τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Το αποτύπωμα του Τσέρνομπιλ στην φύση 27 χρόνια μετά

Περισσότερα από 27 χρόνια μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία, η έκθεση στη ραδιενεργή ακτινοβολία συνεχίζει, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, να έχει ζοφερές συνέπειες για τη χλωρίδα της περιοχής.
Αμερικανοί, Oυκρανοί και Γάλλοι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τιμ Μουσό του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, διαπίστωσαν ότι οι χειρότερες συνέπειες καταγράφηκαν κατά τα πρώτα χρόνια μετά το συμβάν, όμως μέχρι σήμερα τα δέντρα που έχουν επιβιώσει αλλά και τα νεότερα, παραμένουν ευάλωτα στις κλιματικές αλλαγές συνεπεία της ραδιενέργειας. 
 
Η έρευνα των μελετητών επιβεβαιώνει τον θάνατο του λεγόμενου «κόκκινου δάσους», δηλαδή πεύκα που καταστράφηκαν πολύ γρήγορα και έγιναν κόκκινα αμέσως μετα το δυστύχημα. 
«Πολλά δέντρα εμφανίζουν ιδιαίτερα αφύσικες μορφές ανάπτυξης λόγω των συνεπειών των μεταλλάξεων και του κυτταρικού θανάτου, εξαιτίας της έκθεσής τους στην ακτινοβολία», δήλωσε ο Μουσό.
Η έρευνά τους έγινε στο μεγαλύτερο μέχρι στιγμής δείγμα δέντρων. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη μελέτη αφορούσε μόνο 9 δέντρα, ενώ η συγκεκριμένη συμπεριέλαβε περισσότερα από 100. Πραγματοποιήθηκε από το 1999 μέχρι σήμερα εντός της ζώνης αποκλεισμού - 30 χιλιόμετρα από το πρώην πυρηνικό εργοστάσιο.

Η ομάδα σχεδιάζει να μελετήσει τις επιπτώσεις που μπορεί να είχε στα δέντρα το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. «Έχουμε παρατηρήσει σημαντική καταστροφή κλαδιών και βλαστών σε κάποιες περιοχές, που υποδηλώνει την ύπαρξη επιπτώσεων στην ανάπτυξη των δέντρων», αναφέρει ο Μουσό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου