσως να πιστεύουν και ορισμένοι αφού κατά καιρούς καταφθάνει στο χωριό ανθρωπιστική βοήθεια με τρόφιμα (μακαρόνια, ρύζι, πορτοκάλια), παιχνίδια αμφιβόλου ποιότητας, ακόμα και μεταχειρισμένα ρούχα. Η εικόνα των φορτηγών και το πλήθος των κατοίκων γύρω από αυτά να σπρώχνεται, μας θυμίζει ανάλογες εικόνες που εκτυλίσσονται σε τριτοκοσμικές χώρες. Εικόνες ντροπής!
Ε, λοιπόν, κύριοι, ο Στανός δεν πεινάει!!!
Οι Στανιώτες είναι υπερήφανοι και εργατικοί άνθρωποι και-μέχρι τώρα τουλάχιστον- ζουν αξιοπρεπέστατα.
Όχι άλλα μακαρόνια!!!
Αυτό που χρειάζονται είναι να νοιαστεί η πολιτεία για αυτούς και τα παιδιά τους δημιουργώντας κατάλληλες υποδομές:
- Δημιουργικά εργαστήρια
- Βιβλιοθήκες
- Γρήγορο και δωρεάν ίντερνετ
- Πολιτιστικά δρώμενα
- Αθλητικό κέντρο
- Επέκταση του σχεδίου οικισμού αφού δεν υπάρχουν πια οικόπεδα να χτίσουν σπίτια κ.ά.
Αντί γι΄ αυτά όμως:
-η πολιτεία άφησε να εγκατασταθεί σε απόσταση αναπνοής από το χωριό ένα χυτήριο μολύβδου με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους, το περιβάλλον και την αγροτική ανάπτυξη.
-οδηγούνται στο εδώλιο για τον αγώνα τους να φύγει το χυτήριο
-κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό αφού οι διαδικασίες για νέα γεώτρηση (απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου) καθυστερούν αδικαιολόγητα.
-οι προεκλογικές υποσχέσεις για το μικρό γήπεδο μπάσκετ πίσω από το σχολείο και οι επισκευές του παλιού διδακτηρίου ξεχάστηκαν.
Ο πολύτεκνος"
Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009
Ενημερωτική συνάντηση με θέμα : ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
Oι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχ. Στανού, σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Παλαιοχωρίου διοργανώνουν ενημερωτική συνάντηση με θέμα: ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ
Τι είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και μπορεί να ιαθεί εάν ανιχνευθεί έγκαιρα.
Παλαιότερα, ο καρκίνος αυτός αποτελούσε ένα από τους κύριους λόγους θνησιμότητας των γυναικών εξ' αιτίας καρκίνου. Σήμερα χάρις στα προγράμματα ανίχνευσης και θεραπείας των καταστάσεων εκείνων που μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο αυτό, η θνησιμότητα που προκαλεί έχει μειωθεί σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (ΚΤΜ) είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των γυναικείων γενετικών οργάνων μετά από τον καρκίνο της ωοθήκης. Μετά από αυτόν ακολουθεί ο καρκίνος του ενδομητρίου που έχει λίγο χαμηλότερη συχνότητα.
Ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία παρατηρείται είναι γύρω στα 52 χρόνια αλλά έχει παρουσιαστεί μια αύξηση σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας.
Πώς μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;
Έχουμε ήδη αναφερθεί στο πόσο μεγάλη σημασία έχει να γίνεται συστηματικά το τεστ Παπανικολάου. Το τεστ αυτό μπορεί να ζώσει ζωές φτάνει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά κάθε 2 χρόνια στις γυναίκες από 20 έως 65 ετών και μετά ακόμη, μαζί με τη γυναικολογική εξέταση.
Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009
Επιτυχίες του Δημ. Σχ. Στανού στον αθλητισμό
Η συνέχεια στο blog του σχολείου
http://dim-stanou.blogspot.com/2009/11/blog-post_23.html
Απάντηση στον κ. Γιάννη Αστερίου, εργαζόμενο στην ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ 20 November, 2009
«Θα μας πείθατε κύριοι όχι μόνο εμάς που είμαστε εργαζόμενοι, αλλά και μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας, εάν μετά την αποχώρηση της TVX Hellas σας βλέπαμε μπροστάρηδες σ’ έναν αγώνα απορρύπανσης της Ολυμπιάδας και εννοώ τα 2,5 εκατομμύρια αποβλήτων που βρίσκονται στη λίμνη τελμάτων Ολυμπιάδας».
Aυτό το πονεμένο θέμα «τέλμα αποβλήτων Ολυμπιάδας» τι το θέλατε κ. Αστερίου;
Τον Οκτώβριο 2007, ο Δημοτικός Σύμβουλος Τόλης Παπαγεωργίου κατέθεσε στο Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου και στη Νομαρχία Χαλκιδικής ανάλυση/πρόταση με θέμα «ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ ΣΤΗ Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ». Την παραθέτουμε ολόκληρη εδώ για όποιον θα είχε ενδιαφέρον να τη διαβάσει και αναφέρουμε εδώ ορισμένα σημεία της που απαντούν στον κ. Αστερίου.
Η συνέχεια http://antigoldgreece.wordpress.com/2009/11/20/asteriou/#more-3882
Η «χρυσή» Macrolepiota procera
Όπως ορίζει το πρωτόκολλο της απλής καθημερινής ζωής του τόπου μας οι κάτοικοι ξεχύθηκαν και πάλι στα φθινοπωρινά τοπία για το κυνήγι της παπλιούτας. Ή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους της Μακρολεπιότα της υψηλής (macrolepiota procera) αφού αυτό είναι το επιστημονικό της όνομα. Μια διαδικασία ευχάριστη που συνδυάζει το περπάτημα στη φύση με την απόκτηση του νόστιμου μεζέ. Αργότερα που θα συνευρεθούν για να τον απολαύσουν συντροφιά με ντόπιο τσίπουρο θα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης ως προς την ποσότητα, το μέγεθος και την περιοχή που τα βρήκε ο καθένας. Θα κάνουν σόμπορο (για να μην ξεχνάμε και το όνομά μας) και θα ακουστούν μασάλια και γέλια. Μικρές χαρές που προσφέρει η φύση και η παράδοση σε μας τους ιθαγενείς. Μεγάλος λόγος για να μην τις στερηθούμε.
Θα τους αφήσουμε;
Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009
Ανώνυμα ή επώνυμα;
Το θέμα της ανωνυμίας που θίχτηκε σε δύο σχόλια σηκώνει μεγάλη κουβέντα και είναι ένα θέμα που απασχολεί τα περισσότερα μπλοκ. Η άποψή μας είναι ότι η ανωνυμία δίνει τη δυνατότητα να εκφράσουν κάποιοι τις απόψεις τους και τις ιδέες τους χωρίς να φοβούνται τις αντιδράσεις και τις πιέσεις του περιβάλλοντός τους και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε. Τουλάχιστον μέχρι να ωριμάσει η κοινωνία μας.
Από την άλλη όμως η ανωνυμία μπορεί να αποτελέσει το δούρειο ίππο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και συκοφαντιών.
Ανώνυμα ή επώνυμα ας έχουμε ως στόχο μονάχα τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.
Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009
Τακτοποίηση σχολίων
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009
Απόφαση του ΣτΕ για την εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών
Μόνο σε καθορισμένες περιοχές η εγκατάσταση βιομηχανιών και βιοτεχνιών, λέει το ΣτΕ
Αθήνα 18/10/09 Τα ΝέαΤο Ε΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ΄αριθμ. 3175/2009 απόφασή του ερμηνεύοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος και τη σχετική νομοθεσία (Ν3325/2005, 2742/1999 και 1650/1986), έκρινε ότι «η εγκατάσταση βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, επιχειρήσεως είναι επιτρεπτή μόνο σε ειδικώς εκ των προτέρων καθορισμένες περιοχές και όχι σε όσες περιοχές απλώς και μόνο δεν απαγορεύεται ρητά η συγκεκριμένη χρήση».
Η εγκατάσταση βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, επιχειρήσεως, συνεχίζει το ΣτΕ, «που από τη φύση της επάγεται οχλήσεις και για τις οικιστικές περιοχές και για το περιβάλλον, είναι επιτρεπτή ενόψει των ορισμών των άρθρων 24 και 106 του Συντάγματος, μόνο σε περιοχές που εκ των προτέρων και με βάση νόμιμα κριτήρια έχουν καθοριστεί ως περιοχές προοριζόμενες για την ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής».
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, «δεν είναι νόμιμη η εγκατάσταση βιομηχανίας, ή βιοτεχνίας, σε περιοχή που δεν έχει αναγνωριστεί με διοικητική πράξη (σσ: απόφαση υπουργού, νομάρχη, κλπ) ως κατάλληλη για την ανάπτυξη βιομηχανικής, ή βιοτεχνικής, δραστηριότητας». Από τον κανόνα αυτό, σημειώνεται στην απόφαση του ΣτΕ, εξαιρούνται παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, εφόσον «η συγκεκριμένη δραστηριότητα είναι σχετική με τις παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής ή την αναπτυσσόμενη σε αυτήν κτηνοτροφία ή δασοπονία».
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1065199&lngDtrID=251
Η απόφαση αυτή φαίνεται να δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων του Στανού για την απομάκρυνση του χυτηρίου μολύβδου. Όπως είναι γνωστό η υπόθεση εξετάζεται από το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που εξέδωσε την παραπάνω απόφαση.
Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009
Φύγε κακό απ' τα μάτια μου!
Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του Μελισσουργού για να πάνε στα χωράφια και τα κοπάδια τους θα πρέπει να πάνε Μαραθούσα-Παλιόχωρα-Αρναία-Στανό και να καλύψουν πάνω από 30 χιλιόμετρα για να μην περάσουν το ρέμα50 μέτρων. Το ίδιο και οι Στανιώτες που θέλουν να ταξιδέψουν προς Καβάλα θα πρέπει να κάνουν την αντίστροφη διαδρομή.
Μα κύριοι γιατί αυτός ο εμπαιγμός! Αφού ανέκαθεν το ρέμα το περνούσαμε με δική μας ευθύνη. Η πινακίδα για ποιον μπήκε τελικά; Ποιον προστατεύει άραγε;
Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009
Τι είναι το somporo:
Το όνομά του το πήρε από μια συνήθεια που είχαν παλιά οι κάτοικοι να μαζεύονται στις γειτονιές και να κουβεντιάζουν Να κάνουν "σόμπορο" όπως έλεγαν.
Σκοπός λοιπόν του blog είναι να ενημερώνει τους απανταχού Στανιώτες και να γίνεται σόμπορο.
Παρακαλούμε γράψτε μας τη γνώμη σας, τις ιδέες σας, τις παρατηρήσεις σας και κάντε γνωστό το blog σε όσους Στανιώτες γνωρίζετε. Ας γίνει αφορμή αυτό το blog να εκφράσουμε τις απόψεις μας, τους προβληματισμούς μας και να γίνεται ένας δημιουργικός και γόνιμος διάλογος. Ας γίνει το βήμα να αναδείξουμε όχι μόνο τα αρνητικά αλλά και τα θετικά στη μικρή κοινωνία που ζούμε με απώτερο στόχο να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας.