τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Αντίο ανάπτυξη

Η παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική οικονομία και πριν, αλλά και στην παρούσα κρίση της, ξέρει να βάζει μόνο 3 ταυτόσημους στόχους: μεγέθυνση! επέκταση! ανάπτυξη!
Οι δε πολιτικοί της εκφραστές αναμασάνε συνέχεια τα ίδια λόγια: αν θέλουμε κοινωνική ευημερία θα την πετύχουμε μόνο μέσω της οικονομικής ανάπτυξης!  Από την Αριστερά μέχρι τους Σοσιαλδημοκράτες, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Νέο-φιλελεύθερους υπάρχει ταύτιση: όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ανάπτυξη, από την Ελλάδα και την Ευρώπη, μέχρι και τη πιο απομακρυσμένη περιοχή. Όση περισσότερη ανάπτυξη τόσο το καλύτερο. Καπιταλισμός χωρίς ανάπτυξη; Κάτι αδιανόητο!
Οικονομία με λιγότερη ανάπτυξη;

Διαμαρτυρία στην Αριστοτέλους για τους προφυλακισθέντες της Ιερισσού.

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, έγινε (χθες Πέμπτη) εκδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους για συμπαράσταση στους δύο προφυλακισθέντες Ιερισσιώτες.
Οι διαμαρτυρόμενοι άναψαν κεριά και πυρσούς που σχημάτιζαν το γνωστό S.O.S για την Χαλκιδική. Φώναζαν συνθήματα και τραγουδούσαν το "πότε θα κάνει ξαστεριά". 

"Άνοιξε το κλουβί στο μπαλκόνι, να φύγουν τα πουλιά".

Αυτή ήταν η πρώτη παραγγελία που έδωσε ο συναγωνιστής μας στην γυναίκα του, από τις φυλακές Διαβατών, όπου βρίσκονται από τις 10 Απριλίου οι δύο προφυλακισμένοι μας. Σ' αυτούς τους συναγωνιστές μας συμπαραστάθηκε χθές ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στην Πλατεία Αριστοτέλους με κεριά και δάδες. Αυτούς τους ανθρώπους, με αυτές τις ευαισθησίες, βάφτισαν "τρομοκράτες" και ότι άλλο βάλει ο νούς σας οι γκαουλάιντερ των ξένων συμφερόντων στην πατρίδα μας. Πάντα έτσι γινόταν στην ιστορία. Όλοι οι αγωνιστές για την πατρίδα και την αξιοπρέπεια έτσι βαφτίζονταν από τις δυνάμεις κατοχής και τους συνεργάτες τους, που με την δύναμη των όπλων επέβαλαν την "νομιμότητα". Το είπε κι ο Μίκης Θεοδωράκης στην πρόσφατη δήλωση συμπαράστασης που έστειλε στον αγώνα μας. 

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ital Light







Ν. Τσόμσκι: Αναρχισμός, Φιλελευθερισμός και Προπαγάνδα

Συνέντευξη του Νόαμ Τσόμσκι στο Modern Success για τον αναρχισμό, τον φιλελευθερισμό των ΗΠΑ και την προπαγάνδα. (Συνέντευξη του Michael Wilson)
Έχετε αυτοπροσδιοριστεί ως αναρχοσυνδικαλιστής. Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει στο μυαλό τον αναρχισμό με τις συγκρούσεις και τα επεισόδια. Ποια είναι η πραγματικότητα και τι είναι για εσάς ο αναρχισμός;
Ο αναρχισμός είναι κατά την άποψή μου μια τάση της ανθρώπινης σκέψης που εμφανίζεται σε διαφορετικές περιστάσεις και έχει μερικά σπουδαία χαρακτηριστικά. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για μια τάση που είναι αντίθετη σε κάθε μορφή εξουσίας, κυριαρχίας ή ιεραρχίας. Τάσσεται κατά των δομών ιεραρχίας και κυριαρχίας σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης ζωής, σε όλο το φάσμα, που μπορούμε να πούμε πως επεκτείνεται από τις πατριαρχικές οικογένειες μέχρι τα αυτοκρατορικά συστήματα.
 

Χρυσάφι να πιάνεις, χώμα να γίνεται

Όταν ο Γκάντι προέτρεπε να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε, σίγουρα δεν είχε στο μυαλό του μια ιστοσελίδα. Το change.org είναι ό,τι πιο κοντινό θα μπορούσε να υπάρξει στον ψηφιακό κόσμο του 2013 σε σχέση με μια φράση που ειπώθηκε, σχεδόν, έναν αιώνα πριν. Θες να αλλάξεις κάτι; Το ανεβάζεις και ζητάς τη στήριξη του κόσμου. Τα τελευταία δύο χρόνια, η πλατφόρμα ηλεκτρονικών διεκδικήσεων έχει πενταπλασιάσει τους χρήστες της και έχει διασπορά σε 196 χώρες. Έχω πολλές ενστάσεις για τον διαδικτυακό ακτιβισμό, αλλά τα 169 άτομα του site κάνουν καλή δουλειά και σου δίνουν τη δυνατότητα να δεις καμπάνιες από όλο τον κόσμο.
Η Γαλικία είναι μια από τις αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας. Πάνω, ψηλά, στη βορειοδυτική άκρη, ατενίζει τον Ατλαντικό. Με περισσότερες από 700 παραλίες, αιωνόβια δάση και τοπία που μελώνουν τα μάτια, αποτελεί ταξιδιωτικό προορισμό για φυσιολάτρες (φωτογραφίες εδώ). Με μια πολύ τραβηγμένη σύγκριση, μπορείς να την παρομοιάσεις με τη Χαλκιδική. Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση της παρακάτω ιστορίας θα βρείτε πολλές ομοιότητες με τις Σκουριές. Τον ίδιο συσχετισμό έκανε πριν δύο εβδομάδες η τοπική εφημερίδα Xornal Galicia.

Ελλάς αποίκων ιθαγενών..

Θα σας γράψω μια μικρή σημερινή ιστορία για να δείτε πόσο όμορφα περνάμε ενίοτε στας εξοχάς.
Πήγα πρωί πρωί στα Αγιάσματα, μια άγρια και έρημη βορινή παραλία της Χίου, για να κόψω λίγο κρίταμο και, ω του θαύματος, έπεσα πάνω σε μια μπουλντόζα! Ήτανε μέσα ο χειριστής, είχε ισοπεδώσει τις άγριες πέτρες της παραλίας και ετοιμαζόταν να κατευθυνθεί προς το τέρμα της δυτικής της πλευράς, όπου βρίσκεται μια φημισμένη πηγή ιαματικού νερού.
Ανάψανε αμέσως τα λαμπάκια μου. Μόλις με είδε βέβαια κι αυτός, έβαλε νεκρά στο μηχάνημα και έπιασε το κινητό. Κατάλαβα ότι έπαιρνε κάποιον “υπεύθυνο” του Δήμου για να του πει τα κακά νέα της εμφάνισής μου αυτή την άσχημη ώρα εκεί.

Η Ναόμι Κλάιν "έξω απ' τα δόντια" - ΣΚΑΪ

Εξαιρετική η Καναδή ακτιβίστρια και συγγραφέας του "Δόγματος του σοκ" Ναόμι Κλάιν. Δίνει συνέντευξη στους "Νέους φακέλους" (28/5/2013) και τα λέει "έξω απ' τα δόντια". Μιλάει για κρίση της οικονομίας αλλά και της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, και αποστομώνει την Σοφία Παπαϊωάννου, που επιμένει στα γνωστά καταστροφικά και φοβικά σενάρια (των κυβερνώντων και των καναλιών), λέγοντας ότι τα ΜΜΕ δημιουργούν αυτά τα φοβικά σύνδρονα στον κόσμα και γι' αυτό δεν αντιδρά. Κατηγορεί επίσης την αριστερά για την στάση της και μιλάει και για άλλα θέματα πολιτικά και οικολογικά.  (πηγή)
 

«ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ 2013» Πολιτικές– πολιτιστικές εκδηλώσεις


Είσοδος: 5 ευρώ, ενιαίο εισιτήριο 3 ημερών: 12 ευρώ 



Tο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης φέτος αλλάζει χώρο και μεταφέρεται στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Σταυρούπολη (είσοδος απέναντι από το δημαρχείο), επιχειρώντας ταυτόχρονα μια συνολική αναβάθμισή του, όπως άλλωστε μαρτυρά και το φετινό πολιτιστικό του πρόγραμμα.


Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, την Παρασκευή 7 Ιουνίου στη μεγάλη τους σκηνή, οι Αναιρέσεις παρουσιάζουν τον Θάνο Μικρούτσικο και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, σε ένα μουσικό αφιέρωμα στο μεγάλο Μπέρτολτ Μπρεχτ. Είναι γεγονός ότι με ένα τέτοιο εγχείρημα λίγοι δημιουργοί μπορούν να αναμετρηθούν πραγματικά.

Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Προβολή ντοκιμαντέρ φοιτητών του ΑΠΘ με θέμα τα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής


Την Παρασκευή 31 Μαΐου, στις 8:30, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ "Η Γενιά του Χρυσού".  Αντικείμενο του ντοκιμαντέρ αποτελούν τα κοινωνικά κινήματα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια γύρω από το ζήτημα των μεταλλείων της Χαλκιδικής. Το ντοκιμαντέρ είναι αποτέλεσμα συνεργασίας φοιτητών αφενός του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος Νέα Κοινωνικά Κινήματα και αφετέρου του Τμήματος Κινηματογράφου.

«Ερχεται ανάπτυξη» λέει ο Σαμαράς, ενώ η Ελλάδα βουλιάζει

Αντιλαμβανόμαστε την πολιτική σκοπιμότητα της κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό και να ωραιοποιήσουν την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αυτό επιβάλλει το ιδιοτελές κομματικό τους συμφέρον, άρα από τη σκοπιά τους σωστά πράττουν τα κυβερνητικά κόμματα όσο υπάρχουν ανενημέρωτοι ή αφελείς πολίτες που τους πιστεύουν.
Επί της ουσίας όμως σε καμία περίπτωση οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί δεν αντέχουν τη σύγκριση με την πραγματικότητα. Ας αρχίσουμε από τα θεμελιώδη. Βάσει των επίσημων στοιχείων της Γιούροστατ, της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, το 2009, πριν η Ελλάδα υπαχθεί σε καθεστώς Μνημονίου, το δημόσιο χρέος της σε απόλυτους αριθμούς ανερχόταν σε 299,68 δισεκατομμύρια ευρώ.

Καθιστική Διαμαρτυρία στην Πλατεία Αριστοτέλους

Την Πέμπτη, 30 Μαΐου στις 8.00 μ.μ. οι Επιτροπές Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία Χρυσού, πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία στην Πλατεία Αριστοτέλους, στην Θεσσαλονίκη.
Να ελευθερωθούν τώρα οι προφυλακισμένοι συναγωνιστές μας.
Η τρομοκρατία της κυβέρνησης και της Eldorado δεν θα περάσει. Ο αγώνας μας είναι δίκαιος. Παλεύουμε για την πατρίδα και την αξιοπρέπεια. Θα νικήσουμε.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ

A, ρε Γκοτζαμάνη, τον έφαγες τον ανθρωπάκο

Θεσσαλονίκη, χειμώνας του 1980. Εμείς — μια παρέα μουσάτοι, μακρυμάλληδες, αμπεχωνοφόροι φοιτητές — έχουμε πάψει να ξημεροβραδιαζόμαστε στις ταβέρνες (και κάποιες φορές, Σάββατα, κυρίως στις ντισκοτέκ που φθίνουν πια) και προτιμούμε τα νέα σημεία διασκέδασης της πόλης, όπως το Time Out ή το Φλου. Το ουίσκυ αντικαθιστά τη ρετσίνα και ο Θεοδωράκης και η νεοκυματική κιθάρα που βασίλευε στο «Λιόγερμα» μένουν στην άκρη, παραμερίζουν κάνοντας χώρο στα πλατώ των μπαρ που ξεφυτρώνουν για τις μουσικές των Doors, των διαχρονικών Stones, της Pattie Smith, της  Jonnie Mitchel ή του πανκ που δειλά τότε ξεκινούσε ν’ ακούγεται.

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Μια πίστα αγκυλωτοί σταυροί, μια παραλιακή βλακείας


Γεννήματα θρέμματα του παρτσακλού κομματιού των 90s, τα αστεράκια της παραλιακής που συντρόφευαν την καψούρα της φούσκας του χρηματιστηρίου, οι ανακαλύψεις της "ΜπραβοΡούλας" ανοίγουν το στόμα τους το 2013. Θέλουν να πουν: «Έπεσε το κασέ μας, δεν γεμίζουν τα μαγαζιά, μιας πιάνει η εφορία για τα σκάφη, δεν αγοράζεται τα cd μας, να πάρει και να σηκώσει το σύμπαν ολόκληρο». Και όλο αυτό καλύπτεται με φράσεις γεμάτες αγωνία για το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα, για το τι μας ξημερώνει, για το που πηγαίνουμε ως κοινωνία και φυσικά η απαραίτητη δήλωση για την Χρυσή Αυγή. Η Χ.Α είναι το νέο must της παραλιακής. Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. «Κούμπωσε» η ελαφρότητα του παραλιακού σουξέ με τη βαρύτητα του τούβλου και γεννήθηκε το τέρας: Ο λαϊκός τραγουδιστής με άποψη για ότι συμβαίνει σήμερα.    

 Ελπίζω και ο τελευταίος ελαφρόμυαλος που αποκαλεί «λαϊκούς» , «παιδιά της πιάτσας» και «εκφραστές του λαϊκού αισθήματος» αυτούς τους ανθρώπους να έχει συνειδητοποιήσει ένα πράγμα: Δεν υπήρξαν ποτέ λαϊκοί αυτοί οι τύποι. Ποτέ δεν ήταν μέσα στα πράγματα. Εκτός από αυτό που συμβαίνει στο σπιτάκι τους δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για οτιδήποτε. Όλο αυτό το τσίρκο της παραλιακής είναι γεμάτο με θηρία που ο μόνος θηριοδαμαστής τους όλα αυτά τα χρόνια ήταν τα φράγκα. Τα φράγκα τους κρατούσαν με το στόμα κλειστό εκτός από την στιγμή που το άνοιγαν για να μασήσουν το σουξέ τσιχλόφουσκα. Είναι η απόλυτη έκφραση μικροαστικής ανοησίας. Τώρα που τα φράγκα τέλειωσαν βλέπουμε τα θηρία πεινασμένα να δείχνουν τα δόντια τους.    

Πινκ Φλόιντ: «Το Τείχος»

Γράμμα σε ένα κορίτσι που θα αποτύχει στις Πανελλαδικές

                                                   Photo: Panayiotis Tzamaros / Fosphotos.com

Χρήστος Χωμενίδης - protagon

Το χειρότερο, όταν θα βγουν τα αποτελέσματα, δεν θα είναι η προσωπική, η δική σου τσαντίλα. Εσύ, από προχθές, που έγραψες άλλα αντ’ άλλων στην Ιστορία, ξέρεις περίπου τι να περιμένεις. Το χειρότερο τότε θα ’ναι η απογοήτευση των γονιών σου. Το ελαφρώς αφ’ υψηλού βλέμμα του πατέρα σου - εκείνος, βλέπεις, είχε πετύχει με την πρώτη το 1980 στην ΑΣΟΕΕ κι ας μεγάλωσε στο χωριό, και ας μάζευε ελιές αντί να κάνει φροντιστήριο. Το παρηγορητικό χάδι της μάνας σου και οι κουβέντες της με συγγενείς και φίλους: «Το παιδί είχε μιαν ατυχία… Ναι, εννοείται πως θα ξαναδώσει…». Κι ο θείος Στέλιος να δικαιώνεται που πάντα πίστευε πως είσαι ηλίθια. Και η κολλητή της μάνας σου να ρωτάει -μες στην αδιακρισία- μήπως τυχόν είχες περίοδο εκείνη τη μοιραία μέρα και οι πόνοι δεν σε άφησαν να συγκεντρωθείς.

Το χειρότερο θα είναι οι νοεροί τους υπολογισμοί πόσα ξοδέψανε σε ιδιαίτερα τα τρία τελευταία χρόνια και πόσα έχουν να πληρώνουν ακόμα. Και η πίκα τους με τον φιλόλογο που τους είχε διαβεβαιώσει πως θα πετύχαινες, ο κόσμος να χαλάσει. Νιώθουν -κι ας μην το ομολογούν ούτε στους εαυτούς τους- σαν να ποντάρανε σε λάθος άλογο. Τα ρίχνουν στον προπονητή, τα ρίχνουνε στο στάβλο -δηλαδή στο σχολείο- τα ρίχνουν στην ατμόσφαιρα που επικρατούσε μες στο σπίτι αφότου η μαμά έπιασε τον μπαμπά σχεδόν στα πράσα με εκείνη τη συνάδελφό του, στους συνεχείς καβγάδες τους οι οποίοι σε αποσπούσαν απ’ το διάβασμα. Τα ρίχνουνε σε εκείνους κι εν τέλει σε εσένα…

Η πιο όμορφη καρδιά

Μια φορά κι ένα καιρό, ένας νεαρός είχε σταθεί στη μέση της πόλης και φώναζε ότι είχε την ομορφότερη καρδιά σʼ όλη την περιοχή. Μεγάλο πλήθος μαζεύτηκε, κι όλοι θαύμαζαν την καρδιά του, που ήταν τέλεια. Δεν υπήρχε ούτε σημάδι, ούτε το παραμικρό ψεγάδι πάνω της. Κι όλοι τότε συμφώνησαν ότι αυτή ήταν η πιο όμορφη καρδιά που είχαν δει ποτέ τους.

Ο νεαρός μας ήταν πολύ περήφανος και κορδωνόταν φωνάζοντας για την ωραία του καρδιά. Ξάφνου ένας γέρος στάθηκε μπροστά στον κόσμο κι είπε, “ Όμως η καρδιά σου δεν πλησιάζει την ομορφιά της δικής μου καρδιάς.”

Ο κόσμος, αλλά και το παλικάρι, κοίταξαν την καρδιά του γέροντα. Χτυπούσε δυνατά, όμως ήταν γεμάτη ουλές. Υπήρχαν σημεία όπου φαινόταν ότι είχαν κοπεί κομμάτια και στη θέση τους είχαν τοποθετηθεί άλλα, που όμως δεν ταίριαζαν καλά με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές δαντελωτές άκρες. Κι αλλού υπήρχαν σημεία με βαθιά χάσματα, απʼόπου έλειπαν και ολόκληρα κομμάτια.

Οι άνθρωποι κοίταζαν ο ένας τον άλλο - πως είναι δυνατόν να ισχυρίζεται αυτός ότι η καρδιά του είναι ωραιότερη, σκέφτονταν ;
Ο νέος κοίταξε την καρδιά του γέρου, είδε τα χάλια της και γέλασε.
-”Πλάκα μας κάνεις ;” είπε. “Για κάνε σύγκριση ανάμεσα στη δικιά σου και στη δικιά μου καρδιά. Η δικιά μου είναι τέλεια, ενώ η δικιά σου είναι ένα μάτσο ουλές και δάκρυα.”

Η διαφωνία του Κόρακα με τον Τεισία

Ο Τεισίας ήταν μαθητής του φημισμένου εξίσου ρητοροδιδάσκαλου και πολιτικού Κόρακα, που είχε διακριθεί τον πέμπτο αιώνα στις Συρακούσες, ως έξοχος δικανικός ρήτορας. Χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητας των δύο ρητόρων, μαθητού και δάσκαλου ήταν η εξής ιστορία, που διηγούνταν στις Συρακούσες:


Όταν ο Τεισίας ήταν νεαρός ακόμη, επισκέφθηκε τον Κόρακα και του ζήτησε να του μάθει την τέχνη της ρητορικής.  Όμως επειδή ακόμη κι αν πουλούσε όλη του την περιουσία δεν θα έφτανε να πληρώσει ούτε τα μισά δίδακτρα συμφώνησαν ότι θα τον πλήρωνε, όμως, μόνο αν τον έκανε καλό ρήτορα και κέρδιζε την πρώτη του δίκη στο δικαστήριο.

Ο Κόρακας δέχτηκε. Ο Τεισίας έγινε, μετά τετραετή διδασκαλία, εξαίρετος πράγματι ρήτορας, αλλά δεν ανελάμβανε να συνηγορήσει σε δικαστήριο, για να αποφύγει την πληρωμή. Ο Κόρακας αναγκάστηκε να καταγγείλει το μαθητή του στα δικαστήρια.Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε τότε σ’ αυτή τη δίκη, για να παρακολουθήσει τη μονομαχία ανάμεσα σε δάσκαλο και σε μαθητή.


Ας διαβάσουμε την επιχειρηματολογία και των δύο:

Ο Κόρακας εξήγησε στους δικαστές τη συμφωνία, που είχε κάνει με τον Τεισία και τέλειωσε με αυτά τα λόγια: «Και τώρα, ω δικαστές, αποφασίστε. Σας ειδοποιώ όμως, πως μου είναι αδιάφορο τι απόφαση θα βγάλετε. Γιατί είτε τον καταδικάσετε τον Τεισία είτε τον αθωώσετε, εγώ τα λεφτά μου θα τα πάρω»! Οι δικαστές του ζήτησαν να εξηγήσει. Ο Κόρακας συνέχισε: «Αν το δικαστήριο αποφανθεί, πως οφείλει να με πληρώσει ο μαθητής, σύμφωνα με την απόφασή του, θα με πληρώσει φυσικά. Αν όμως αποφασίσετε, πως δεν υποχρεούται να με πληρώσει, τότε ο μαθητής μου θα έχει κερδίσει την πρώτη του δίκη, οπότε, με βάση τη συμφωνία μας, οφείλει να με πληρώσει».

Οι δικαστές έμειναν έκπληκτοι. Αλλά ανέβηκε τότε στο βήμα ο νεαρός Τεισίας και είπε:

«Και εγώ αδιαφορώ για την απόφαση του δικαστηρίου. Γιατί ότι και αν αποφασίσετε, δεν οφείλω καμιά πληρωμή».

Δημήτρης Ζερβουδάκης: Ήταν μια γιορτή, για μία νίκη που έρχεται!

[...] Ήταν μια γιορτή πραγματικά, μια γιορτή για μία νίκη που έρχεται! Έτσι το έζησα εγώ […] το γεγονός ότι τα κόμματα δεν ελέγχουν τίποτα απ’ όλη αυτή την κινητοποίηση, ίσως τελικά να είναι και ένα από τα στοιχεία μεγάλης ανησυχίας του συστήματος. Τα κόμματα κατάντησαν πλέον, να αποτελούν το μακρύ χέρι του κράτους απέναντι σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Αποτελούν πια μηχανισμό της εξουσίας, προκειμένου να ελέγχει τον κόσμο. Πιστεύω, λοιπόν, ότι είναι μία νίκη, απέναντι και σε αυτό […] Ο Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός Δημήτρης Ζερβουδάκης, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη για το tvxs, με αφορμή τη συμμετοχή του στη συναυλία που έγινε στην Ιερισσό “για μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ”.   (Πηγή)

Τα ωραιότερα συνθήματα είναι .... στους τοίχους!!! (121)


1 JUNE / STE& NORTHICAL(KAKOSYNAPANTIMA SOUNDSYSTEM) + KOUGIOS

Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Ste & Northical-Κακό Συναπάντημα Soundsystem για άλλη μια φορά σε απύθμενα vibes στην μπυραρία. Το δύδιμο των βασικών mcs Ste & Northical της μπάντας "κακό συναπάντημα" ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '90 την ενασχόλιση του με το hip hop και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε reggae dub σχήμα. Με δύο ανεξάρτητες δισκογραφικές δουλειές αυτού του ύφους συνεχίζουν να ξεσηκώνουν τους ακροατές τους με ελληνικό και αγγλικό κοινωνικό στίχο και dub performance. Το "sound system" πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και ακυκλοφόρητα tracks καθώς και dj set από όλο το φάσμα της reggae dub μουσικής. Το γλυκό θα δέσει ο resident dj και οικοthespotter! KOUGIOS
*free entrance
 **official band site: www.kako-synapantima.blogspot.com
***διαθέσημο το cd "pressureality"
Gambrinus Τσέχικη Μπυραρία Συγγρού 7,
Στοά Μαλακοπής, Thessaloníki


Φίλε εργαζόμενε στα Μεταλλεία Κασσάνδρας...

Φίλε εργαζόμενε στα Μεταλλεία Κασσάνδρας,
Διάβασα κι εγώ την επιστολή διαμαρτυρίας σου προς τον Μίκη Θεοδωράκη με την οποία καταγγέλλεις το μήνυμα συμπαράστασης που απευθύνει στην πολύπαθη περιοχή μου και τον Αγώνα των κατοίκων της. Απέφυγα μέχρι τώρα να απαντήσω καθώς, όσο και να μην το 'θελες, το γράψιμο σου ήταν πλήρως συναισθηματικό και δε θα ήθελα να σου μιλήσω στον ίδιο τόνο -του αδικημένου- τον οποίο υιοθέτησες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αντιφάσεις και σε κάποια σημεία δεν λείπει και η υποκρισία. Κι αυτή δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Περί δίκης και καταδίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τη Δευτέρα 27 Μαϊου ολοκληρώθηκε η δίκη των τριών γυναικών που συνελήφθησαν την Ημέρα της Μητέρας, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στις Σκουριές.
Κατά την ακροαματική διαδικασία καταρρίφθηκε, στο μεγαλύτερο βαθμό, το κατηγορητήριο. Οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας και του Γ.Δ/ντη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χοντρού, ήταν αντιφατικές και έωλες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να παρουσιαστούν, στο δικαστήριο και την κοινωνία, οι δυνάμεις καταστολής ως ειρηνόφιλες και αμυνόμενες. Οι μαρτυρίες ότι πάνοπλοι άντρες της ΕΛ.ΑΣ έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από λίγες γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεγάλης ηλικίας και μητέρες, προκάλεσαν θυμηδία και αρνητικές εντυπώσεις.

Παραπληροφόρηση... με νούμερα!

Ο κάθε διαδηλωτής πρέπει να έφαγε περίπου 35 σουβλάκια ....
Στη συναυλία στην Ιερισσό προχθές κατά της εξόρυξης χρυσού συγκεντρώθηκαν περίπου 500 άτομα είπαν εκεί στο ...αντικειμενικό (Μπομπολο)ΜΕΓΚΑ.
Είπαν επίσης ότι καταναλώθηκαν 17000 σουβλάκια...
Επομένως,σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό ...
ο κάθε διαδηλωτής πρέπει να έφαγε περίπου 35 σουβλάκια!!!
29 κατασκευαστές κοινής γνώμης συνιστούν ΜΕΓΚΑ. Αυτοί ξέρουν.
(φωτο από τη συναυλία και τα λόγια είναι περιττά)


πηγή

Το ξεπούλημα ως επένδυση

Του Περικλή Κοροβέση
Επισήμως η Κίνα παραμένει κομμουνιστική μέσα σε έναν καπιταλιστικό κόσμο. Θεωρητικά θα έπρεπε να είχαμε έναν καινούργιο ψυχρό πόλεμο, όπως την εποχή της παντοδυναμίας της ΕΣΣΔ. Αλλά δεν το βλέπουμε αυτό. Δεν υπάρχει ολιγάρχης ή πολυεθνική που να μην είναι ερωτευμένος με την Κίνα και να μην επενδύει σε αυτήν. Οπότε κάθε λογικός άνθρωπος διερωτάται: Ή ο κόσμος ολόκληρος έγινε κομμουνιστικός και δεν το καταλάβαμε ή η Κίνα είναι μια επιθετική καπιταλιστική υπερδύναμη. Αν κρίνουμε μόνον από τους δισεκατομμυριούχους που διαθέτει -ανάμεσά τους και η εγγονή του Μάο- και τα πολλά εκατομμύρια των φτωχών Κινέζων που αναγκάζονται να μεταναστεύουν διαρκώς, είτε εντός της Κίνας είτε εκτός -ακόμα και στην Ελλάδα έρχονται- τότε όλες οι θεωρίες του Μάο περί ισότητας μοιάζουν με γκροτέσκα φάρσα.
 

Κυριακή 2/6: Πορεία στις Σκουριές


ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΕ​Σ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤ​ΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΕΦΙΑΛΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


Όταν διάβασα στο τελευταίο περιοδικό SCIENCE ILLUSTRATED (τεύχος Μαΐου 2013, σελ. 26 και 27) το ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο «Η πιο όξινη περιοχή του κόσμου» που αφορά στο Iron Mountain (Σιδερένιο Βουνό) της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τρόμαξα τόσο από τις εκεί συνέπειες των μεταλλευτικών εξορύξεων (χρυσού, αργύρου, χαλκού κ.λπ.) επί των νερών, όσο και από το πιθανότατο εφιαλτικό μέλλον που επιφυλάσσεται για την Χαλκιδική μας. 

Συναυλία Ιερισσός 25-05-2013, Γ΄ μέρος



Το τρίτο και τελευταίο μέρος της συναυλίας που έγινε στην Ιερισσό την 25-05-2013.
http://sillent-footsteps.blogspot.gr/

Ο Νίκος Βεκόπουλος , νέος προπονητής της Θύελλα Στανού

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Συλλόγου Θύελλα Στανού  Χαλκιδικής ανακοινώνει ότι για την νέα αγωνιστική περίοδο προπονητής της ομάδας θα είναι ο Νίκος Βεκόπουλος.
Του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του.

                                                   Με τιμή
                                                      το Δ.Σ

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Πωλούνται έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές λόγω μετακόμισης

Πωλούνται έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές λόγω μετακόμισης και συγκεκριμένα ,ένας γωνιακός καναπές , ένα σύνθετο, ένα τραπεζάκι σαλονιού , μια τραπεζαρία με τέσσερις καρέκλες και ένα ψυγείο.
Τα αντικείμενα βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και όλα είναι 1,5 έτους.

Αναλυτικές πληροφορίες και φωτογραφίες για κάθε αντικείμενο ξεχωριστά 

ΓΩΝΙΑΚΟΣ ΚΑΝΑΠΕΣ  ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΣΑΛΟΝΙΟΥ


Σήμα κινδύνου από 500 επιστήμονες για το νερό

Πεντακόσιοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που παρακολούθησαν μια τετραήμερη συνάντηση στη Βόννη με θέμα «Το νερό στην Ανθρωπόκαινο», υπέγραψαν μια διακήρυξη με την οποία προειδοποιούν σε ανησυχητικούς τόνους ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Γης θα αντιμετωπίσει σοβαρή έλλειψη νερού ήδη από το 2050 ή το πολύ μέσα στις δύο επόμενες γενιές λόγω αλόγιστης κατανάλωσης, ρύπανσης των υδάτων και κλιματικής αλλαγής.
 
Την πρωτοβουλία είχε η διεθνής ερευνητική κοινοπραξία Global Water System Project (GWSP), που συντονίζεται από το πανεπιστήμιο της Βόννης, η οποία προσπαθεί να κινητοποιήσει τις κυβερνήσεις στη λήψη των αναγκαίων μέτρων και πολιτικών. Η βασική ανησυχία είναι ότι κράτη και άνθρωποι τείνουν κακώς να βλέπουν το πόσιμο νερό ως συνεχώς ανανεούμενο και πρακτικά ως ανεξάντλητο, κάτι που είναι λάθος, καθώς η ανανέωση των υδάτινων αποθεμάτων γίνεται με πιο αργό ρυθμό από την κατανάλωσή τους.
 

Η ελληνική ορυκτολαγν​εία

Πετρέλαιο στο Αιγαίο, χρυσός στη Χαλκιδική. Που κρυβόταν τόσα χρόνια όλος αυτός ο ορυκτός πλούτος και δεν το ξέραμε; Και είναι αλήθεια τυχαίο, ότι τον “βρήκαμε εν μέσω κρίσης;
 
Στο λαϊκό φαντασιακό το πετρέλαιο και ο χρυσός είναι σαν τους κρυμμένους θησαυρούς, θαμμένοι κάτω από τη γη, περιμένοντας τον τυχερό που θα σκοντάψει πάνω τους και θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη πλούσιος. Η πραγματικότητα φυσικά είναι διαφορετική και πολύ πιο πεζή. Αν ένα ορυκτό είναι εν τέλει θησαυρός ή όχι, εξαρτάται από το αν τα χρήματα που θα βγάλει κάποιος πουλώντας το θα υπερκαλύψουν ή όχι το κόστος της εξόρυξης.

Συναυλία Ιερισσός 25-05-2013, Β΄ μέρος

Το δεύτερο μέρος από την μοναδική συναυλία εναντίον των καταστροφικών μεταλλείων χρυσού που πραγματοποιήθηκε την 25-05-2013 το βράδυ στην Ιερισσό. Το πρώτο μέρος εδώ
 http://sillent-footsteps.blogspot.gr/

 

Ναόμι Κλάιν @Radiobubble: Η κλιματική αλλαγή είναι το καλύτερό μας επιχείρημα ενάντια στον καπιταλισμό

Η Ναόμι Κλάιν στον ραδιοφωνικό αέρα του Radiobubble, σε μια συζήτηση για την οικονομική και περιβαλλοντολογική κρίση και για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την οικονομική και πολιτική σκηνή. Αλλά επίσης για τη νέα της δουλειά, τα μεταλλεία χρυσού και το κίνημα εναντίον τους στις Σκουριές, το πετρέλαιο, τους πισσόλακους και το κίνημα Idle No More στον Καναδά.
Ο τρόπος που σε μια στιγμή οικονομικής απελπισίας κυβερνήσεις και εταιρίες χρησιμοποιούν την κρίση σαν πρόσχημα για την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα του κέρδους, πείθοντας πως αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος «να κάνουμε λεφτά», οι τακτικές εκφοβισμού, η έλλειψη ξεκάθαρης πρότασης ενός άλλου, ριζοσπαστικού οράματος για την οικονομία, είναι ανάμεσα στα ζητήματα που προσεγγίζουμε, μαζί με το πραγματικό κόστος που οι άνθρωποι θα πληρώσουν αν επιτρέψουμε στον καπιταλισμό να συνεχίσει αυτόν τον καστροφικό δρόμο.
Ακόμα μιλάμε για τα κινήματα, τη στιγμή που η ιστορία μας καλεί να δημιουργήσουμε δικές μας εναλλακτικές, την ελπίδα και τον μικρό Τόμα.
 

Σύλλογος Γυναικών Στανού Χαλκιδικής - 10ο Εαρινό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Κασσάνδρας

Τα Χορευτικά Συγκροτήματα του Συλλόγου Γυναικών Στανού Χαλκιδικής στο 10ο Εαρινό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Κασσάνδρας.
 

Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Οι χτίστες και οι κηπουροί


Κάθε άνθρωπος μπορεί να υιοθετήσει δύο στάσεις: να χτίζει ή να φυτεύει.

Οι χτίστες μπορεί να χρειαστούν χρόνια για το έργο τους, κάποτε όμως τελειώνουν αυτό που χτίζουν.

Τότε σταματούν και περιορίζονται από τους ίδιους τους τοίχους τους.

Όταν ολοκληρώνεται το χτίσιμο, η ζωή χάνει το νόημά της.


Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που φυτεύουν.

Μερικές φορές οι καταιγίδες και οι εποχές τους προκαλούν προβλήματα και σπάνια ξεκουράζονται.

Σε αντίθεση με τα κτίρια όμως, ένας κήπος δε σταματά ποτέ να αναπτύσσεται.

Και, παρόλο που απαιτεί την προσοχή του κηπουρού, του δίνει παράλληλα και τη δυνατότητα να ζήσει τη ζωή του σαν μια μεγάλη περιπέτεια.

Homenaje al Che Guevara - LOS LIBERTADORES (CANTO GENERAL)




GR) Los Libertadores (Canto General), Ποίηση: Πάμπλο Νερούδα, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης. Τραγουδά η Μαρία Φαραντούρη.

 Ελληνικό Αρχείο Τσε Γκεβάρα © Guevaristas, www.guevaristas.net.

Στανός από ψηλά


Ιερισσός: Συναυλία για μια εξόρυξη που δεν πρόκειται να γίνει (Ρεπορτάζ)

Συναυλία διοργανώθηκε το Σάββατο το βράδυ στην Ιερισσό από τις Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού και την καταστροφή της περιοχής.
«Η συναυλία αυτή δεν πραγματοποιείται μόνο για να θυμίσει την καταστροφή του Κακκάβου, αλλά και για να θυμίσει σε όλους μας την καταστροφή της δικαιοσύνης. Δύο συμπολίτες μας συνεχίζουν να είναι προφυλακισμένοι με πολιτική εντολή, κι όπως δηλώνουν οι δικηγόροι τους, κατασκευασμένες κατηγορίες», αναφέρεται στο παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.

Στην συναυλία συμμετείχαν οι Γιάννης Αγγελάκας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σοφία Γεωργαντζή, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Παύλος Παυλίδης και οι B- Movies. (* Η συμμετοχή των Active Member στη συναυλία ακυρώθηκε λόγω προσωπικού προβλήματος τους συγκροτήματος).
 
Δείτε εδώ διάφορα βίντεο για το άψογο στήσιμο της εκδήλωσης, την επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη και χαρακτηριστικές στιγμές από τη συναυλία.

Ναόμι Κλάιν: Ο μεγαλύτερος φόβος του συστήματος είναι η αντίσταση

H Ναόμι Κλάιν, ακτιβίστρια και συγγραφέας του διάσημου «Δόγματος του Σοκ» στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Αθήνα παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Στέλιο Κούλογλου. Η συγγραφέας και δημοσιογράφος ανέφερε ότι υπό την επήρεια του σοκ οι χώρες που το βιώνουν χάνουν την εθνική τους κυριαρχία, κάτι που όπως σχολιάζει συνέβη και στην Ελλάδα. Επεσήμανε ότι στις μέρες μας οι κυβερνήσεις έχουν γίνει οι λομπίστες των πολυεθνικών, ενώ χαρακτήρισε παράλογη την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει κάθε επικερδή επιχείρηση σε περίοδο ύφεσης, όταν είναι βέβαιο ότι οι συμφωνίες θα είναι οι χειρότερες που θα μπορούσε κάθε χώρα να πετύχει. Υπογράμμισε τέλος ότι ο ευρωπαϊκός νότος θα πρέπει να συγκροτήσει κοινό μέτωπο απέναντι στους δανειστές.

Σ.Κ.: Αν ξαναγράφετε το Δόγμα του Σοκ, θα είχατε ειδικό κεφάλαιο για την ελληνική περίπτωση;

Συναυλία Ιερισσός 25-05-2013, Α΄μέρος



Το πρώτο μέρος από την μοναδική συναυλία εναντίον των καταστροφικών μεταλλείων χρυσού, χθες βράδυ στην Ιερισσό.
Το μόνο που θα θέλαμε να τονίσουμε είναι η συγκινητική αλληλεγγύη κι ανιδιοτελή προσφορά, όλων όσων συμμετείχαν , από τους καλλιτέχνες μέχρι τις γυναίκες της καθαριότητας και τις ομάδες περιφρούρησης, φύλαξης, μπαρ-σέρβις, μπουφέ, ψησίματος, πάρκινγκ, οικονομικής ενίσχυσης, πασπαρτού ....
Είμαστε περήφανοι για τον δίκαιο αγώνα που δίνουμε , είμαστε αποφασισμένοι,
ενωμένοι ,
ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
http://sillent-footsteps.blogspot.gr/

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ιερισσός: Μια συναυλία για έναν αγώνα που θα νικήσει

Σε μερικές ώρες η Ιερισσός θα πλημμυρίσει από κόσμο σε μια «συναυλία για μια εξόρυξη που δεν θα γίνει ποτέ» και το «τρελό χωριό χορεύει ήδη από χαρά»!. Όλοι οι κάτοικοι της Ιερισσού, των Νέων Ρόδων, της Αμμουλιανής, της Ουρανούπολης, της Μεγάλης Παναγίας κ.α., γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών αλλά και μικρά παιδιά εδώ και δύο εβδομάδες προετοιμάζονται πυρετωδώς όχι απλά για μια συναυλία αλλά για το γεγονός ότι θα βρεθούν μαζί με χιλιάδες αλληλέγγυους στον αγώνα τους. Και αυτό κάνει την διαφορά. Εξάλλου όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση των επιτροπών αγώνα της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης «Στη καταστολή, στην αστυνομική και δικαστική αυθαιρεσία και στην κρατική τρομοκρατία απαντάμε με αλληλεγγύη, ενότητα και αγώνα. Γιατί δεν μας μένει τίποτα άλλο που να αξίζει να ακουμπήσουμε πάνω του». Στην συναυλία θα τραγουδήσουν αφιλοκερδώς οι Γιάννης Αγγελάκας, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σοφία Γεωργαντζή, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Ματούλα Ζαμάνη, Παύλος Παυλίδης και οι B- Movies.
Η οργάνωση της συναυλίας δεν χρειάζεται ειδικούς

Κυριακή, 26/5 βόλτα στις Σκουριές


Ανακοίνωση Συλλόγων Μεγάλης Παναγιάς

Mετά την προφυλάκιση των δυο συναγωνιστών μας συνεχίζεται η άδικη πιστεύουμε μεταχείριση της πολιτείας απέναντι στους υπερασπιστές τους τόπου μας,εκ των οποίων δυο από τη Μεγ.Παναγία και ένας από την Ιερισσό.
Καταγγέλουμε τις άδικες κατηγορίες που τους προσάπτουν και πιστεύουμε ότι είναι θύματα της γενικής καταστολής που υφίσταται η περιοχή μας επειδή η πλειοψηφία της νοιάζεται και αγωνιά για το μέλλον και την ύπαρξη του τόπου που γεννηθήκαμε.
Και ρωτάμε: Έχουμε ή όχι το δικαίωμα να αντιδράσουμε σε κάποιον που επιβουλεύεται το μέλλον του τόπου μας;

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Το κατσαρόλι , ο μεγάλος Δάσκαλος


Η οικογένειά μου ήταν φτωχή. Οι γονείς μου ήταν εργάτες και οι δύο, εργαζόμενοι από την εφηβεία τους. Γνωρίστηκαν στη Γερμανία, διπλοβάρδιες στα εργοστάσια, αιματηρές οικονομίες για να αγοράσουν οικόπεδο, να χτίσουν σπίτι και να επιστρέψουν στην πατρίδα, όπου δεν είχαν τίποτα.

Εγώ και η αδερφή μου μεγαλώσαμε σχεδόν μόνες μας. Από την πρώτη Δημοτικού φτιάχναμε το πρωινό μας (όχι σαν αυτό το διαφημίσεων), κλειδώναμε το σπίτι, περπατούσαμε 15 λεπτά ως τη στάση του λεωφορείου και πηγαίναμε στο σχολείο. Επιστρέφαμε, ζεσταίναμε το φαγητό μας και στρωνόμασταν αμέσως στο διάβασμα. Οι γονείς έλειπαν από τα ξημερώματα και επέστρεφαν αργά το απόγευμα. Στις διπλοβάρδιες, την επομένη το πρωί.

Η μητέρα μου μόλις επέστρεφε, πάντα έκανε την ίδια ερώτηση: Διαβάσατε;

Ήταν αγράμματη, οπότε δεν μπορούσε και να μας ελέγξει. Αν απαντούσαμε καταφατικά, μας άφηνε να παίξουμε τον υπόλοιπο χρόνο που έμενε μέχρι να πάμε για ύπνο. Αν καταλάβαινε ότι δεν είχαμε ακριβώς τελειώσει τα μαθήματα, έλεγε την φράση που έμεινε παροιμιώδης στην οικογένεια: «Να καθίσετε να τελειώσετε το διάβασμα, εκτός αν θέλετε να πάω να πλύνω τα κατσαρόλια».

Αγορά αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής

Αγορά αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής διοργανώνει το Σάββατο 1 Ιουνίου στο πάρκο Ξαρχάκου (απέναντι από την ΧΑΝΘ) το Ανοιχτό Δίκτυο για την απευθείας διάθεση προϊόντων στη Θεσσαλονίκη.
Από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι θα εκτίθενται προϊόντα και θα υπάρχει απευθείας διάθεση από τους παραγωγούς της Χαλκιδικής.
Οργάνωση: Ανοιχτό Δίκτυο για την απευθείας διάθεση προϊόντων στη Θεσσαλονίκη.
 

Μαθητικές κατασκηνώσεις

Μετά από δύο χρόνια επαναλειτουργούν φέτος  οι μαθητικές κατασκηνώσεις στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής. Δικαίωμα συμμετοχή έχουν όσοι μαθητές την επόμενη σχολική χρονιά θα φοιτήσουν στη ΣΤ΄τάξη. Η κατασκηνωτική περίοδος είναι από 30/6/2013 ως τις 13/7/2013.  Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι γονείς των παιδιών να απευθύνονται στο Δ/ντή του σχολείου. Προθεσμία για τις αιτήσεις ως την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013.

Aπό Τελευταίο Θρανίο


Μουσικό «όχι» κατά της εξόρυξης χρυσού: Συνεντεύξεις καλλιτεχνών




Ψήφισμα συμπαράστα​σης της Εθελοντική​ς Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας στους κατοίκους της Χαλκιδικής

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας στέκεται αλληλέγγυα και συμπαρίσταται στον ιερό αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για τη σωτηρία του τόπου και των ανθρώπων που τον κατοικούν.
Συμπαρίσταται στον αγώνα των αγωνιστριών και των αγωνιστών για την υπεράσπιση του τοπικού πλούτου τους και του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν αυτοί και τα παιδιά τους. Θεωρεί υποχρέωσή της  να υπερασπιστεί το δίκιο συμπολιτών της  για καλύτερη ποιότητα ζωής και προστασία των εισοδημάτων τους, που υπονομεύονται από μια βραχυπρόθεσμη επένδυση – εντολή με εξευτελιστικά αντισταθμιστικά οφέλη.
Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας:

Χαλκιδική SOS / Μεγάλη Παναγία SOS



το είδαμε εδώ

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Η γη της Ευρώπης συγκεντρώνεται στα χέρια μιας ολιγαρχίας


Αναδημοσιεύει ο Παύλος

Του Τάσου Σαραντή


Τεράστιες εκτάσεις γης στην Ευρώπη πέφτουν στα χέρια μεγάλων εταιρειών, κερδοσκόπων και κρατικών επενδυτικών ταμείων που προέρχονται από την Κίνα μέχρι τη Μέση Ανατολή, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η συγκέντρωση γης σε λίγα χέρια απομακρύνει τους απλούς ανθρώπους από την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Η «αρπαγή» της γης υποστηρίζεται ενεργά από μια τεράστια εισροή δημόσιων πόρων σε μια εποχή που όλες οι υπόλοιπες δημόσιες χρηματοδοτήσεις περικόπτονται μαζικά. Ενώ η ολοένα και αυξανόμενη συγκέντρωση γης δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, επιταχύνθηκε κατά τις τελευταίες δεκαετίες ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη ανοίγοντας τον δρόμο σε ένα νέο πεδίο ξένων και εγχώριων παραγόντων να βγουν στην ευρωπαϊκή σκηνή, πολλοί από τους οποίους είναι συνδεδεμένοι με παγκόσμιες αλυσίδες βασικών προϊόντων.


Σύμφωνα με έρευνα του Transnational Institute, η ιδιοκτησία της γης στην Ευρώπη έχει καταστεί εξαιρετικά άνιση σε ορισμένες χώρες, με αναλογίες παρόμοιες με αυτές στη Βραζιλία, την Κολομβία και τις Φιλιππίνες, χώρες διαβόητες για την άνιση κατανομή της γης και του χερσαίου πλούτου.

Πόσα είναι τα μήλα;


Ένας δάσκαλος μαθηματικών ρώτησε τον επτάχρονο μαθητή: "Αν σου δώσω ένα μήλο, και ένα μήλο, και ένα μήλο, πόσα μήλα θα έχεις;"

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο μαθητής απάντησε χωρίς κανένα δισταγμό:

"Τέσσερα!"

Ο δάσκαλος απογοητεύτηκε από την απάντηση του μαθητή. Η ερώτηση ήταν εύκολη και στεναχωρέθηκε που ο μαθητής του δεν μπόρεσε να απαντήσει σωστά.

"Ίσως το παιδί δεν ακούει καλά." σκέφτηκε.

Επανέλαβε την ερώτηση:

  "Άκουσε προσεκτικά την ερώτηση. Αν σου δώσω ένα μήλο, και ένα μήλο, και ένα μήλο, πόσα μήλα θα έχεις;""

Ο μαθητής είδε ζωγραφισμένη την απογοήτευση στο πρόσωπο του δασκάλου του.  Θα ήθελε να τον ξαναδεί χαρούμενο, οπότε αυτή τη φορά υπολόγισε προσεκτικά χρησιμοποιώντας  και τα δάχτυλά του.

 "Τέσσερα", απάντησε διστακτικά.

Φτωχά ή κοινωνικά αποκλεισμένα 600.000 παιδιά στην Ελλάδα

Σε 597.000 ανέρχονται τα φτωχά ή κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά στην Ελλάδα, με τις 322.000 εξ αυτών να είναι αντιμέτωπα με σοβαρές στερήσεις, σύμφωνα με την έκθεση «Η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2013», που συντάχθηκε για λογαριασμό της Unicef, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσιάστηκε σήμερα, στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ.
 
«Η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική. Τα προβλήματα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνονται. Αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη διαβίωση των παιδιών όσο και στα ζητήματα που συνδέονται με την υγεία τους, με την εκπαίδευσή τους, με την ανάπτυξή τους», τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Unicef, Λάμπρος Κανελλόπουλος και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις προτάσεις της UNICEF για την αντιμετώπισή τους.
 

Η εξέλιξη των ΜΜΕ…


19o ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ 10ΗΜΕΡΟ ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ


ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑ​ΣΗΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Η τοπική επιτροπή, Θεσσαλονίκης & Χαλκιδικής, στέκεται αλληλέγγυα και συμπαρίσταται στον ιερό αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για τη σωτηρία του τόπου και των ανθρώπων που την κατοικούν.
Η αδηφαγία των κερδοσκόπων θυσιάζει το αληθινό χρυσάφι της Χαλκιδικής : τα βουνά, τα νερά, τα αρχέγονα δάση, τη θάλασσα, μετατρέποντας τον ευλογημένο από τη Φύση τόπο, σε ατοπία ακυρώνοντας στην ουσία, τους αληθινούς πόρους για μια ενδογενή αειφόρο ανάπτυξη , οδηγώντας νομοτελειακά τους κατοίκους σε νέο ξεριζωμό.

Δωρεάν εξέταση πέλματος

 Στανός: Τα  2 επόμενα  Σαββατοκύριακα θα γίνεται στο ιατρείο του χωριού δωρεάν πελματογράφημα. 
Το Σάββατο 25 Μαΐου,18.00 – 20.00, θα εξεταστούν οι μαθητές  του Νηπιαγωγείου και της 1ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου.
Την Κυριακή 26/5, 11.00 -13.00,  οι μαθητές της 2ας και 3ης τάξης. 

Το επόμενο Σαββατοκύριακο 1-2 Ιουνίου οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων. Η εξέταση αφορά κυρίως άτομα από 5 χρονών έως και 14 καθώς και όσους αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα όπως οι αθλητές.
Δικαίωμα εξέτασης έχουν όσοι πρωτίστως δήλωσαν συμμετοχή.

Όσοι ενδιαφέρονται  να δηλώσουν συμμετοχή στο Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου.
                                                        Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού






 
 
 
 

ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΟΙ ΚΑΝΑΔΟΙ

Ο Μεϊμαράκης στον Καναδά
Ισως να είναι το μοναδικό ταξίδι του Προέδρου της Βουλής στο εξωτερικό που δεν θα ισχύει ο κανόνας «η σιωπή είναι χρυσός». Γιατί ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης μεταβαίνει στον Καναδά, και μάλιστα όπως με πληροφόρησαν με εντολή του Πρωθυπουργού, για να καθησυχάσει, μετά τα όσα συνέβησαν, τους Καναδούς για την επένδυσή τους στις Σκουριές Χαλκιδικής. Εκκρεμούσε βεβαίως και πρόσκληση από την καναδική Βουλή για επίσκεψη, αλλά τα γεγονότα στις Σκουριές έκαναν τον κ. Μεϊμαράκη να την επιταχύνει. Και δεν πρόκειται να σιωπήσει. Πρέπει να πει πολλά στους Καναδούς και να δώσει και τις απαραίτητες εξηγήσεις

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Π.Ε.Χ. KAI ΣΤΗΝ "Χ.Α." ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

 

Θεωρούμε - το λιγότερο - ως απαράδεκτη την πρόσκληση εκ μέρους της Π.Ε.Χ. και στην "Χ.Α.", για τις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων την Κυριακή 26/5. Σε εκδηλώσεις καταδίκης της ιδεολογίας που γεννά ακριβώς αυτά που υπέστησαν 353.000 Έλληνες του Πόντου: φυλετικό και θρησκευτικό ρατσισμό, διώξεις, σφαγές, γενοκτονία.
Καλούμε την Π.Ε.Χ. να επανορθώσει άμεσα και να αποκλείσει τους νεο-ναζί από την - πράγματι - ιερή αυτή ημέρα. Η  Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαλκιδικής και η βουλευτής του, δεν θα παραστούν στις εκδηλώσεις.

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Ο χωρικός κι ο χότζας


 Μια ωραία ιστορία με πολιτικό νόημα

Μια μέρα έρχεται κλαμένος ένας εξαθλιωμένος χωρικός στον Ναστραντίν*.
-Χότζα μ΄, έχω μεγάλο πρόβλημα. Ζούμε εγώ η γυναίκα μου και 5 παιδιά σε ένα δωμάτιο τόσο δα. Τι να κάνω;


Ο Ναστραντίν μετράει τον άθλιο με βαθύ βλέμμα και στρίβει μύστακα.
-Σκύλο έχεις;
-Ναι.
-Πού τον έχεις;
-Έξω στο βαρέλι.
-Πάρτονε κι αυτόν μέσα στο δωμάτιο να ζει μαζί σας.
-Μα Χότζα μ΄ εμείς δε χωράμε πού θα μπει κι ο σκύλος;
-Εγώ αυτό σού λέω, αν θες κάνε το κι έλα σε μια βδομάδα. Αν δεν κάνεις αυτό που σού λέω, μη ξανάρθεις σε μένα.
Φεύγει ο τύπος σε μαύρη συλλογή.

Σε μια βδομάδα να ΄τονε πάλι.
-Χότζα μ΄ δεν αντέχουμε με το σκύλο... δε μπορούμε να κοιμηθούμε κλπ. κλπ.
-Άλλα ζώα έχεις;
-Έχουμε μια κατσίκα...
-Ωραία βάλε και τη κατσίκα μέσα στο δωμάτιο.
-Μα χότζα μ΄...!
-Κάνε αυτό που σού λέω κι αν το κάνεις έλα σε μια βδομάδα.

Μην υποτιματε ποτε τα ''προβατα''




Η ''σιωπη των αμνων'' δεν μπορει... καποτε θα σπασει...

H ΖΑΝΟΝ συναντά τη ΒΙΟΜΕ!

Έφυγε από τη ζωή ο Ray Manzarek συνιδρυτής των Doors

Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του θρυλικού ροκ συγκροτήματος της δεκαετίας του ’60, «The Doors». Πέθανε χθες σε ηλικία 74 ετών.
Στο βίντεο απόσπασμα από μια προσωπική δουλειά, τη διασκευή των "Carmina Burana" του Karl Orff. Αξίζει να ακούσετε ολόκληρο το δίσκο, εκτός κι αν δεν θέλετε δυσάρεστες αναμνήσεις μιας και κομμάτια του χρησιμοποιήθηκαν προεκλογικά από το Πασόκ.
 

Ζώντας υπό το καθεστώς υποκατάστατων

Όταν έχεις μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που τριγυρνούν ανά την υφήλιο και ντελαλούν τις υποδομές και τους φυσικούς πόρους της χώρας σου προς πώληση, σημαίνει ότι έχεις φτάσει στο έσχατο στάδιο της αναξιοπρέπειας.
 
Πόσω μάλλον όταν τον κοιτάζεις απαθής να σου κλέβει τη χώρα και να την προσφέρει στους επενδυτές μαζί με σένα και κυρίως μαζί με τα παιδιά σου, τα οποία κόπτεσαι να σπουδάσεις κιόλας.

Εldorado Gold: “Ως μεγάλος ξένος επενδυτής, έχουμε τη στήριξη της κυβέρνησης ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ”!


Σε ανασχηματισμό και αλλαγή ηγεσίας στο ΥΠΕΚΑ προσβλέπουν Eldorado Gold και Glory Resources
Mεταφρασμένα αποσπάσματα από το άρθρο Greece: Going for gold / mining-journal.com.

[...] Η πορεία της Eldorado Gold στην Ελλάδα φαινόταν σχεδόν ασταμάτητη. Αυτό ήταν μέχρι που οι περιβαλλοντικές διαμαρτυρίες πήραν μια άσχημη στροφή προς το χειρότερο το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, όταν μια ένοπλη ομάδα περίπου 50 μασκοφόρων ατόμων εισέβαλαν στο εργοτάξιο της εταιρείας στις Σκουριές [...]
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado, Paul Wright, λέει ότι “η τοπική αντίδραση στην Ελλάδα πριορίζεται στο έργο των Σκουριών, γιατί βρίσκεται σε μια παρθένα περιοχή…  έχουμε να κάνουμε με μια αρκετά καλά οργανωμένη ομάδα ντόπιων, αλλά υπάρχουν πολλοί λίγοι γνήσιοι οικολόγοι” [...]