τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης


Συνέντευξη του προέδρου του Εμπορικου και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κου Νίκου Αγγελίδη στην Εκπομπή Αθέατα Δημοσιογραφικά της κας Βάσω Μαχαίρα, τη Δευτέρα 25-2-2013 στην ΕΡΑ Κομοτηνής, όπου μιλά για τα χρυσωρυχεία ως δραστηριότητα.
Η άποψη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης είναι δεδομένη και με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου στο παρελθόν. Δε χρειάστηκε να γίνει καμία ανανέωση αυτής της απόφασης μια και κουραστήκαμε μπορώ να πω αρκετά για να πάρουμε μία απόφαση, η οποία είναι αρνητική στη δημιουργία επένδυσης εξόρυξης του χρυσού, μια και η δική μας θέση απέναντι σε αυτήν την  τοποθέτηση ήταν η πιο δύσκολη από όλους τους Φορείς. Και το λέω αυτό γιατί ένα Επιμελητήριο στηρίζει και προωθεί όλες τις επιχειρήσεις.
Οποιασδήποτε μορφής επένδυση είναι στο στόχαστρό του και είναι δουλειά του να την προωθεί, να τη στηρίζει και να προσπαθεί να την εξυπηρετήσει. Για να φτάσουμε στο σημείο να πούμε ότι στηρίζουμε όλες τις επιχειρήσεις κάνουμε μια τεράστια δουλειά και ένα τιτάνιο έργο για να φέρουμε επιχειρήσεις και προσπαθούμε συνεχώς να βρούμε τρόπους στήριξης αυτών των επιχειρήσεων. Για να φτάσουμε εμείς στο σημείο να πούμε ότι είμαστε αντίθετοι στην εξόρυξη του χρυσού έπρεπε να το στοιχειοθετήσουμε, να επιχειρηματολογήσουμε και να το ψάξουμε πάρα , μα πάρα πολύ καλά για να φτάσουμε σε μια  τέτοια απόφαση. Και αυτό κάναμε.  Ο ομιλών και στελέχη και στελέχη του Επιμελητηρίου παρακολούθησαν όλες τις ημερίδες που έγιναν, πήραμε την οποιαδήποτε πληροφόρηση μπορούσαμε, συντάξαμε μελέτη με  όλα αυτά τα οποία βρήκαμε  και ενημερωθήκαμε από την επιστημονική άποψη αλλά και από τα παραδείγματα που υπάρχουν σε όλον τον κόσμο και φτάσαμε στο συμπέρασμα, μετά από την έκθεση της κατάστασης στο Διοικητικό Συμβούλιο να πάρουμε μια ομόφωνη αρνητική απόφαση στην δημιουργία της επιχείρησης εξόρυξης χρυσού στην περιοχή μας. Δεν είναι ίσως της παρούσης να το αναλύσω επιστημονικά, μια και θα μπορούσα, αφού , δεν ξέρω αν γνωρίζετε,  στις σπουδές μου εγώ δεν είμαι οικονομολόγος, είμαι Φυσικός και από ενώσεις και από τέτοιας επιστημονικής κατάρτισης αποτελέσματα ως προς τον κίνδυνο μπορώ να σας πω. Ωστόσο, επειδή είναι κάτι το οποίο είναι πολύ εξειδικευμένο και θα μας έπαιρνε πολύ ώρα για να το εξηγήσουμε, εκείνο που θα σας πω είναι ότι για όσο χρονικό διάστημα η μέθοδος εξόρυξης χρυσού είναι με την μέθοδο του κυανίου η οποία εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον αλλά και κινδύνους ατυχήματος που θα μπορούν να οδηγήσουν σε πολύ ακραίες καταστάσεις όσον αφορά τον πληθυσμό, την περιοχή και την προοπτική της περιοχής γενικότερα, εμείς θα είμαστε αρνητικοί. Αν κάποια στιγμή στο μέλλον βρεθεί ένας τρόπος που να είναι ασφαλής για το περιβάλλον εξόρυξης του χρυσού δεν είμαστε ενάντια στην εκμετάλλευση του εθνικού πλούτου επειδή έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή μας. Ωστόσο, τα παραδείγματα σε όλον τον κόσμο αλλά και η επιστημονική κοινότητα έχουν αποδείξει ότι αυτή τη στιγμή ο κίνδυνος που εγκυμονείται από μια τέτοιου είδους επένδυση σε σχέση - λέω πάντα – με το όφελος που μπορεί να έχει η χώρα ή η περιοχή γέρνει τη ζυγαριά προς την αρνητική απάντηση.
 
Ερώτηση: Το συζητάμε κύριε πρόεδρε και το όφελος, ποιο είναι το όφελος τελικά; Ούτε οι θέσεις εργασίας που επικαλούνται, ούτε τα ανταποδοτικά οφέλη, ούτε η φορολογία, ούτε τίποτα!
 
Απάντηση: Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι το ανταποδοτικό όφελος μπορεί να μην αποτυπώνεται σε ένα νούμερο και μπορεί να είναι από τους κύκλους εργασίας στις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις , θα μπορούσαμε να μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση. Δεν θέλω όμως να μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση από τη στιγμή που ο κίνδυνος έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών της περιοχής και το μέλλον αυτής της περιοχής όπως εμείς την οραματιστήκαμε ως ένα πρότυπο οικολογικής ανάπτυξης και προοπτικής στο μέλλον με ασφάλεια στα παιδιά μας. Δεν το συζητώ. Δεν μπαίνω σε αυτήν τη συζήτηση, είναι λάθος να μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση γιατί εκεί μπορεί να υπάρξει και επιχειρηματολογία από την απέναντι πλευρά. Δεν μπορώ να καταλάβω ποια επιχειρηματολογία υπάρχει στο πρώτο όμως κομμάτι. Είναι μερικά πράματα τα οποία αποτελούν κόκκινες γραμμές.
 
Ερώτηση: Ειδικά τώρα που θέλουμε να χτίσουμε ένα αγροδιατροφικό προφίλ, να το συνδυάσουμε με τον τουρισμό, όλα αυτά δεν είναι ενάντια στο ρεύμα εκείνων των επισκεπτών και των τουριστών που θα ρθούνε για τουρισμό στην περιοχή μας και για τα προϊόντα μας, ένα αντικίνητρο για την εξόρυξη του χρυσού;
 
Απάντηση: Ξαναλέω. Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις οι οποίες είναι ρυπογόνες, οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον. Υπό αυτήν έννοια, και χημικές βιομηχανίες και οι βιομηχανίες που μπορούν να εκμεταλλεύονται υδρογονάνθρακες έχουν ένα ποσοστό επικινδυνότητας ως προς την μόλυνση του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να απαγορεύσουμε όλες τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις. Δεν λέμε αυτό. Η επένδυση του χρυσού είναι ειδική, εξειδικευμένα επικίνδυνη, να το πω έτσι. Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις, κι εμείς δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτές, οι οποίες πάντα θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά υπάρχουν τρόποι να μειώνεται πάρα πολύ αυτό, υπάρχουν τέλος πάντων αποτελέσματα τα οποία δεν εγκυμονούν τόσο επικίνδυνα πράγματα και εκεί, μπορούμε να το συζητήσουμε. Αλλά δεν μπορούμε να συζητήσουμε κάτι το οποίο με ένα δεδομένο ατύχημα μπορεί να νεκρώσει ολόκληρη την περιοχή για δεκάδες χρόνια. Και αν μου λέτε ότι αυτά όλα έχουν προβλεφθεί και δεν υπάρχουν τέτοιου είδους πιθανότητες , φανταστείτε ότι έγινε στην Ιαπωνία, που δεν είναι Ελλάδα, και είχαμε εκεί ατύχημα με το πυρηνικό εργοστάσιο το οποίο είχε  τερατώδη μέτρα ασφαλείας. Δεν μπορείς να αποφύγεις και να εξαλείψεις την πιθανότητα του κινδύνου που προέρχεται από ένα ατύχημα.
 
Διανομαρχιακή Επιτροπή Έβρου Ροδόπης Κατά των Χρυσωρυχείων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου