τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Ιδού η απορία!


Κατά του χυτηρίου αλλά υπέρ των μεταλλείων;
Οι κάτοικοι του Στανού ενωμένοι αγωνίστηκαν και κατάφεραν τελικά να κλείσουν το Χυτήριο Μολύβδου που εγκαταστάθηκε σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από το χωριό τους. 
Έπραξαν αυτό που τους επέβαλε η συνείδησή τους απέναντι στο περιβάλλον, την ανάπτυξη της περιοχής τους, την υγεία τους και το μέλλον των παιδιών τους.
Διάβασα πρόσφατα κάποια σχόλια κατοίκων οι οποίοι τώρα τάσσονται υπέρ των μεταλλείων γιατί λέει θα τους εξασφαλίσουν  θέσεις εργασίας. 
Όμως αυτά που διακυβεύονται  αν ξεκινήσει το έργο είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν οι ίδιοι πριν λίγα χρόνια.
Και αναρωτιέμαι: Αν υπήρχε προοπτική να δουλέψουν μερικοί στο χυτήριο θα θυσίαζαν το μέλλον των παιδιών τους για λίγες θέσεις εργασίας;
Ιδού η απορία!

6 σχόλια:

  1. Τοτε τρεχαμε να κλεισουμε ενα απλο χυτηριο...και τωρα αντιθετως για να ανοιξουμε ενα τεραστιο μεταλλειο.Τραγικη ειρωνια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΣ ΜΑΣ ΠΕΙ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΧΡΕΙΑΖΌΜΑΣΤΕ ΒΟΉΘΕΙΑ...ΑΠΌ ΌΣΟΥΣ ΣΤΑ ΣΤΉΘΕΙΑ ΤΟΥΣ ΈΧΟΥΝ ΖΩΉ...τίποτα άλλο
    ΙΕΡΙΣΣΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟΡΙΑ

    Η επένδυσή αυτή με την ανοιχτή εξόρυξη στις σκουριές θα έχει διάρκεια 20-30 χρόνια.

    Οι Πάχτας, Μοσχόπουλος και οι λοιποί
    υποστηρίζουν την επένδυση αυτή ,με επιχείρημα την ανεργία και τις θέσεις εργασίας
    ,
    και όπως λένε δεν υποστηρίζουν τα οικονομικά συμφέροντα της εταιρείας,παρά μόνο το καλό των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη,

    γιατί λοιπόν δεν απαιτούν από την εταιρεία αντί για ανοιχτή εξόρυξη στις σκουριές να γίνει υπόγεια , ώστε η διαρκεια της επένδυσης να αυξηθεί,
    με αποτέλεσμα ο κόσμος να έχει πολλαπλάσια χρόνια δουλειά;

    Δηλαδή αν με την επιφανειακη εξόρυξη ο κόσμος θα εχει δουλειά για 20-30 χρόνια , τότε με υπόγεια εξόρυξη σίγουρα θα έχει πολύ περισσότερα χρόνια.
    Μπορεί τα 20-30 χρόνια να γίνουν 50-60 χρόνια , μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η υπόγεια εξόρυξη δε συμφέρει την εταιρεία επειδή εχει μεγάλο κόστος καθώς η περιεκτικότητα σε χρυσό είναι πολύ μικρή. (περίπου ο,6-0,8 γρ/τόνο μεταλλεύματος). Η εταιρεία θέλει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να αρπάξει το χρυσό και να φύγει. Καταλαβαίνεις το οικονομικό οφελος που θα έχει. Πάντως είτε υπόγεια είτε επιφανειακή οι επιπτώσεις είναι σχεδόν ίδιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή