τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

Εκουαδόρ: Η «Μεγάλη Πορεία» των ιθαγενών για τη σωτηρία της γης τους

Μία μεγάλη πορεία 700 χλμ έχει ξεκινήσει στο Εκουαδόρ ενάντια στα σχέδια μίας μεγάλης κινεζικής εταιρείας εξόρυξης, που προωθεί, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας την κατασκευή ενός ορυχείου χαλκού, κοντά στην περιοχή El Pangui.

 Οι αυτόχθονες, μέσω της κύριας οργάνωσής τους, Conaie, σημειώνουν πως οι εργασίες στο ορυχείο θα μολύνουν το νερό, με αποτέλεσμα οι ιθαγενείς να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις περιοχές τους.


Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ Rafael Correa ανακοίνωσε πως θα στηρίξει την κατασκευή του ορυχείου από την κινεζική εταιρεία Ecuacorriente και κατηγορεί την Conaie για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας. Μάλιστα υποστηρικτές του Rafael Correa πραγματοποιήσαν μία αντιδιαδήλωση στην πρωτεύουσα της χώρας, Quito.

Οι αυτόχθονες έχουν την στήριξη ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης, των εκπαιδευτικών, αλλά και φοιτητικών οργανώσεων.

Με κεντρικό σύνθημα «Για τη ζωή και την αξιοπρέπεια των πολιτών» μία ομάδα διαδηλωτών ξεκίνησε μία πορεία από την πόλη El Pangui, μία περιοχή που βρίσκεται στον τροπικό δάσος του Αμαζονίου, με στόχο να φτάσουν στην πρωτεύουσα Quito, διανύοντας μία απόσταση 700 χιλιομέτρων.

«Έξω οι κινεζικές εταιρείες από το Εκουαδόρ», ανέφεραν ορισμένα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση του Ισημερινού υπέγραψε μία συμφωνία με την κινεζική Ecuacorriente για την κατασκευή του ορυχείου, κόστους 1,4 δις δολαρίων. Ο Rafael Correa χαιρέτησε τη συμφωνία υποστηρίζοντας πως ανοίγει μία «νέα εποχή» για τη χώρα.

Όπως υποστήριξε με τα κέρδη και τους φόρους από το ορυχείο θα χρηματοδοτηθούν δημόσια έργα, όπως η κατασκευή δρόμων, σχολείων και νοσοκομείων. Επιπλέον σημειώνει ότι οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν οικονομικό όφελος, καθώς θα τους χορηγηθεί ένα μέρος των εσόδων του ορυχείου.

Σημειώνεται πως τα κινήματα των ιθαγενών στο Εκουαδόρ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ανατροπή των δύο προηγούμενων προέδρων το 1997 και το 2000. Η Conaie υποστήριξε τον Rafael Correa για την προεδρία της χώρας, όμως το αναπτυξιακό πρόγραμμα του προέδρου έχει δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις τους.

Άλλωστε ο πρόεδρος του Εκουαδόρ θεωρεί πως οι ξένες επενδύσεις, ειδικότερα στον τομέα της εξόρυξης, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της οικονομίας του Εκουαδόρ, που εξαρτάται κυρίως από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου