τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Το ψυγείο της αλληλεγγύης

Ένα κοινόχρηστο ψυγείο στους δρόμους μιας βασκικής πόλης για την εξυπηρέτηση ανθρώπων σε ανάγκη 

 Στο κέντρο της Galdakao στη χώρα των Βάσκων, υπάρχει ένα κοινόχρηστο ψυγείο το οποίο γεμίζει με τρόφιμα από γείτονες, επιχειρήσεις, εστιατόρια. Το σκεπτικό είναι απλό: αντί να πετάμε, μοιραζόμαστε χωρίς ντροπή.
 Τα τρόφιμα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία να θρέψουν όσους βρίσκονται σε ανάγκη ή οποιονδήποτε περαστικό και γείτονα.
Το ψυγείο περιβάλλεται από ένα χαμηλό, ξύλινο φράχτη, ώστε να μη μοιάζει με μια συσκευή που την εγκατέλειψαν, και να δηλώσει σε όλους ότι είναι το πρώτο ψυγείο αλληλεγγύης.
Η πρωτοβουλία ανήκει σε μια ομάδα εθελοντών της πόλης, που σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει τις ποσότητες τροφίμων που πετιούνται από τα νοικοκυριά, αλλά κυρίως από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και εστιατόρια, προκειμένου αφενός να μειώσει τη σπατάλη φαγητού και ταυτόχρονα να προσφέρει βοήθεια.

Οι κανόνες λειτουργίας πρέπει να ακολουθούνται από όλους: όχι ωμά κρέατα, ψάρια ή αβγά, προσοχή στις ημερομηνίες λήξης και ετικέτες με όλα τα συστατικά και την ημερομηνία παραγωγής για τα χειροποίητα τρόφιμα. Εθελοντές επιβλέπουν την πορεία του project, ώστε μεταξύ άλλων, να πετάνε ό,τι έχει λήξει, αλλά αυτό μόνο θεωρητικά, αφού μέχρι στιγμής όλα τα τρόφιμα καταναλώνονται μέσα στη μέρα.

 Σας βάζουμε ιδέες;

[Πηγή: www.doctv.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου