τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2009

Αντί για σχόλιο (λόγω χώρου) στην ανάρτηση Μετανάστευση και ρατσισμός

Οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται οι περισσότεροι για τη θέση τους απέναντι στους μετανάστες συνήθως είναι η ανεργία, η αύξηση της εγκληματικότητας, η υποβάθμιση του σχολείου με την εισροή αλλοδαπών μαθητών, η αόριστη απειλή για την εθνική ομοιογένεια της χώρας κ.ά.
Θα προσπαθήσω να απαντήσω σ’ αυτές τις φοβίες με κάποια στοιχεία που προέκυψαν από επίσημες έρευνες.

1. Θετική η συνεισφορά των μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα και στο ΑΕΠ.
Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, στοιχεία της οποίας παρουσίασε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) Αλ. Ζαβός, οι μετανάστες συνεισφέρουν θετικά στον ΟΓΑ, το ΤΕΒΕ και το ΙΚΑ, ενώ ειδικά για το τελευταίο οι εισφορές που καταβάλλουν ξεπερνούν το 10 % των εισφορών των Ελλήνων εργαζομένων. Το συνέδριο «Πληθυσμιακές τάσεις και προοπτικές: Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση» που έγινε πριν από λίγο καιρό ανέδειξε ότι η μετανάστευση είχε μια θετική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη, αυξάνοντας το ΑΕΠ κατά 0,3% το διάστημα 2000-2005.
2. Οι μετανάστες συνήθως δουλεύουν σε δύσκολες δουλειές και δεν ανταγωνίζεται τον Έλληνα εργαζόμενο, καθώς προσφέρει τις υπηρεσίες εκεί που το εγχώριο εργατικό δυναμικό "γυρίζει την πλάτη του". Αυτό τουλάχιστον το έχουμε βιώσει και στο χωριό μας.
3. Μια έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου
Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) που δημοσιεύτηκε μέσα στο 2009 έρχεται να διαλύσει το μύθο του μετανάστη-εγκληματία, καθώς όπως δείχνει η έρευνα είναι δημιούργημα ενός φαντασιακού επιπέδου και όχι του πραγματικού. Στην έρευνα με τίτλο «Επιχειρηματικότητα, Κίνδυνοι και Ανταγωνισμός στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας», ερωτήθηκαν επιχειρηματίες, από 24-65 ετών, και κατέδειξαν ως κύριους δράστες εγκλημάτων, μεικτές ομάδες Ελλήνων και αλλοδαπών, κατά δεύτερο λόγο τους Έλληνες και τέλος τους αλλοδαπούς. http://www.tvxs.gr/v22424
4. Το συνέδριο «Πληθυσμιακές τάσεις και προοπτικές: Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέδειξε ότι: Χωρίς μεταναστευτικές εισροές ο πληθυσμός της χώρας μας θα είχε μειωθεί και θα είχε δείξει έντονα σημεία γήρανσης, ενώ μεγάλο μέρος της ελληνικής υπαίθρου θα είχε πληθυσμιακά συρρικνωθεί. Αναλογίζεται κανείς τι σημαίνει αυτό για την απασχόληση αλλά και για τα ασφαλιστικά ταμεία;
Αλλά επίσης σε ποιο βαθμό έχουν συνεισφέρει όχι μόνο στην ανανέωση του γηράσκοντος ελληνικού πληθυσμού αλλά και στην ίδια την κοινωνική ανάπτυξη; Χωρίς μετανάστευση η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ιταλία και αλλά κράτη- μέλη θα εμφάνιζαν ήδη μείωση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι μεταναστευτικές εισροές μπορούν να απορροφήσουν τουλάχιστον για άλλα δέκα χρόνια -μέχρι το 2020- την επίπτωση της δημογραφικής γήρανσης που συνεπάγεται ανυπολόγιστα προβλήματα στην αγορά εργασίας, τις συντάξεις, το σύστημα υγείας.
5. Αυτό ακριβώς αντανακλάται και στο σχολικό πληθυσμό στα δημόσια σχολεία: ο αριθμός των ημεδαπών μαθητών βαίνει μειούμενος χρονιά με τη χρονιά και θα έκλειναν σχολεία αν ο μαθητικός πληθυσμός δεν αναπληρωνόταν από τους αλλοδαπούς μαθητές που σταδιακά αυξάνονται.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ετήσια έκθεση 2009
του κέντρου πληροφόρησης & τεκμηρίωσης για το ρατσισμό «Αντιγόνη» http://www.antigone.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου