τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Ζιμπάμπουε - Εκεί που το δολάριο είναι... πονοκέφαλος

Εκεί που το δολάριο είναι... πονοκέφαλος
 Μια χώρα που εκατομμύρια άνθρωποι διαβιούν με ένα ή δύο δολάρια την ημέρα, η προσπάθεια του κόσμου να στρογγυλοποιήσει κάθε λογαριασμό σε δολάριο -ελλείψει κερμάτων- έχει καταντήσει αληθινός πονοκέφαλος
Α πό τότε που η Ζιμπάμπουε καθιέρωσε το δολάριο ΗΠΑ ως εθνικό νόμισμα, τον Ιανουάριο του 2009, αντιμετώπισε έναν εκτός ελέγχου πληθωρισμό, αλλά έβαλε τον λαό σε μια θέση συνεχούς αναμονής?Αναμονής στα σούπερ μάρκετ, στα λεωφορεία, στα οπωροπωλεία, παντού όπου γίνονται αγοραπωλησίες.
Τι περιμένουν όλοι; Να τους δοθούν ρέστα. Μόνο που δεν υπάρχουν κέρματα! Χρόνια ολόκληρα, η Ζιμπάμπουε ήταν γνωστή για το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα: έναν υπερβολικά υψηλά πληθωρισμό, που έκαναν τα ψώνια στα σούπερμάρκετ να απαιτούν τσάντες ολόκληρες από χρήματα. Το τοπικό νόμισμα έφθασε να έχει χάσει τόσο πολύ την αξία του, που για να αγοράσει κανείς μια φραντζόλα ψωμί έπρεπε να πληρώσει τρισεκατομμύρια δολάρια Ζιμπάμπουε.
Αλλά από το 2009, συμβαίνει το αντίθετο: το χρήμα αξίζει πολύ! Σε μια χώρα που εκατομμύρια άνθρωποι διαβιούν με ένα ή δύο δολάρια την ημέρα, η προσπάθεια του κόσμου να στρογγυλοποιήσει κάθε λογαριασμό σε δολάριο -ελλείψει κερμάτων - έχει καταντήσει αληθινός πονοκέφαλος.
Με γλυκίσματα
Ο λαός της Ζιμπάμπουε έχει βρει κάποιους τρόπους για να αντιμετωπίσει το θέμα,
αλλά κανένας δεν είναι απολύτως αποτελεσματικός. Στα σούπερ μάρκετ οι παρορμητικές αγορές είναι σχεδόν υποχρεωτικές. Όταν το συνολικό κόστος των αγορών είναι μικρότερο του δολαρίου, δίνονται στον πελάτη γλυκίσματα, κάποιο στιλό ή σπίρτα, για να καλυφθεί η διαφορά. Ενώ ορισμένα καταστήματα προσφέρουν κάρτες που λειτουργούν σαν πιστωτικές. Ενοχλημένοι είναι βέβαια και οι ταμίες, που καλούνται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποφευχθούν οι εντάσεις.
«Μίνι δράμα»
Κάθε συναλλαγή καταντά ένα μίνι δράμα που οδηγεί σε διαπραγμάτευση με τον πελάτη, για το τι μπορεί να αγοράσει ούτως ώστε να μην του δοθούν ρέστα σε? ανύπαρκτα κέρματα. Τα κέρματα του δολαρίου σπανίως «ταξιδεύουν» 100 μίλια εκτός των αμερικανικών συνόρων, εξαιτίας του μεγάλου βάρους τους και του υψηλού κόστους αποστολής τους. Σύμφωνα με τη Fed, τουλάχιστον πέντε χώρες έχουν επισήμως υιοθετήσει το αμερικανικό νόμισμα ως εθνικό. Ορισμένες από αυτές, όπως ο Ισημερινός, έχει λύσει το θέμα προσφέροντας κέρματα σε σεντάβο. Η κυβέρνηση εγγυάται τη μετατροπή 100 σεντάβος σε γνήσιο δολάριο ΗΠΑ, για όσους το επιθυμούν. Όμως γι' αυτό απαιτείται εμπιστοσύνη στο κράτος - κάτι που στη Ζιμπάμπουε απλά δεν υπάρχει!
Πάντως, παρά τα προβλήματα ο κόσμος είναι ευχαριστημένος. Η υιοθέτηση του δολαρίου ΗΠΑ από τη Ζιμπάμπουε διέσωσε τη χώρα από την οικονομική καταστροφή και την επανέφερε σε πορεία ανάκαμψης - έστω και από χαμηλή βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου