τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Εξόρυξη χρυσού, η πιο επικίνδυνη μετά τα πυρηνικά εργοστάσια βιομηχανική δραστηριότητα!


S: Οι υπερασπιστές της επένδυσης (πωλητές και σκεπτόμενοι) προσπαθούν κατά καιρούς να παρουσιάσουν παραδείγματα «υποδειγματικών» εξορύξεων αποκρύπτοντας βέβαια τις καταστροφικές συνέπειες και τις αντιδράσεις των κοινωνιών. 

Λαδιαβίτης
Πρόσφατα ο ευφάνταστος bloger που εμφανίζεται  και αυτοχαρακτηρίζεται ως "σκεπτόμενος", μας έφερε ως παράδειγμα για τις εξορύξεις χρυσού την Ιβηρική χερσόνησο!
Και οι χώρες της Ιβηρίας όπως και η Σουηδία έχουν υποφέρει από αυτές τις εξορύξεις. Τα παραδείγματα πολλά αλλά θα σας αναφέρω μόνο ένα εδάφιο από την εργασία του υφηγητή του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας-Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Αμβούργου, κου Κυριάκου Αρίκα. 
 
" Εκτός των αναφερόμενων κινδύνων διαρροών, συμβαίνουν τακτικά θραύσεις φραγμάτων, συνήθως ύστερα από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, με ολέθριες συνέπειες. Η κοινή γνώμη στην Ευρώπη συνειδητοποίησε το θέμα αυτό μετά την καταστροφή που δημιούργησε η θραύση του φράγματος της λίμνης αποβλήτων του μεταλλείου χρυσού στην Baja Mareτης Ρουμανίας τον Ιανουάριο 2000 με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν 100.000 κυβ. μέτρα κυανιούχων διαλυμάτων, να δηλητηριάσουν τους παρακείμενους ποταμούς και να γίνουν αισθητά μέχρι τον ποταμό Δούναβη. Στο ίδιο έτος 2000 είχαν ήδη καταλογιστεί άλλες 4 θραύσεις φραγμάτων: Baja Borsa Ρουμανίας (10 Μαρτίου), Aitik της Σουηδίας (9 Σεπτ.),nez/Kentacky/USA (11 Οκτ.) και Νandan/Guangxi στην Κίνα (18 Οκτ.). Τα τρία τελευταία δυστυχήματα συνέβησαν μάλιστα σε ένα χρονικό διάστημα μόνο 1½ μηνός. Από το 2001 μέχρι σήμερα σημειώθηκαν άλλα 12  δυστυχήματα. Οι στατιστικές καταγράφουν κατά μέσο όρο περίπου δύο τέτοιες καταστροφές το χρόνο.

Στη δημοσιότητα είναι βέβαια γνωστά τα ακραία δυστυχήματα που άφησαν ιστορία, όπως π.χ. η ροή 4,2 εκατομμυρίων κυβ. μέτρων κυανιούχων αποβλήτων το έτος 1995 στο μεταλλείο χρυσού "Omai" στη Guayana με αποτέλεσμα να δηλητηριάσουν κυριολεκτικά τον μεγαλύτερο ποταμό της χώρας Essequibo, η θραύση φράγματος στη Νότια Ισπανία το1998, με αποτέλεσμα να χυθούν ένα εκατομμύριο κυβ. μέτρα τοξικά απόβλητα μολύβδου, χαλκού, ψευδαργύρου κ.ά. και να δηλητηριάσουν το εθνικό πάρκο Coto de Donana και η επάνω αναφερόμενη καταστροφή στη Baja Mara της Ρουμανίας.    
Η αναφορά στη ΜΠΕ της εταιρείας, ότι μία βροχόπτωση που μπορεί να καταστρέψει το προβλεπόμενο φράγμα στο Πέραμα συμβαίνει μία φορά ανά 10.000 χρόνια, είναι ένα "παραμύθι". Η στατιστική (δείτε εδώ) που αναφέρει 87 ατυχήματα σε φράγματα διαφόρων μεταλλείων ανά τον κόσμο τα τελευταία 47 χρόνια, από το 1961 έως το 2008,  δείχνει παραστατικά ποιά είναι η τραγική πραγματικότητα."
 
Μπορείτε επίσης να δείτε και την εκπομπή του ΣΚΑΙ εδώ
 
Σχετικά  με τη Σουηδία:
1)     Η Σουηδία ανέκαθεν έκανε επεμβάσεις «κόβω-ράβω» στις περιοχές της μειονότητας των Σαάμι, απλά δεν το διαφήμιζαν: Από αναγκαστικές απαλλοτριώσεις γης κάποτε και ειδικά σχολεία για τα παιδιά τους (κάποτε) www.svd.se/ μέχρι χάρισμα των περιοχών τους σε χρυσοθήρες. Ως μειονότητα, η υπόλοιπη Σουηδία δεν ασχολήθηκε εύκολα με τα θέματα που συνέβαιναν τέρμα Θεού στο βορρά του βορρά.
2)     Ναι, λειτούργησαν διάφορα μεταλλεία και ακόμη λειτουργούν, αλλά να λέμε όλες τις λεπτομέρειες και τις αλήθειες που συνοψίζονται στο ότι α) τα παλιά μεταλλεία δεν είναι συγκρίσιμα με τη σημερινή μανία εξόρυξης και β) τα φρέσκα μεταλλεία ουκ ολίγα προβλήματα δημιούργησαν. Μερικά παραδείγματα:
πχ1) http://www.salasilvergruva.se
Είναι ένα μεταλλείο της εποχής 1600-1800 που σαφώς η τότε εξόρυξη αφορούσε σκαπάνες και φτυάρια - κανένα τοξικό στοιχείο και καμιά ανατίναξη βουνού. Επιπλέον η εξόρυξη γίνονταν από το ΣΟΥΗΔΙΚΟ κράτος και όχι από εταιρεία κολοσσό της τακτικής "φούλ κέρδη και φύγαμε"


πχ2)
http://www.dalhalla.se
Επίσης ΚΛΕΙΣΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 - καμιά σχέση οι συνθήκες και το καθεστώς εξόρυξης με τη σημερινή υστερία


πχ3)
http://www.gellivarelapland.se/
Η εν λόγω πόλη του
Gällivare
ΣΗΜΕΡΑ πρωτοστατεί στις οργανωμένες διαμαρτυρίες ΚΑΤΑ των μεταλλείων!
[
http://www.whatlocalpeople.se/17november/]


πχ4)Όσο για το
Aitik: [http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-misstankt-for-dammhaveri] Λέει για το ατύχημα του 2000 με την κατάρρευση του φράγματος των λυμάτων και τα όσα ακολούθησαν "εδώ παπάς - εκεί παπάς" μετά από 5 χρόνια το 2005 ΚΑΝΕΝΑΣ δε θεωρήθηκε ένοχος!

πχ5) Malmberg,
http://metalleiastop.blogspot.gr/2012/11/malmberget.html
Οι κάτοικοι εκδιώκονται γιατί η εταιρία τα θέλει ΟΛΑ !

 
3)      Και όχι οι άνθρωποι που αντιδρούν δεν είναι ούτε λίγοι ούτε οι συνήθης μειονότητα «ζαντών» [στην ποντιακή σημαίνει «τρελών»] που θέλετε να περάσετε ως μήνυμα κύριε «σκεπτόμενε». Ο καθένας μας/σας μπορεί να μπει στο google και να γράψει τις εξής λέξεις που σας τις δίνουμε έτοιμες στην σουηδική. Θα οδηγηθεί σε άπειρες καταχωρήσεις εν έτη 2011 και 2012 για αντιδράσεις ΜΑΖΙΚΕΣ:
λέξεις κλειδιά:
gruvprotester, stoppa gruvan, gruvpolitik
,
Mερικά ακόμη στοιχεία από το διαδίκτυο από τη σημερινή συσπείρωση των Σουηδών ΕΝΑΝΤΙΑ στα μεταλλεία:

Το σάιτ που έφταιξαν οι «μερικοί αντιδρούντες» κατά την αντίληψη του «σκεπτόμενου» με αφορμή ότι άνθρωπος της εξορυκτικής εταιρίας είπε: «
what local people
?» εννοώντας ότι εκεί που πάει να αράξει η εταιρία δεν έχει πληθυσμό! Μπείτε και δείτε ένα ένα τα θυμωμένα τους πρόσωπα:
http://www.whatlocalpeople.se/videos/ 
Στο http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/hard-ton-vid-gruvmote-2262262 μπορείτε να δείτε κλιπ από τις ειδήσεις του 4ου καναλιού της σουηδικής τηλεόρασης. Φαίνονται (σε άλλη πολιτεία) οι άνθρωποι που πολύ θυμωμένοι έχουν μαζευτεί σε συζήτηση για το ίδιο θέμα. Το συνοδευτικό κείμενο στο σάιτ του καναλιού λέει: «Η εξορυκτική Tasmet πιέστηκε σκληρά κατά τη διάρκεια της ημερίδας συζήτησης που έγινε στο νησί Visingsö με αφορμή τα έργα εξόρυξης στην βόρεια Kärr έξω από την Gränna. Περίπου 200 κάτοικοι συμμετείχαν και πολλοί ήταν κατηγορηματικοί για την επιρροή του μεταλλείου στο περιβάλλον. Οι αντιδρούντες κράτησαν υψηλούς τόνους»
Τέλος, η επιτροπή που ενώνει όλα τα μέτωπα αγώνα ενάντια στην εξορυκτική υστερία της Σουηδίας υπάρχει στο https://www.facebook.com/groups/stoppagruvan/ και ο αριθμός τους δεν αναδεικνύει μερικούς …..οικολόγους που επιδίδονται στο σπορ της αντίδρασης στην ανάπτυξης.
Το αστείο είναι ότι αν κανείς παρακολουθεί τα δημοσιεύματα στο σουηδικό τύπο, του γεννούνται εύλογα οι εξής απορίες:
Τελικά ποια χώρα θα είναι αυτή που θα ξεπεράσει τη Φινλανδία στον τομέα της εξαγωγής μετάλλων ; Η Σουηδία ή η Ελλάδα; Γιατί τα δημοσιεύματα θριάμβου «…..  Χ δις μεταλλεύματα» παίρνουν και δίνουν και στις δύο χώρες.
Επίσης η απορία, μας πως είναι δυνατόν στην Ελλάδα στο μαύρο της το χάλι να επικαλούνται οι πολιτικοί και εταίροι τις λέξεις «ανάπτυξη» και «θέσεις εργασίας» και το ίδιο ακριβώς να κάνουν οι σουηδοί πολιτικοί ;;;; Η Σουηδία δεν είναι ο παράδεισος ; τι ανάγκη έχει από τα ίδια επιχειρήματα; Εδώ http://metalleiastop.blogspot.gr/2013/01/e.html θα διαβάσετε τον περιφερειακό σύμβουλος Lennart του Umeå που σε μια συζήτηση για το θέμα λέει θυμωμένος: ”Ε τότε να ψοφήσετε της πείνας. Γιατί η ενδοχώρα δεν πρόκειται να τα καταφέρει αν δε δημιουργηθούν δουλειές. Άλλοι πληρώνουν ήδη τα μισά από ότι κοστίζετε"
Για αυτό κύριε «σκεπτόμενε» καλύτερα είτε να σκέφτεστε καλύτερα και βαθύτερα, είτε να αλλάξετε την υπογραφή σας σε "συναλλασσόμενος"!
Ευχαριστώ τους εκλεκτούς φίλους και συναγωνιστές από το Κιλκίς!
Λαδιαβίτης

3 σχόλια:

  1. μερική από σας τους ψεύτικοικολόγους ας μου εξηγήσετε γιατί τα πυρηνικά εργοστάσια είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον πολύ φόρα σα να πήρατε.....
    από την άλλη λύσαμε το θέμα με το εργοστάσιο χρυσού για να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα….. ερωτικό για μένα πρωσικά….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον η καύση υδρογονανθράκων δημιουργώντας θερμοκηπιακά αέρια η να έχεις μια σύγχρονη πυρηνική μονάδα που θα εφαρμόζει όλα τα standard … αλλά όχι αυτά που επιβάλουν οι εταιρίες ….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ερωτικό-ερωτηματικό αυτά παθαίνεις αν γράφεις βιαστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή