τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ιστορικά στοιχεία για το Στανό


Μέχρι σήμερα έχουμε ακούσει πολλές εκδοχές για το χωριό μας και το όνομά του, με δημοφιλέστερη αυτή ότι τάχα ο Στανός πήρε το όνομά του από κάποιο στρατηγό του Μ. Αλεξάνδρου. Ο Στάνος, έτσι ονομαζόταν,  περνούσε λέει από τα μέρη μας με τον στρατό του αλλά επειδή αρρώστησε έμεινε εδώ για να αναρρώσει. 
Μια ιστορία που ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά μας και μας «χαρίζει» ιστορική υπόσταση και βαρύτητα. 
Μια πιο μετριοπαθής εκδοχή και η πιο πιθανή ίσως,  θέλει το Στανό να πήρε το όνομά του από τις πολλές στάνες που είχε. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το χωριό μας από παλιά είχε αναπτυγμένη κτηνοτροφία.
Επειδή όμως τίποτα από αυτά δεν έχει αποδειχτεί, προς το παρόν τουλάχιστον, σκεφτήκαμε να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια ώστε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας μας με πραγματικά στοιχεία και πού ξέρετε, μπορεί στο τέλος να ανακαλύψουμε την αρχή της.
Στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι.  Στη διάθεσή μας έχουμε το Νίκο, αρχαιολόγο και διαχειριστή του πολύ αξιόλογου ιστορικού μπλοκ http://doumbia-istoria.blogspot.com/ , ο οποίος ανταποκρίθηκε με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμά μας και για αρχή μάς έστειλε τα παρακάτω στοιχεία βασισμένα σε οθωμανικές απογραφές:
Ο Στανός καταγράφεται για πρώτη γνωστή φορά το 1519 και  κατά συνέπεια ιδρύθηκε στις αρχές του 16ου αιώνα, ίσως και στα τέλη του 15ου.
Το 1519 έχει 6 νοικοκυριά και 2 άγαμους άνδρες
Το 1527 έχει 7 νοικοκυριά και 4 άγαμους
Το 1568 έχει 23 νοικοκυριά, 6 άγαμους και 2 χήρες
Το 1862 έχει 80 σπίτια,
Γύρω στα 1891 έχει 550 κατοίκους,
Το 1913 έχει 525 κατοίκους και
το 1920,  499 κατοίκους. 

Αντίθετα ο Άγναντος ο οποίος αναφέρεται σαν παλιό Βυζαντινό χωριό είχε: 
Το 1519,  27 νοικοκυριά,
το 1527,  22  νοικοκυριά και
το 1568,   21  νοικοκυριά
Καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.

Οι εικόνες αφορούν τη  σφραγίδα του Στανού το 1862  και το όνομά του στα Οθωμανικά.
Νίκο, για μια ακόμα φορά σ΄ ευχαριστούμε πολύ!

3 σχόλια:

  1. Απ' ότι φαίνεται και από την απογραφή ο Άγναντος πρέπει να ήταν πιο παλιό χωριό από το Στανό. Γενικά η ευρύτερη περιοχή κατοικήθηκε από πολύ παλιά. Το μαρτυρούν και τα ευρύματα στη Μπάμπου. Οι παλιότεροι αναφέρουν ότι όταν άνοιγαν τα χωράφια με τις μπουλντόζες έρχονταν στην επιφάνεια κεραμικά, μεγάλα πιθάρια και χτίσματα. Απ' ότι λένε υπήρχε ένας δρόμος (καλντερίμι) ο οποίος μπορεί να ήταν και η αρχαία Εγνατία οδός. Αυτός ο δρόμος περνούσε από τον Άγναντο και ένωνε τον πύργο που υπάρχει στο Μελισσουργό με έναν άλλο που υπήρχε στο Σαμάρι. Λένε ότι τα ερείπια υπάρχουν ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΣΤΗΝ ΜΠΑΜΠΟ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ?Η ΠΕΡΙΩΧΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΩΚΑΠΗΛΟΥΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ,ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ,ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΤΑ ΕΥΡΙΜΑΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΩΧΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην ανησυχείς! θα έρθουν άλλοι για ανασκαφές. Όχι για να αναδείξουν τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά να πάρουν το χρυσό μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή