τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

5η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία στη Θεσσαλονίκη


Την Παρασκευή 1 Ιουνίου, διοργανώνεται στην Θεσσαλονίκη για πέμπτη χρονιά  η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία, που διοργανώνουν κινήσεις και ομάδες πολιτών με σημείο συνάντησης το σιντριβάνι, απέναντι από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου και το Βασιλικό Θέατρο, επί της παραλιακής Λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου, και ώρα εκκίνησης, στις 8 το βράδυ.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία (World Naked Bike Ride) είναι μια γιορτή για το ποδήλατο, το περιβάλλον και το ανθρώπινο σώμα. Ξεκίνησε από το Βανκούβερ του Καναδά το 2004 και πλέον συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Η δράση γίνεται για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης, ενάντια στην κουλτούρα του αυτοκινήτου και την ρύπανση που αυτό προκαλεί, για την απεξάρτηση από το πετρέλαιο, για την οικολογία και το περιβάλλον, για την απoενοχοποίηση του γυμνού σώματος.
Στην Ελλάδα διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το 2008, ενώ στην περσινή τέταρτη διοργάνωση συμμετείχαν περισσότερα από 1300 ποδήλατα.

Φέτος σε συνεργασία με την κίνηση “Ομορφιά Ενάντια στον Καρκίνο” σκοπός της διοργάνωσης είναι να ευαισθητοποιήσει για τους κινδύνους που περιέχουν καλλυντικά και προϊόντα ατομικής υγιεινής με διάφορες χημικές ουσίες που πολλές από αυτές έχουν πιστοποιηθεί ως καρκινογόνες, ενώ άλλες δεν έχουν ποτέ αξιολογηθεί για την ασφάλεια της χρήσης τους.
Η ποδηλατοδρομία έχει ειρηνικό και καλλιτεχνικό χαρακτήρα. Ζωγραφισμένα και στολισμένα σώματα και ποδήλατα, φυσική διακόσμηση, αξεσουάρ, χρώματα και μουσική είναι τα όπλα για ολοένα και φιλικότερες προς τον άνθρωπο, το περιβάλλον και το ποδήλατο, πόλεις.
Οι συμμετέχοντες μπορούν μετακινηθούν και με άλλα εναλλακτικά μη μηχανοκίνητα μέσα μετακίνησης όπως skateboards, rollers, πατίνια.
Tοποθεσία εκκίνησης & πάρτυ
Πάρκο ΧΑΝΘ-Ξαρχάκου (συντριβάνι), Βασ. Γεωργίου
Το πρόγραμμα της διοργάνωσης:
12.00 Προετοιμασίες για το στήσιμο του χώρου.
15.00 Body-Painting. Καλλιτεχνικό βάψιμο σωμάτων.
19.00 Η ώρα συγκέντρωσης για τους ποδηλάτες, θα μοιραστούν μπαλόνια και σφυρίχτρες.
20.00 Ώρα εκκίνησης ποδηλατοβόλτας.
22.00 Επιστροφή στον χώρο και πάρτι
Μετά την ποδηλατοδρομία ακολουθεί πάρτι για όλη την πόλη, μαζί με τους: Ομάδα Κρουστών Κρούση, Άρη Παπανικολάου, Τύμπανα του Πύργου, DJ ATARY (Stelios), Root Boot, Miss Dynamite, Farina+GG, ξυλοπόδαρους High Society.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Έκθεση φωτογραφιών Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας: είναι η έκθεση φωτογραφίας που γίνεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Γυμνής Ποδηλατοδρομίας στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός της έκθεσης είναι να ανατρέψει τη ... συνήθως - αλλά όχι πάντα- αρνητική έννοια της λέξης.
Η εκδήλωση, που συμμετέχει στη Θεσσαλονίκη - Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, οργανώνεται από εθελοντές ενεργούς πολίτες και άλλες συλλογικότητες και συγκεκριμένα από τα Παιδιά Εν Δράσει, τη SFINA, τη Θεσσαλονίκη Αλλιώς, τους Street Panthers, την Άλλη Όψη,  το Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης, Livemedia.gr και την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει την 5η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία
«Στο πλαίσιο της αντίληψης της δημοτικής Αρχής υπέρ της εναλλακτικής και βιώσιμης μετακίνησης για μια πιο ανθρώπινη πόλη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει την 5η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία».
«O Δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει και προωθεί τέτοιες πρωτοβουλίες, που, αφενός, προάγουν το ποδήλατο ως εναλλακτικό μέσο μετακίνησης υπέρ της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη και, αφετέρου, αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα και τη δυναμική των νέων της πόλης, στοιχεία  που εντάσσονται   στο πλαίσιο των δράσεων της Θεσσαλονίκης-Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014», τόνισε η Αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών Μαρία Πασχαλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου