τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

No music No life (Alpha Blondy)

Ο Seydou Koné, γνωστός ως Alpha Blondy, γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου  του 1953 στην πόλη Dimbrokro στην Ακτή Ελεφαντοστού. Αποτέλεσε το πρώτο παιδί της οικογένειάς του ανάμεσα σε άλλα εννιά αδέρφια και τον μεγάλωσε η γιαγιά του. Το μεγάλωμά του σε ένα περιβάλλον ηλικιωμένων ανθρώπων τον ακολούθησε στην μετέπειτα πορεία του. Στα 19 του χρόνια αποβλήθηκε από το κολλέγιο και βρέθηκε στη Λιβερία για να τελειώσει τις σπουδές του. Επόμενος προορισμός: η Νέα Υόρκη.
Στην Αμερική άρχισε να αναπτύσσει το ενδιαφέρον του για την μουσική. Το 1977 είδε ζωντανά τους Τζαμαϊκανούς Burning Spear θρύλους της reggae, γεγονός που τον έκανε να αρχίσει να τραγουδά σε τοπικές μπάντες. Το όνειρό του ήταν να κυκλοφορήσει ένα δίσκο, το οποίο πλησίασε πολύ έπειτα από τη γνωριμία του με τον παραγωγό Clive Hunt. Παρόλες τις συζητήσεις και την συνεργασία, ο δίσκος δεν βγήκε ποτέ (μάλιστα την τελευταία στιγμή ακυρώθηκε η ηχογράφησή του), κάτι που απογοήτευσε τον Seydou και τον έκανε να επιστρέψει στην Ακτή Ελεφαντοστού, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα Abidjan. Για δύο χρόνια έμεινε σε ψυχιατρική κλινική αναρρώνοντας από κατάθλιψη και ψυχολογικό κλονισμό.
 Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, επανεμφανίστηκε στην τοπική σκηνή, αυτή τη φορά ως Alpha Blondy. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει, έπειτα από την συνάντηση του με τον τηλεοπτικό παραγωγό Fulgence Kassy και την εμφάνισή του στην εκπομπή "Première chance". Φυσιολογικά λοιπόν ήρθε η κυκλοφορία του ντεπούτου του "Jah Glory" το 1983. Αξιομνημόνευτο από αυτό το δίσκο αποτελεί το τραγούδι "Brigadier Sabari" τραγουδημένο στα  Dioula που μιλάει για την αστυνομική βία.
Το 1984 κι έπειτα από την κυκλοφορία του "Rasta Poué” EP, δοκίμασε για άλλη μια φορά την τύχη του στο εξωτερικό. Βρέθηκε στο Παρίσι να σημειώνει επιτυχία και στο Λονδίνο να ηχογραφεί τον δεύτερο του δίσκο "Cocody Rock". Μάλιστα στο ομώνυμο τραγούδι του δίσκου τον συνόδευσαν οι Wailers του Bob Marley. Η reggae εκτοξεύθηκε πίσω στην πατρίδα του, με αποτέλεσμα μια μεγάλη περιοδεία στη Δυτική Αφρική. Το 1985 κυκλοφόρησε τον τρίτο του δίσκο με το ηχηρό όνομα "Apartheid is Nazism" που τον έκανε ακόμη πιο διάσημο, με την εικόνα του επαναστάτη. Χωρίς σχεδόν καμία παύση, την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το τέταρτό του δίσκο με το όνομα "Jérusalem". Οι ηχογραφήσεις έγιναν στο θρυλικό studio της Τζαμάικα Tuff Gong μαζί με τους Wailers.
To 1987 περιόδευσε στη Γαλλία μαζί με την μπάντα του, τους Solar System, παίζοντας σε μεγάλους χώρους, όπως το Zénith στο Παρίσι. Όμως ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός NRJ που ήταν υπεύθυνος για την ευρωπαϊκή του περιοδεία του, ακύρωσε τις εμφανίσεις του με την δικαιολογία της έλλειψης επαγγελματισμού του καλλιτέχνη. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε το Παρίσι το νέο του δίσκο "Révolution".
Το 1988 δεν ξεκίνησε καλά για τον Alpha Blondy, με την  ακύρωση κάποιων εμφανίσεων του στο Παρίσι. Δεν το έβαλε όμως κάτω, πραγματοποιώντας μια δίμηνη περιοδεία στην Αμερική. Το 1989 επέστρεψε στη χώρα του, αφήνοντας πίσω του το Παρίσι και κυκλοφορώντας το δίσκο "The Prophets", έκτο κατά σειρά και ηχογραφώντας το επόμενο "SOS Guerre Tribale". Πέρασαν δύο χρόνια για να επιστρέψει στο Παρίσι και να κυκλοφορήσει ένα νέο δίσκο με το όνομα "Masada". Το single "Rendez-vous" σημείωσε τεράστια επιτυχία και άνοιξε το δρόμο για μια μεγάλη περιοδεία που όμως το πρόγραμμά της ήταν εξαντλητικό. Μάλιστα, το 1993 έπειτα από νέα νευρική κατάρρευση ο Alpha Blondy αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Κατά την ανάρρωση του, ηχογράφησε τον δίσκο "Dieu". Μέχρι και το 1996 ασχολήθηκε πιο πολύ με τις εμφανίσεις του και με την κυκλοφορία του πρώτου του "Best of" αλλά και του νέου του δίσκου "Grand Bassam-Zion Rock".
In 1996 Blondy was back in the charts once more with a compilation album. The reggae star also returned to the studio later that year to begin work on a new album entitled (Boncana Maïga joining him to look after the musical arrangements). Released in June 96, Blondy's new album revealed the singer to be a true polyglot - "Grand Bassam-Zion Rock" featured songs recorded in Arabic, Malinké, French, English, Wolof and Ashanti ! Blondy's new album - a rich fusion of reggae, rock and funk - also included an innovative cover version of Bob Marley's "Natural Mystic".
Το 1998 ήρθε η κυκλοφορία του "Ytzah Rabin" και μαζί το φεστιβάλ “Festa 98” που διοργάνωσε ο ίδιος στην Grand Bassam και παρακολούθησαν 200.000 άνθρωποι. Την επόμενη χρονιά, και συγκεκριμένα στις 13 Ματίου του 1999, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά στο Zénith στο Παρίσι, σε μια συνταρακτική τρίωρη συναυλία. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς κυκλοφόρησε το single "Journalistes en danger"  με τα έσοδά του να πηγαίνουν στους πολιτικά κρατούμενους δημοσιογράφους. Το τραγούδι αυτό συμπεριλήφθηκε και στο νέο του δίσκο "Elohim" που κυκλοφόρησε το 2000.
Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια για να κυκλοφορήσει τον δέκατο-τέταρτο δίσκο του "Merci". Αυτή τη φορά η περιοδεία του στη Γαλλία τον έφερε στο φημισμένο Olympia για άλλη μια μνημειώδη εμφάνιση. Στην επιστροφή του στην Αφρική, ξεκίνησε να εμφανίζεται σε μεγάλα στάδια, σε όσες χώρες δεν ακυρώθηκε λόγω της πολιτικής υπόστασης που τύγχανε.
Το 2003 ήταν προτεινόμενος για το βραβείο Grammy καλύτερου reggae δίσκου της χρονιάς, το οποίο όμως κέρδισε ο Lee Scratch Perry. Την ίδια χρονιά ηχογράφησε μαζί με τους Βρετανούς UB40 το τραγούδι "Young Guns" κι εμφανίστηκε στη Βραζιλία σημειώνοντας κι εκεί μεγάλη επιτυχία (επέστρεψε μάλιστα στις αρχές του 2004 για άλλες δύο συναυλίες) και στην Αργεντινή. Το καλοκαίρι του 2004 είχε ένα ατύχημα επί σκηνής, κάτι όμως που στη συνέχεια δεν τον απέτρεψε να εμφανιστεί στο Βέλγιο, την Αργεντινή και την Βραζιλία και πιο μετά στον Καναδά, την Αμερική, την Μεγάλη Βρετανία, τη Σενεγάλη και την Γκάμπια.
Το 2005 κυκλοφόρησε μία συλλογή τραγουδιών του (με κάποιες επανεκτελέσεις) με το 'όνομα "Akwaba". Ακολούθησε νέα μεγάλη περιοδεία, στην Αμερική (και στην Χαβάη), το Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο.
Στις 21 Σεπτεμβρίου του 2005 ο Alpha Blondy πήρε τον τίτλο "Peace Messenger” των Ηνωμένων Εθνών.
Έπειτα από πολλές συναυλίες σε όλο τον κόσμο, το 2007 κυκλοφόρησε τον νέο του δίσκο "Jah Victory” που για άλλη μια φορά σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με τραγούδια όπως τα "Mister Grande Gueule"και "Sales Racistes" αλλά και την εκπλητική του διασκευή πάνω στο “Wish You Were Here” των Pink Floyd, να αποτελούν ίσως την πιο ώριμη προσέγγιση στην μουσική του, χωρίς όμως να χάνουν έστω και λίγο από την αυθεντικότητα και την σπιρτάδα του παρελθόντος.

Από τότε μέχρι και σήμερα ο Alpha Blondy περιοδεύει προωθώντας τον δίσκο του. Πως λοιπόν να μην κάνει ένα πέρασμα για άλλη μια φορά από την Ελλάδα; Σήμερα λοιπόν θα τον απολαύσουμε στην Αθήνα και αύριο στη Θεσσαλονίκη!
Δισκογραφία:
1982: Jah Glory!
1984: Cocody Rock!!!
1985: Apartheid Is Nazism
1986: Jerusalem
1987: Revolution
1988: Rasta Poué
1989: The Prophets
1992: Masada
1993: SOS Guerre Tribale
1993: Live Au Zénith (Paris)
1994: Dieu
1996: Grand Bassam Zion Rock
1997: The Best Of
1998: Yitzhak Rabin
1999: Elohim
2001: Paris Bercy
2002: Merci
2005: Akwaba
2007: Jah Victory

*Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες για τις συναυλίες του Alpha Blondy στη χώρα μας και εδώ τραγουδήστε τους στίχους του "Cocody Rock".

http://www.asante.gr/stiles/2009-08-28-14-04-22/31-2009-08-31-10-42-47/897-alpha-blondy-bio.html








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου