τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Η μουσική εναντίον της φτώχειας

Όταν ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου το 1975 ίδρυε το περίφημο δίκτυο νεανικών ορχηστρών στη Βενεζουέλα προσφέροντας δωρεάν μαθήματα και μουσικά όργανα στα παιδιά των πιο φτωχών και υποβαθμισμένων περιοχών της χώρας, είχε ένα πράγμα στο νου του. Ότι η μουσική μπορεί να νικήσει την εγκληματικότητα, τα ναρκωτικά και όλους τους πειρασμούς που τα απειλούν.
Το "Εl sistema", όπως ονόμασε το πρότυπο αυτό μουσικοπαιδαγωγικό του σύστημα, όχι απλώς πέτυχε, καθώς σήμερα αγκαλιάζει 250.000 παιδιά στη Βενεζουέλα, τα οποία μαθαίνουν μουσική και στελεχώνουν τις δεκάδες συμφωνικές ορχήστρες της χώρας, αλλά επεκτείνεται σε διάφορες χώρες.

Στο Λος Άντζελες για παράδειγμα, ο Γκουστάβο Ντουνταμέλ, γέννημα θρέμμα του El sistema και λαμπρό αστέρι του, εκτός από τη μουσική διεύθυνση της Φιλαρμονικής του Ορχήστρας, έχει αναλάβει τη διάδοση του συστήματος στις ισπανόφωνες συνοικίες της πόλης, ενώ αντίστοιχες κινήσεις υπάρχουν στη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη.
Η φήμη του έφτασε και σε μας και γύρω από τις "θαυματουργές" του επιδράσεις επικεντρώθηκε συζήτηση που οργανώθηκε σε μια από τις ταλαιπωρημένες πλατείες της Αθήνας, στον πεζόδρομο της οδού Αγίου Μελετίου 102 στην πλατεία Αμερικής, όπου έχει διαμορφωθεί ο Χώρος Διαλόγου και Δημιουργίας "Καμπάνη 2".
Για το «Εl Sistema. Όταν η Τέχνη απευθύνεται στους πολλούς» μίλησαν ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας στη χώρα μας Rodrigo Chavez Samudio, η μουσικολόγος Μαρίνα Παπαδημητρίου, ο μουσουργός Μιχάλης Μεσσήνης και η βιολονίστα Νίνα Πατρικίδου. Ακολούθησε προβολή με αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ για το El Sistema. Στη συνέχεια έπαιξαν μουσική μέλη της Παιδικής Νεανικής Ορχήστρας υπό την αιγίδα της ΕΡΤ - Καλλιτεχνική Διεύθυνση Νίνα Πατρικίδου. Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση με το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου