τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

«Το ολοφάνερο δεν είναι πια αυτονήτο»

Τέσσερις επιφανείς των τεχνών και των επιστημών σχολιάζουν τα γεγονότα στη Χαλκιδική

Εντονες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία προκαλεί από χθες η επιχείρηση της αστυνομίας στην Χαλκιδική. Τέσσερις προσωπικότητες από τους χώρους της εκπαίδευσης και του πολιτισμού καταθέτουν στην «Εφ.Συν.» τη δική τους ματιά στα γεγονότα.
 
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος  σκηνοθέτης
 
«Ημουν μικρός όταν στη χούντα ήρθαν βράδυ να συλλάβουν τον πατέρα μου. Οι διαδηλωτές στην Ιερισσό δεν κρύβονταν. Δεν ήταν εγκληματικά στοιχεία. Δεν υπήρχε λόγος να συλληφθούν τη νύχτα. Τον Πέτρο Κυριακίδη της Proton Bank, για παράδειγμα, δεν τον συνέλαβαν τη νύχτα. Τον άφησαν για το πρωί κι εκείνος διέφυγε στην Παραγουάη ντυμένος παπάς. Δεν έσπασαν την πόρτα του φορώντας κουκούλες. Αυτή η ενέργεια έχει έναν συμβολισμό. Είναι πολιτική πράξη. Είναι πολιτικές οι συλλήψεις».
 
Γιώργος Πλειός καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος Τμήματος ΕΜΜΕ


«Ανεξάρτητα από τον λόγο της σύλληψης, που θα κριθεί στη Δικαιοσύνη, ο εκ νέου τρόπος δράσης της αστυνομίας στις Σκουριές συνιστά ένα ακόμα επεισόδιο στη σταδιακή οικοδόμηση αστυνομικού κράτους, μετά τον διασυρμό ιεροδούλων οροθετικών, τον εγκλεισμό μεταναστών σε στρατόπεδα κράτησης, την αντισυνταγματική “σκούπα” τοξικοεξαρτημένων και την υπέρμετρη και συστηματική χρήση αστυνομικής καταστολής στην παραμικρή κοινωνική διαμαρτυρία».
 
Γιάννης Μυλόπουλος πρύτανης ΑΠΘ
 
«Εχει φανταστεί κανείς ποτέ οικονομική ανάπτυξη σε μια περιοχή να επιβάλλεται με αστυνομικά μέτρα; Είναι ποτέ δυνατόν να πειστούν οι κάτοικοι της Χαλκιδικής να συναινέσουν σε μια καταστροφική επένδυση υπό τον φόβο της αστυνομικής δίωξης; Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα και θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές».
 
Γιάννης Αγγελάκας μουσικός
 
«Φτάσαμε σε εποχές που το ολοφάνερο δεν είναι πια αυτονόητο. Ποια πρέπει να είναι η θέση κάθε ανθρώπου; Οτι είμαστε άνθρωποι και πρέπει να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας. Να μην ανεχόμαστε να τον καταστρέφουν, να τον δηλητηριάζουν, να τον ξεπουλάνε». Ο Γιάννης Αγγελάκας δηλώνει έμπρακτα για άλλη μία φορά τη συμπαράστασή του στους κατοίκους, με τη συμμετοχή του σε συναυλία αλληλεγγύης τον Μάιο στην Ιερισσό.

Γιάννης Μπασκάκης
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου