τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Το φρόνημα στην Ασφάλεια

Όταν κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης τα μέλη μιας ναζιστικής συμμορίας με μαρτυρίες και συνομιλίες που πιστοποιούν πλήθος δολοφονικών ενεργειών και με την ίδια κατηγορία στοχοποιούνται οι κάτοικοι μιας περιοχής επειδή αντιτίθενται στη μετατροπή του τόπου τους σε μια απέραντη χαβούζα τοξικών, όταν αφήνονται ελεύθερα τα πρωτοπαλήκαρα της Χρυσής Αυγής να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση αλλά βρίσκονται προφυλακισμένοι 4 κάτοικοι της Χαλκιδικής με λευκό ποινικό μητρώο και ανυπόστατο κατηγορητήριο, 
όταν οι αστυνομικοί χτυπούν ευγενικά την πόρτα του Μιχαλολιάκου και του ζητούν να τους ακολουθήσει αλλά σπάνε σα διαρρήκτες τις πόρτες των κατοίκων της Χαλκιδικής τα ξημερώματα και συλλαμβάνουν πολίτες μπροστά στα μάτια των παιδιών τους, όταν εν τέλει δε διώκεται η δράση αλλά διώκεται το φρόνημα , τότε η δικαιοσύνη είναι επιλεκτική και η δημοκρατία a la carte. 
Στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης καλούνται 27 κάτοικοι των χωριών της Βορειοδυτικής Χαλκιδικής που έχουν κληθεί ως ύποπτοι στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πολυγύρου για μια σειρά αδικημάτων μεταξύ των οποίων και πολλών κακουργημάτων και κυρίως για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με ιεραρχία, διεύθυνση και διαρκή δράση. Ήδη τα πρώτα 4 άτομα κατέθεσαν χθες υπόμνημα στην Ασφάλεια και αρνούνται κάθε εμπλοκή. Τα αδικήματα αφορούν περιστατικά που έλαβαν χώρα στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού Χαλκιδικής από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τις 25 Αυγούστου του χρόνου αυτού.

 Στο κατηγορητήριο δεν προσωποποιούνται συγκεκριμένες έκνομες ενέργειες αλλά τσουβαλιάζονται ως τρομοκράτες όσοι έχουν εκφράσει την αντίδραση τους στην εξόρυξη χρυσού. Στις 3.500 σελίδες της δικογραφίας στην οποία εμπεριέχονται και οι απομαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών των εν λόγω κατοίκων καταγράφεται η θέση των προσώπων ενάντια στην μεταλλευτική δραστηριότητα. Το μόνο κοινό στοιχείο που συνδέει τους συμμετέχοντες στην δήθεν αυτή «εγκληματική οργάνωση» είναι ότι είτε μένουν στον ίδιο τόπο δηλαδή στην Χαλκιδική είτε έχουν εκφραστεί δημόσια για το ζήτημα του χρυσού. Μετά την αστυνομία που έχει καταγγελθεί πολλές φορές , ακόμα κι απʼ τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ Χρίστο Φωτόπουλο, ότι λειτουργεί στην περιοχή ως security της «Ελληνικός Χρυσός», την προάσπιση των ίδιων συμφερόντων αναλαμβάνει και οι διωκτικές αρχές. Αυτό αποτυπώνεται με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο στη δικογραφία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο η εν λόγω «εγκληματική οργάνωση» είχε ως σκοπό «με έκνομες ενέργειες να ματαιώσει ή να αναστείλει έστω και προσωρινά την μεταλλευτική ή άλλη δραστηριότητα της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός».

 Το μοναδικό «αδίκημα» για το οποίο καλούνται να απολογηθούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής είναι ο αγώνας τους για γή και ελευθερία, ενάντια σε μια επένδυση που είναι χρυσή μόνο για τους επενδυτές της και στους κατοίκους της περιοχής ετοιμάζει ένα μέλλον ερήμωσης. Το σύγχρονο κυνήγι μαγισσών στη Χαλκιδική συνεχίζεται, ενώ οι πραγματικοί εγκληματίες αφήνονται ελεύθεροι ως μη «ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων» τη στιγμή που τα πρώτα 5 λεπτά στον προαύλιο χώρο της Ευελπίδων τέλεσαν 4 -5 τέτοια. Οι Επιτροπές Αγώνα της Χαλκιδικής πάντως διαμηνύουν την ενότητα και την αλληλεγγύη τους, προετοιμάζουν νέες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας με πρώτη τη μεγάλη συναυλία το Σάββατο με τη συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών στο πρώην στρατόπεδο Πάυλου Μελά 

Μαρία Λούκα   Στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου