Αποστολή: Στράτος Κερσανίδης
Με την προβολή της ταινίας «ΟΚαίσαρας πρέπει να πεθάνει των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι, που κέρδισε τη Χρυσή Αρκούδα στο Βερολίονο έκλεισε, το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα (ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου), το φετινό 31οΔιεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης.
Η ταινία είναι γυρισμένη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας και το θέμα της είναι η προετοιμασία του ανεβάσματος του σεξπιρικού έργου «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» από τους φυλακισμένους. Οι Ταβιάνι στήνουν και ολοκληρώνουν ένα αληθινό έργο τέχνης. Χτίζουν μια καθημερινότητα με το σεξπιρικό έργο να εισβάλει στα κελιά μετατρέποντας τη φυλακή σε θεατρική σκηνή. Ένα αληθινό κινηματογραφικό αριστούργημα από δύο δημιουργούς που σκηνοθετούν με πάθος και φρεσκάδα αποδεικνύοντας έμπρακτα τη σχετικότητα του χρόνου.
Το φεστιβάλ για μια ακόμη χρονιά χαρακτηρίστηκε από τις γεμάτες αίθουσες και το πλούσιο πρόγραμμα. Ο ελληνικός κινηματογράφος είχε την τιμητική του φέτος στην Κωνσταντινούπολη. Στους δύσκολους καιρούς για τη χώρα, ο κινηματογράφος φαίνεται να καταγράφει μια ενδιαφέρουσα πορεία, κάτι που εντόπισαν οι διοργανωτές του φεστιβάλ στης γείτονας. Έτσι υπήρξε μία ενότητα με τίτλο «Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;» στην οποία προβλήθηκαν πέντε σύγχρονες ελληνικές ταινίες. Οι ταινίες αυτές ήταν: «Άλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, «L» του Μπάμπη Μακρίδη, «Πρώτη ύλη» του Χρήστου Καρακέπελη, «Μετέωρα» του Σπύρου Σταθουλόπουλου και «Άδικος κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου.
Το φεστιβάλ δε θα μπορούσε να λησμονήσει το Θόδωρο Αγγελόπουλο, το μεγάλο έλληνα σκηνοθέτη τον οποίο έχει τιμήσει στο παρελθόν. Έτσι προβλήθηκε στη μνήμη του ο αριστουργηματικός «Θίασο», μια ταινία που το κοινό στην Τουρκία αγαπά ιδιαίτερα και το απέδειξε και φέτος.
Οι Τούρκοι θεατές τίμησαν με την παρουσία τους όλα τα τμήματα του φεστιβάλ, αλλά περισσότερο ενδιαφέρον έδειξαν για τις ταινίες του εθνικού τους τμήματος.
Βραβεία εθνικού τμήματος
Η ταινία «Πέρα από το λόφο», του Εμίν Αλπέρ, η οποία κέρδισε τη Χρυσή Τουλίπα, είναι μια εξαιρετική προσέγγιση στο ζήτημα του «άλλου» του διαφορετικού. Μέσα από τη συνάντηση μιας οικογένειας –ο πατέρας δέχεται την επίσκεψη του γιου και των δυο αγγονών του- ο σκηνοθέτης θέτει ένα ακανθώδες ζήτημα. Οι «άλλοι» είναι οι νομάδες, που ζουν πέρα από το λόφο και κλέβουν τις κατσίκες, όπως υποστηρίζει ο πατέρας. Στο στόχαστρο του σκηνοθέτη είναι η κοινωνική διαδικασία δημιουργίας εχθρών.
Η ταινία τιμήθηκε και με το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματόγραφου (FIPRESCI)
Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ για την εξαιρετική ταινία«Εντός». Έχοντας ως κεντρικό χαρακτήρα το Μουχαρέμ, ο Ντεμίρκουμπουζ, διασκευάζει το «Υπόγειο» του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, σε μια ταινία εσωτερική και απαισιόδοξη. Μέσα από το Μουχαρέμ, ο σκηνοθέτης εξετάζει τις υπαρξιακές αγωνίες του ατόμου. Η συγκλονιστική ερμηνεία του Ενγκίν Γκιουναϊντίν στο πρωταγωνιστικό ρόλο, του χάρισε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας.
Το μεγάλο βραβείο της επιτροπής κέρδισε η ταινία «Ίχνος» του Μ. Ταϊφούρ Αϊντίν. Μετά; Η 80χρονη Σεριστάν, αποφασίζει μαζί με το γιο της Μίρζα και την εγγονή της Χέβι, να επιστρέψει στην πόλη του, από όπου είχε εκδιωχθεί βίαια πριν από 20 χρόνια και κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη. Στο ταξίδι όλα τα γεγονότα που είχε ζήσει η Σεριστάν και τα κρατούσε μυστικά αρχίζουν να επανέρχονται.
Βραβεία διεθνούς τμήματος
Τη Χρυσή Τουλίπα στο Διεθνές τμήμα κέρδισε η Τζούλια Λόκτεφ με την ταινία «Ο πιο μοναχικός πλανήτης». Η ταινία εστιάζεται στη σχέση ενός ζευγαριού, του Άλεξ και της Νίνας, που αποφάσισαν να κάνουν ένα ταξίδι στον Καύκασο, πριν από το γάμο τους. Το ζευγάρι και ένας οδηγός που έχουν μαζί τους, προχωρούν και όλα είναι φυσιολογικά. Όταν όμως συμβαίνει κάτι όλα θα αλλάξουν. Θα πέσει σιωπή ανάμεσα στον Άλεξ και τη Νίνα, ο Καύκασος πλέον δεν αποτελεί παρά το σκηνικό μιας σχέσης που δοκιμάζεται.
Το Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής για το διεθνές τμήμα, κέρδισε η ταινία «Όσλο, 31 Αυγούστου» του Γιοακίμ Τρίερ. Είναι η ιστορία του 34χρονου Άντερς ο οποίος βγαίνει από το κέντρο αποτοξίνωσης και νιώθει απομακρυσμένος από όλη την προηγούμενη ζωή και τις σχέσεις του. Μια σπαρακτική ιστορία για τα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων του 21ου αιώνα, τη μοναξιά και τη μελαγχολία του σύγχρονου ανθρώπου.
Η Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), βράβευσε από το διεθνές τμήμα, την ταινία «Ανεμοδαρμένα ύψη» της Αντρέα Άρνολντ, μια εξαιρετική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου