Πριν απο 45 χρόνια,τον Μάη του 1968 έγινε στην Γαλλία η κοινωνική εξέγερση που έμεινε στην ιστορία σαν Μάης ’68 η Γαλλικός Μάης.Πρώτα οι μαθητικές και φοιτητικές καταλήψεις και στη συνέχεια το μισό εργατικό δυναμικό της Γαλλίας σε γενική απεργία, συγκλόνισαν την χώρα για δύο μήνες και οδήγησαν την κυβέρνηση Ντε-Γκώλ σε διάλυση της εθνοσυνέλευσης και εκλογές.
Ιστορικοί,φιλόσοφοι και κοινωνιολόγοι θεωρούν οτι πρόκειται για την μεγαλύτερη κοινωνική επανάσταση του αιώνα για δύο λόγους:
Πρώτον διότι η εξέγερση,κάθε ηλικίας, φυλής και κοινωνικής τάξης,ηταν αυθόρμητη και οχι υποκινούμενη απο κόμματα η συνδικάτα( αξίζει να αναφέρουμε οτι το ΚΚ Γαλλίας, με μεγάλη δύναμη τότε, ήταν αντίθετο στην εξέγερση).
Δεύτερον, διότι υπήρξε μια αμφισβήτηση ολόκληρου του συστήματος οχι μόνον οικονομική αλλα κυρίως πολιτισμική: μια κριτική για ζητήματα ελευθερίας, εργασίας, αλλοτρίωσης, εξουσίας κλπ δημιούργησαν έναν έντονο επαναστατικό πυρετό.
Ουσιαστικά ήταν μια ιστορική καταγραφή της ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ για έναν κόσμο με άλλες αξίες.
ΦΟΡΑ;
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΡΙΚΩΝΗΣ
Από κοινού
Δεν υπήρξε όμως ούτε μια στοιχειώδης οργάνωση για να έχει κατεύθυνση και στόχο η τεράστια κοινωνική ενέργεια που απελευθερώθηκε, ούτε βέβαια και μια συνολική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Γι’αυτούς τους λόγους ο Μάης του ’68 απέτυχε να δημιουργήσει μια νέα μορφή κοινωνικής εξουσίας και μάλιστα εξαιτίας αυτής της αποτυχίας ο Ντε-Γκωλ βγήκε περισσότερο ενισχυμένος στις εκλογές του Ιουνίου.
Αν μεταφερθούμε στο σήμερα μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω σκέψεις:
Η εποχή μας ζεί την κατάρρευση των δύο γνωστών κοινωνικο-οικονομικών συστημάτων. Το 1990,με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης,
υπήρξε η απαξίωση της κομμουνιστικής ιδέας.Μετά την οικονομική κρίση του 2008 βιώνουμε τις συνέπειες της οικονομίας των ελεύθερων αγορών και των νέων καπιταλιστικών απαιτήσεων.Έντονος προβληματισμός επικρατεί και η ανάγκη επινόησης ενος νέου κοινωνικού συστήματος ειναι επιτακτική,αφου το σημερινό φαίνεται οτι δέν είναι βιώσιμο ούτε οικονομικά ούτε κοινωνικά ούτε οικολογικά.Είναι ξεκάθαρο οτι η σημερινή μεγάλη κρίση απαιτεί και μεγάλη λύση.
Το ερώτημα είναι: θα καταφέρει η ανθρωπότητα μπροστά στους σημερινούς κινδύνους να συνδιάσει την σημερινή ΑΝΑΓΚΗ με την μόνιμη ΕΠΙΘΥΜΙΑ για ενα κόσμο μεγαλύτερης σταθερότητας και δικαιοσύνης;
Θα μπορέσουμε με καθαρή σκέψη να βρούμε τις προυποθέσεις για μια ριζική μεταμόρφωση προς ενα νέο μοντέλο κοινωνικής ευημερίας; Θα διαμορφώσουμε μια πρόταση και ένα ρεαλιστικό σχέδιο για να πετύχουμε την ισορροπία μεταξύ κοινωνίας,οικονομίας και πολιτικής;
Τα αδιέξοδα απο την σημερινή κρίση, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που αυτή τη στιγμή βράζει, θα οδηγήσουν αργά η γρήγορα σε εναν καινούργιο Μάη.
ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΩΡΙΜΟΣ ΑΥΤΗ ΤΗΦΟΡΑ;
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΡΙΚΩΝΗΣ
Από κοινού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου