τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ




Το σύνθημα είναι «Καταναλώστε». Το παρασύνθημα είναι «Καταναλωθείτε».
Αν κάποιοι θεωρήσουν φρικτές τις εικόνες του video και αναρωτηθούν «ποιοι τα κάνουν αυτά;», η απάντηση είναι περίπου ίδια με εκείνη του Πικάσο στον Γερμανό αξιωματικό για την Guernica. «Δικό μας έργο είναι».
Η οικονομία της υπερκατανάλωσης. Καταναλωτές και προϊόντα, εμείς οι ίδιοι. Όπως αρμέγουν τις αγελάδες, αρμέγουν κι εμάς.
Καθόλου φαύλος ο κύκλος. Τέλειος. Αρχή, μέση, τέλος.
Συνένοχοι και θύματα, τα ίδια πρόσωπα. Μια συλλογική αυτοκαταστροφική μανία. Μια κοινωνία που αγοράζει και εξαγοράζεται.

Αλληλεγύη στις αγωνιζόμενες γυναίκες της Χαλκιδικής

 
Ανταποκρίνομαι στο κάλεσμα για συμπαράσταση των γυναικών της Χαλκιδικής και με την υπογραφή μου δηλώνω αλληλέγγυα/ος στον αγώνα τους.

Διαβάστε την επιστολή εδώ
Μπορείτε να υπογράψετε εδώ

H λιτότητα σκοτώνει

Η πολιτική περικοπών στο δημόσιο τομέα επαναφέρει στην Ευρώπη ασθένειες που είχαν αντιμετωπιστεί εδώ και αιώνες
«Η ευρωζώνη σκοτώνει την Ευρώπη» έλεγε προ ημερών ο διάσημος Γερμανός οικονομολόγος Γιοακιμ Σταρμπάτι, από το βήμα του εναρκτήριου συνεδρίου της πρωτοβουλίας Alternative für Deutschland (Εναλλακτικές για τη Γερμανία) – μια πλατφόρμα που συγκεντρώνει τους βασικότερους εκπροσώπους του ευρωσκεπτικισμού στη χώρα της Μέρκελ. Μερικές εβδομάδες νωρίτερα όμως μια άλλη ομάδα επιστημόνων εξέδιδε μια ακόμη πιο σοβαρή προειδοποίηση: Η λιτότητα που επιβάλλουν οι χώρες της ευρωζώνης, προκειμένου όπως υποστηρίζουν να διασώσουν το ενιαίο νόμισμα, σκοτώνει κυριολεκτικά τους Ευρωπαίους πολίτες.

Το Μουντιάλ θα εξαφανίσει τους αστέγους;

Ανησυχία και φόβο προκαλεί στη Βραζιλία η διεξαγωγή του Μουντιάλ ποδοσφαίρου το 2014, κυρίως σε σχέση με τους χιλιάδες αστέγους των πόλεων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες. Οργανώσεις μιλούν για «κοινωνική εκκαθάριση», ώστε οι πόλεις να μοιάζουν πιο όμορφες και ασφαλείς, ενώ σπεύδουν να συναντηθούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης, ζητώντας εξηγήσεις.

Το Εθνικό Κέντρο Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας της χώρας, καθώς και κορυφαία ένωση δικαστικών λειτουργών συναντήθηκαν με τον υπουργό Προεδρίας Ζιλμπέρτο Καρβάλιο, προκειμένου να του εκφράσουν τις ανησυχίες τους.

Όπως αναφέρεται στην «El Pais», τους τελευταίους 15 μήνες έχουν δολοφονηθεί 195 άστεγοι. Για την ακρίβεια, κάηκαν ζωντανοί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Βραζιλία περίπου 1,8 εκατ. άνθρωποι ζουν στον δρόμο.

Θεσσαλονίκη: Δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Κατά της ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας Ύδρευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το οποίο θα κληθούν οι κάτοικοι της πόλης να απαντήσουν αν συμφωνούν ή όχι με την ιδιωτικοποίηση, τάχθηκε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας.
 
Το κάλεσμα για την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από το συντονιστικό πολιτών και φορέων «SOSτε το νερό». Η συγκέντρωση διοργανώθηκε με αφορμή τη λήξη της πρώτης φάσης που είχε δώσει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για το 51% της ΕΥΑΘ, από επενδυτές. 
 

''Επενδύσεις'' υπο καθεστώς ακραίας αστυνομοκρατίας...

 
 
Σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία και λειτουργούσα δημοκρατία, η συνεχής και άνευ προηγουμένου αστυνομοκρατία που υπάρχει με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του ''αρμόδιου'' υπουργού, εδώ και μήνες στην Βορειανατολική Χαλκιδική (γιατί επέλεξαν την καταστολή αντί για τον διάλογο) θα είχε φέρει ενώπιον των ευθυνών τους όσους ψευδώς υποστήριζαν τόσο καιρό πως η δήθεν επένδυση απολαμβάνει την ευρεία κοινωνική συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Hellas Gold: Σ’ ένα τρίμηνο ξόδεψε σε διαφήμιση περισσότερα απ’ ότι σ’ ένα χρόνο


Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία των Σκουριών Χαλκιδικής έχουν αναμφίβολα διαμορφώσει τη στρατηγική της Ηellas Gold από τα τέλη του 2012 και έπειτα. Με πληθώρα διαφημιστικών μπάνερ σε διάφορες ιστοσελίδες, με «αυθόρμητες» συγκεντρώσεις εργαζομένων και υποστηρικτών της επένδυσης και με δημοσιογραφικές ξεναγήσεις σε χώρους δραστηριοποίησής της, η εταιρεία, πιεζόμενη από την κινηματική κάλυψη που άρχισε να «πυκνώνει» από τον Σεπτέμβριο του 2012, φιλοδοξεί καθυστερημένα αν και δυναμικά να «χτίσει» το προφίλ της.

Δημοσκόπηση που αφορά τις αντιδράσεις στην εξόρυξη χρυσού

Έρευνα διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων «To the point», τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύει η «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ»
Μεταξύ άλλων η δημοσκόπηση ασχολήθηκε και για την επένδυση χρυσού στην Β.Α.Χαλκιδική.
Σχεδόν ένας στους δύο από τους ερωτηθέντες εμφανίζεται να διαφωνεί με την προοπτική εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική αλλά και με τους χειρισμούς που έχουν γίνει εκ μέρους των αρχών στην Ιερισσό. Ειδικότερα στο ερώτημα «Σε σχέση με το θέμα που έχει προκύψει στην Ιερισσό για την επένδυση εξόρυξης χρυσού ποια είναι η γνώμη σας αναφορικά με τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής;» το 45,8% δηλώνει ότι

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Σκηνές από τον μεγάλο τελικό





Βίντεο από τον χτεσινό αγώνα









Θύελλα Στανού , πρωταθλήτρια 2012-2013

Mαζί σου  Θυελλάρα στα ουράνια , όπου κι αν παίζεις θα σ' ακολουθώ.....
 ένα από τα πολλά συνθήματα που κυριάρχησαν στην κερκίδα από τους φανταστικούς φιλάθλους μας.
Τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών μας ενίσχυσαν φίλαθλοι από τον Στανό , αλλά και φίλοι από πολλά χωριά της Χαλκιδικής όπως και φίλοι από Θεσσαλονίκη.
Πάνω από 800 άτομα παρακολούθησαν τον τελικό που κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.
Η Θύελλα ανώτερη στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού άξιζε την νίκη και θα μπορούσε να έχει καθαρίσει την μπουγάδα πολύ νωρίτερα.
Η κανονική διάρκεια του παιχνιδιού έληξε 1-1 , με την Νικήτη να παίρνει κεφάλι στο σκορ μόλις στο 6' , και την Θύελλα να ισοφαρίζει στο 50' με απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Μαριανού Στέλιου.
Στην παράταση δεν άλλαξε κάτι.

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Χώμα , Νερό και Θεσσαλονικη

του Βασίλη Κεχαγιά
Στο Λας Βέγκας, εκτός από ουίσκι, πίνουν νερό και πετρέλαιο. Η πιο υδροβόρα  και ενεργοβόρα πόλη (τι πόλη τσίρκο!) του πλανήτη, δίπλα στις πράσινες τσόχες τζογάρει το μέλλον του πλανήτη, προς χάριν της αστερόεσσας ψευδοευημερίας. Λίγο πιο κάτω, στη Βολιβία, απαγορεύεται η περισυλλογή του βρόχινου νερού από τους κατοίκους, μην τυχόν και πουλήσει κανένα μπουκάλι λιγότερο η εταιρεία η οποία καρπώνεται την ιδιωτική εκμετάλλευση του νερού. Πιο κοντά, στη Θεσσαλονίκη, τώρα αρχίζουν όλα...
 
Η επικείμενη πώληση της ΕΥΑΘ δεν αποτελεί ένα ακόμη ορεκτικό για το στομάχι του «Άκτωρα» (σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για έναν από τους υποψηφίους – μέσω της εταιρείας «Σουέζ»- αγοραστές), αλλά μία νίκη-σύμβολο του καπιταλισμού πάνω στο πτώμα του ανύπαρκτου σοσιαλισμού. Κραδαίνοντας το τρόπαιο του νερού, του ζωτικά απαραίτητου, ο κερδοφόρος ορίζοντας των εταιρειών κατατροπώνει τον υδροφόρο ορίζοντα των πολιτών, οι καίσαρες κατεβάζουν τον αντίχειρα: «να πεθάνουν τα κτήνη»!
 

Ξέρω τι να παίξω στα παιδιά …

 
Τις προηγούμενες μέρες συναντήθηκα με μαθητές σε κάποια σχολεία στην Αθήνα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τα παιδιά, κυρίως αυτά του Λυκείου, με τα οποία μπορέσαμε και εμβαθύναμε κάπως, με είδαν με περισσότερο ενδιαφέρον ως άνθρωπο που ζει όπως ζει, παρά ως συγγραφέα.
Η ιδιότητα του συγγραφέα και το ότι μιλούν με κάποιον που έχει γράψει ένα βιβλίο το οποίο διάβασαν, δεν τους δημιούργησε τόσο μεγάλη εντύπωση όση κάποιες απλές πληροφορίες καθημερινότητας, που βγήκαν αυθόρμητα ως απαντήσεις στις ερωτήσεις τους.
Όταν π.χ. τους απάντησα ότι δεν έχω τηλεόραση στο σπίτι μου εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια ή όταν τους είπα ότι δεν πηγαίνω στο σούπερ μάρκετ τα τελευταία τρία χρόνια, η έκπληξή τους ήταν εμφανής και τεράστια. Σαν να πίστευαν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ζήσει άνθρωπος μακριά από τηλεόραση και σούπερ μάρκετ.

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Μπάμπης Παπαδόπουλος: Το μινόρε του τεκέ




Κιθαρίστας του συγκροτήματος ΤΡΥΠΕΣ. Μέχρι το 2001 που σταμάτησαν να παίζουν, οι Τρύπες ηχογράφησαν επτά δίσκους (έξι studio και έναν live). Ήταν μέλος, επίσης, της “Λοξής Φάλαγγας”, του συγκροτήματος που συνόδευε τον Ν. Παπάζογλου στις συναυλίες του.
Το 2000, η ενορχήστρωση που έκανε στο δίσκο “Βραχνός Προφήτης” του Θανάση Παπακωνσταντίνου, δημιούργησε μια τομή στην ελληνική δισκογραφία, μιας και ο δίσκος κατάφερε να δώσει μιαν άλλη, πιο σύγχρονη, εικόνα στο ελληνικό τραγούδι παντρεύοντας τον ήχο του Θανάση Παπακωνσταντίνου με την ροκ-ψυχεδέλεια και τον αυτοσχεδιασμό-πειραματισμό.

Δεν είναι πουλιά


από αναγνώστρια

Μασά(ε)ι η Χαλκιδική

 

Για εμάς, «η οικολογία είναι ανατρεπτική επειδή θέτει υπό
αμφισβήτηση το καπιταλιστικό φαντασιακό που εξουσιάζει τον
πλανήτη. Απορρίπτει το κεντρικό κίνητρο, σύμφωνα με το οποίο
η μοίρα μας είναι να αυξάνουμε ασταμάτητα την παραγωγή και
την κατανάλωση. Δείχνει (η οικολογία) τον καταστροφικό αντί-
κτύπο της καπιταλιστικής λογικής πάνω στο φυσικό περιβάλλον
και στη ζωή των ανθρώπινων όντων».
Kορνήλιος Καστοριάδης, η φαντασιακή θέσμιση της κοινωνίας

Ο πρόεδρος της Τανζανίας δήλωσε: »ο νομαδικός βίος της φυλής των Μασάι δεν είναι παραγωγικός»(sic).Με αυτό το πρόσχημα η κυβέρνηση του ετοιμάζεται να εκδιώξει χιλιάδες οικογένειες Μασάι από την προγονική τους γη για να την παραδώσει σε μία εταιρεία που έχει την έδρα της στο Ντουμπάι, η οποία εξειδικεύεται στη διοργάνωση κυνηγετικών σαφάρι με πελάτες γαλαζοαίματους από τις χώρες της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.

Αγαπητοί επιβάτες, παρακαλείστε να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα

Οι περιφράξεις και οι αποκλεισμοί δε δημιουργούνται μονάχα υψώνοντας τείχη και φράχτες. Μια φωνή από τα μεγάφωνα αρκεί για να χαρακτηρίσει έναν τόπο ως επικίνδυνο και να διαμορφώσει το καθεστώς επιτήρησης του. Στο μετρό, η φωνή που μας παρακαλεί να προσέχουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα από το Μοναστηράκι μέχρι τον Ευαγγελισμό, στο Σύνταγμα, το Πανεπιστήμιο και την Ομόνοια, σκοπό έχει να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας το φόβο και να κοιτάμε το διπλανό μας με μισό μάτι, ειδικά αν αυτός είναι λίγο πιο μελαμψός και γενικότερα δεν ταιριάζει με τα στάνταρ της κανονικότητας με την οποία θα έπρεπε να συνταξιδεύουμε.

Θύελλα Στανού

Σήμερα: Αετός Βαρβάρας - Θύελλα Στανού 

Πρωτάθλημα παίδων, 5η αγωνιστική, ώρα 11:00,  (γήπεδο Βαρβάρας) 

Αύριο: Φοίνιξ Νικήτης – Θύελλα Στανού
Τελικός play off βορείου ομίλου Β’ κατηγορίας, γήπεδο Μ. Παναγίας, ώρα 16:30

Nαόμι Κλάιν: “Το μεταλλείο χρυσού των Σκουριών είναι μια άμεση απειλή για την ασφάλεια, την επιβίωση και για οικονομία και γι’αυτό οι άνθρωποι αντιδρούν εξαιρετικά έντονα”

Σύμφωνα με τη διάσημη συγγραφέα Ναόμι Κλάιν, η συστημική χρήση του σοκ και του φόβου από τις οικονομικές ελίτ για να υπονομεύσουν ευάλωτες κοινότητες είναι εμφανής στην “μετά τη διάσωση” Ελλάδα. Από την άνοδο του ρατσισμού στο ξεπούλημα των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας, πολλά από αυτά που θα καθορίσουν το άμεσο μέλλον της Ελλάδας είναι προβλέψιμες συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας.
Η Ναόμι Κλάιν είναι η συγγραφέας του μπεστ-σέλλερ “το Δόγμα του Σοκ”. Το βιβλίο επιχειρηματολογεί ότι επιχειρηματικά συμφέροντα και ισχυρά κράτη εκμεταλλεύονται συλλογικά σοκ με τη μορφή των φυσικών καταστροφών, των οικονομικών προβλημάτων ή της πολιτικης αναστάτωσης σαν ευκαιρία για την επιθετική αναδιάρθρωση των οικονομιών των ευάλωτων χωρών. Ισχυρίζεται ότι επειδή οι υπέρ-καπιταλιστικές πολιτικές είναι καταστροφικές για την πλειοψηφία των πολιτών, δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς ένα σοκ, από τη διογκωμένη από τα ΜΜΕ ανασφάλεια μέχρι τα αστυνομικά βασανιστήρια που καταπνίγουν τη λαϊκή αντίσταση.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Ella Fitzgerald

Σαν σήμερα το 1917 γεννήθηκε η Ella Fitzgerald, η «Μεγάλη Κυρία της Τζαζ»
Στο βίντεο με τον Louis Armstrong
  "Dream a Little Dream of me"
 

27 χρόνια από την καταστροφή του Τσέρνομπιλ


26 Απριλίου 1986: Τα σχεδιαστικά σφάλματα, σε συνδυασμό με τα ανθρώπινα λάθη, έχουν ως αποτέλεσμα οι σοβιετικοί μηχανικοί να χάσουν τον έλεγχο ενός αντιδραστήρα στις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας του Τσέρνομπιλ. Μέρος των εγκαταστάσεων λιώνει, πολλοί πεθαίνουν και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν. Ο τελικός απολογισμός των θυμάτων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.
Όταν κάποιος ακούει «πυρηνική καταστροφή» το μυαλό του δεν πάει στο Three Mile Island, oύτε Windscale, ούτε ακόμα και Χιροσίμα. Συνήθως, η «πυρηνική καταστροφή» φέρνει στο μυαλό το Τσέρνομπιλ.
Ειρωνικά, η καταστροφή που έχει γίνει συνώνυμη με τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας προκλήθηκε εν μέρει από μια δοκιμή ασφάλειας.

Σήμερα η εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Ιερισσό


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πραγματοποιήσει ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση στην Ιερισσό, σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου στις 6:30 μμ, έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο με θέμα : "ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: Αγώνες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου"
Ομιλητές :
Χάρης Σμυρνιώτης, Πρόεδρος Συνδικάτου Εργαζομένων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ)
Άρης Χατζηστεφάνου, Δημοσιογράφος, περ. Unfollow, δημιουργός των ντοκιμαντέρ Deptocracy και Catastroica.
Φλώρα Παπαδέδε, Πολιτικός Επιστήμονας – Οικονομολόγος,  Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού ΔΕΗ

Γκουέρνικα

Πολύνεκρη αεροπορική επίθεση κατά της βασκικής πόλης Γκουέρνικα από γερμανούς και ιταλούς εθελοντές αεροπόρους, που συνεργάζονταν με τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου Πολέμου (1936-1939). Έλαβε χώρα το απόγευμα της 26ης Απριλίου 1937 κι έμεινε στην ιστορία κυρίως χάρις στον πίνακα του μεγάλου ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, που αποτύπωσε μοναδικά τη φρίκη του πολέμου.
Λέγεται, ότι όταν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί εισέβαλαν στο Παρίσι, με στόχο την κατάσχεση καλλιτεχνικών θησαυρών, ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε στον Πικάσο τον πίνακα -Γκουέρνικα- και τον ρώτησε: δικό σας έργο;
«Όχι, δικό σας!» ήταν η απάντηση.
πηγή

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Κάλεσμα για βόλτα στο δάσος-Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η Επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγίας στις 28 Απριλίου 2013,με αφορμή τη δράση των ορειβατικών συλλόγων Ε.Ο.Σ, Ο.Α.Λ.Θ. Ε.Ο.Σ Σταυρού και άλλων της Μακεδονίας, σας καλεί για βόλτα στο δάσος των Σκουριών.
 
Η διαδρομή διασχίζει το πανέμορφο αλλά και αρχέγονο δάσος των Σκουριών στο όρος Κάκαβος (750μ) πάνω από το χωριό Μεγάλη Παναγιά (430μ) της κατάφυτης ορεινής Χαλκιδικής. Διάρκεια διαδρομής 6 ώρες. Κινείται μέσα από καστανιές οξιές και βελανιδιές, χρησιμοποιώντας μονοπάτια και δασικούς δρόμους , με υψομετρική διαφορά περίπου 400μ. Το δάσος έγινε γνωστό τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, λόγω της επικείμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας που απειλεί την ύπαρξή του, αλλά και το οικοσύστημα της Χαλκιδικής.
Συνάντηση στο χοροστάσι της Μεγάλης Παναγίας στις 9.30πμ. 
Το απόγευμα στο Χοροστάσι θα πραγματοποιηθεί προβολή υλικού και κουρμπάνι.

Είδαμεν ζωήν… ελευθέραν

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέα έκδοση
Εκδόσεις Δια Βίου (2013)
ISBN 978-960-87001-9-2
Σχήμα 15,7cm Χ 24cm, σ. 72
 
 
Σχετικά με το βιβλίο
 
Η απελευθέρωση της Ιερισσού και η ένταξή της στο Ελληνικό κράτος είναι το γεγονός που πραγματεύεται ο Χρήστος Καραστέργιος στο βιβλίο του Είδαμεν ζωήν… ελευθέραν. Χρησιμοποιώντας ως βασική ιστορική πηγή το ανέκδοτο ημερολόγιο του Ιερισσιώτη Χριστόδουλου Ι. Σακελλαρίου, καθώς και πλούσια βιβλιογραφία, μας εξιστορεί όσα συνέβησαν εκείνες τις μέρες στη γενέτειρά του και στην ευρύτερη περιοχή της Β.Α. Χαλκιδικής και οδήγησαν στην απελευθέρωσή της μετά από τετρακόσια ενενήντα περίπου χρόνια σκλαβιάς.
Πρόκειται για ένα βιβλίο, που καταγράφει ηρωικές/σημαντικές στιγμές της τοπικής ιστορίας, συμβάλλοντας στη διαφύλαξή της και στη μεταλαμπάδευσή της στις νεότερες γενιές, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα αξιόλογο.    Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δια Βίου.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ανοιχτή Επιστολή από τις Γυναίκες της Χαλκιδικής


Οι γυναίκες της Χαλκιδικής στέλνουν μήνυμα αξιοπρέπειας, αγώνα και αποφασιστικότητας. Καλούν όλες τις γυναίκες της Ελλάδας και του κόσμου να σταθούν στο πλευρό τους και να δηλώσουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους.
Από την πρώτη ήδη ημέρα συλλογής υπογραφών, πάνω από 1700 γυναίκες από την Ιερισσό, Ν.Ρόδα, Ουρανούπολη, Αμμουλιανή και Μ. Παναγία, έχουν προσυπογράψει το κείμενο. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται σε ολόκληρη τη Χαλκιδική. Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την πορεία συλλογής υπογραφών, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις αγωνιζόμενες γυναίκες της Χαλκιδικής στην ηλεκτρονική διεύθυνση sintfor@gmail.com
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

Το σύστημα είσαι εσύ


Γιάννης Μακριδάκης

Το γεγονός ότι ο πλανήτης εδώ και δεκαετίες αστικοποιείται και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς τελευταία, έχει ως συνέπεια την υπερμεγέθυνση ενός υποσυνόλου, που έχει κυριαρχήσει των υπολοίπων υποσυνόλων εντός του γενικού συνόλου, το οποίο και τείνει να αντικαταστήσει πλήρως, κάτι που θα αποβεί βέβαια απόλυτα καταστροφικό, όπως ήδη δείχνει η κατάσταση.

Εξηγούμαι :

Το γενικό σύνολο είναι ο πλανήτης γη ως οικοσύστημα, το οποίο, ως γνωστόν, είναι πεπερασμένων δυνατοτήτων όσον αφορά στους φυσικούς πόρους. Το υπερμεγέθες υποσύνολό του είναι ο αστικός πληθυσμός. Ένας πληθυσμός που μονάχα καταναλώνει φυσικούς πόρους, δίχως να μεριμνά για την αποκατάσταση ή την αναπλήρωση ούτε στο ελάχιστο των όσων καταναλώνει ή σπαταλά με την απλή ή σύνθετη καθημερινή του διαβίωση. Έτσι έχουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ανθρωπότητας να ζει την κάθε μέρα του εις βάρος του πλανήτη, εις βάρος του εαυτού του δηλαδή, αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας. Ο “καλός αστός”, ο “συνειδητοποιημένος αστός”, είναι αυτός που εξοικονομεί, ανακυκλώνει, επαναχρησιμοποιεί κλπ.  Αυτές είναι έννοιες όμως, που απέχουν πάρα πολύ από το “παράγει” και κυρίως από το “αναπληρώνει” έστω και μικρό μέρος όσων καταναλώνει. Αυτές είναι ακόμη έννοιες που δεν τον έχουν ποτέ απασχολήσει το “συνειδητοποιημένο αστό”..

Η τιμή της ζωής

Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή; Έχει παντού το ίδιο βάρος, το ίδιο κόστος συντήρησης, το ίδιο κόστος αφανισμού; Το ερώτημα μου προέκυψε με την ίδια αφορμή που μπορεί να προέκυψε και σε σας. Η τρομοκρατική επίθεση στη Βοστόνη προκάλεσε τα ανακλαστικά των κοιμώμενων στην αγκαλιά της τρόικας ΜΜΕ. Διακόπηκε η ροή του προγράμματος, άνοιξαν παράθυρα αναμετάδοσης του CNN, στήθηκαν έκτακτες εκπομπές και οι ομιλούσες κεφαλές των τηλεπαραθύρων έπρεπε να επιστρατεύσουν την επινοητικότητά τους για να δώσουν ερμηνείες, να διατυπώσουν σενάρια, ποιος είναι αυτή τη φορά ο εχθρός, πόσο ισλάμ κρύβει, πόση Ακροδεξιά, πόσον εξτρεμισμό ή τρέλα. Τρεις νεκροί, 176 τραυματίες σε μια μέρα χαράς για τους Βοστονέζους οπωσδήποτε είναι μια τραγωδία. Αλλά δεν είναι και η 11η Σεπτεμβρίου.

Δεν έγινε κάτι αντίστοιχο για τους πέντε νεκρούς στις διαδηλώσεις της Βενεζουέλας, ούτε για τους δεκάδες νεκρούς του σεισμού στα σύνορα Ιράν και Πακιστάν. Κι ούτε λόγος να διακόψει κανείς το πρόγραμμα για τους 16 νεκρούς σ’ ένα ορυχείο της Γκάνα, ή για τον απροσδιόριστο αριθμό καθημερινών θυμάτων στον εμφύλιο της Συρίας. Και με την αιματηρή καθημερινότητα στο Ιράκ ποιος ασχολείται πια, μετά βίας βρίσκουν θέση στα μονόστηλα οι απολογισμοί νεκρών από επιθέσεις αυτοκτονίας, κι αν του Ιράκ οι χαμένες ζωές έχουν κάποια μικρή τύχη στην ειδησεογραφία, δεν ισχύει το ίδιο για τη Σομαλία, ποιος άλλωστε καταγράφει τον απολογισμό των εμφυλίων που σοβούν σ’ όλη την Αφρική, αυτοί οι θάνατοι είναι μόνο για τις στατιστικές του ΟΗΕ, που κατά καιρούς αφυπνίζουν τον κοιμώμενο ανθρωπισμό της Δύσης.

Ετήσια Έκθεση 2012 του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Εισαγωγή
Η παρούσα έκθεση αποτελείται από δύο μέρη: Το πρώτο μέρος αφορά τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας, μετά από συνέντευξη με τα θύματα, από οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας . Το δεύτερο μέρος εστιάζει στις θέσεις του Δικτύου σχετικά με τις αντιδράσεις και πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών πρωτοβουλιών που οδηγήθηκαν σε υιοθέτηση.
1) Αποτελέσματα

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Jerisso blues



To τραγούδι που ακούγεται είναι το Jerisso blues των  Tubescreamers, οι οποίοι θα παίξουν το Σάββατο 27 Απριλίου στις 9:00 στο καφέ-μπαρ Public στην Ιερισσό, σε μια συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα της Χαλκιδικής και αλληλεγγύης στους δυο προφυλακισμένους αδερφούς μας.
Συμμετέχουν επίσης οι Βydos και οι Black Snake Moan

Into the Fire

Μες στη φωτιά: τα κρυφά θύματα της λιτότητας στην Ελλάδα (ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ)
 
 
 
Πριν από μόλις δύο ημέρες ξεκίνησε να κυκλοφορεί στο ίντερνετ το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Into the Fire: The Hidden Victims of Austerity in Greece», ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη ζωή των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, από την καθημερινότητά τους ως τις ιστορίες που φέρνουν μαζί τους, με συνεντεύξεις, με καταγραφή των ρατσιστικών επιθέσεων (τα πλάνα εδώ σοκάρουν) και της συμπεριφοράς της αστυνομίας.
Το ντοκιμαντέρ αυτό όμως έχει και μια ακόμα ενδιαφέρουσα πλευρά: η παραγωγή του έγινε με χρηματοδότηση από το κοινό (crowd funding), «με αφοσίωση, αυτοθυσία και μια φλογερή αίσθηση δικαιοσύνης» όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι συντελεστές του από την κολεκτίβα ReelNews

Είμαστε μάρτυρες γενοκτονίας

του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου
Οι μετανάστες στην Ελλάδα, των οποίων το νομικό καθεστώς δεν αφορά κανέναν πέραν από τις αρχές, είναι, πέρα και πάνω απ' όλα, άνθρωποι - που έχουν φτάσει στα όρια τους. Και αυτό αφορά όλους μας. Είναι μια ανθρωπιστική κρίση που μέρα με την μέρα κορυφώνεται, χωρίς ορίζοντα ειρηνικής επίλυσης της. Και οι αρχές δεν είναι ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Δεν βρίσκονται όλοι οι μετανάστες σε αυτή την ακραία κατάσταση επειδή δεν έχουν να φάνε ή δεν βρίσκουν δουλειά. Κάποιοι, θα είχαν να φάνε αν τους πλήρωναν την δουλειά που ήδη έχουν, η οποία, σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, έμπρακτα στηρίζει την Ελληνική οικονομία. Δεν κλέβουν κανενός ντόπιου το μεροκάματο όπως αρέσκονται να λαϊκίζουν επικίνδυνα κάποιοι αγύρτες – κανένας Έλληνας δεν πάει στα χωράφια, κάτω από τον ήλιο, για 16 ώρες την ημέρα, να κοψομεσιάζεται για πενταροδεκάρες, ανασφάλιστος. Ενώ ταυτόχρονα μένει σε συνθήκες που δεν συναντάς ούτε στις πιο άθλιες φυλακές του Τρίτου κόσμου.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Όλη η αθλητική εκπομπή της tv SUPER , ΠΑΜΕ ΜΠΑΛΑ


Αυτοψία του Δασαρχείου στις Σκουριές-ρέμα Καρατζά




Στιγμιότυπα από τον λάκο Καρατζά που ελήφθησαν τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013, το σταμάτημα των ''εργασιών'' της El Dorado Gold και την ''περιήγηση'' του δασαρχείου στον χώρο ευθύνης του.
Χαρακτηριστικές οι εκφράσεις του κ. Δασάρχη που βλέπει τις πρωτοποριακές μεθόδους υλοτόμησης που εφαρμόζονται στα βουνά της Χαλκιδικής από την Ελληνικός-Καναδικός χρυσός και συνοψίζονται στο δίπτυχο ξερίζωμα-παράχωμα...
πηγή

Εκδηλώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε Θεσσαλονίκ​η και Χαλκιδική

Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής για γη και ελευθερία συμπυκνώνει τους αγώνες όλου του λαού ενάντια στη βαρβαρότητα της πολιτικής κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ, που θέλει να διαγράψει ολόκληρες γενιές φτωχοποιώντας και υποβαθμίζοντας τις ζωές του.
Ο αγώνας για να σταματήσει το οικολογικό και οικονομικό έγκλημα στις Σκουριές  είναι αγώνας  όλων μας. Ή όλη η Ελλάδα θα γίνει Ιερισσός ή αλλιώς θα γίνει Μανωλάδα με ξεπούλημα στα μονοπώλια, εργατική σκλαβιά, οικολογική καταστροφή και κρατική τρομοκρατία.
Για να νικήσει ο λαός κάθε εργασιακός χώρος και γειτονιά να γίνουν "γαλατικά χωριά" ανυπακοής, αντίστασης και ανατροπής. Στη βάρβαρη πολιτική του Κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού απαντάμε με την αγωνιστική ταξική ενότητα όλων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και των αγωνιζόμενων κατοίκων για την ανατροπή της Κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ
Η τοπικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική καλούν σε 2μερο εκδηλώσεων: 

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΦΟΙΝΙΞ ΝΙΚΗΤΗΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ ------- ΤΕΛΙΚΟΣ PLAY OFF Βορείου ομίλου Β΄ Ερ. κατ.


Μαρία Πολυδούρη "Ἀνεπίδοτη ἐπιστολὴ"

Από αναγνώστρια

Ἀγαπητοὶ φίλοι!
Ἴσως τὸ γράμμα αὐτὸ νὰ μὴν διαβαστεῖ ποτέ, ἀπὸ κανέναν, ἀλλὰ στ᾿ ἀλήθεια δὲ μὲ νοιάζει. Ἴσως μέχρι νὰ φτάσει στὰ χέρια σας νἄχω πειὰ ὁλότελα ξεχαστῆ ἀπ᾿ ὅλους. Ἀλλά, οὔτε δὰ κι᾿ αὐτὸ τὸ τελευταῖο μὲ νοιάζει. Ἐξάλλου, δὲν ἔχω καὶ πολλὰ νὰ σᾶς πῶ, θέλω μόνο νὰ σᾶς θυμίσω ὅτι κάποτε ὑπῆρξα. Κάποτε ὑπῆρξα κι᾿ ἤμουν καὶ ζωὴ καὶ θάνατος μαζί. Καὶ ζωὴ καὶ Χάρος ἤμουν!
Ἔζησα, τὁμολογῶ, μιὰ ζωὴ δηλητηριασμένη, γι᾿ αὐτὸ θαρρῶ ἀποφάσισα νὰ τὴν ἐγκαταλείψω. Ἐκεῖνο ποὺ γιὰ τοὺς ἄλλους ἤτανε ζωή, γιὰ μένα θάνατος ἦταν. Γεννιόμουνα καὶ πέθαινα κάθε μέρα, ὥρα καὶ στιγμή. Ζοῦσα μὲ τὸ θάνατο, ζοῦσα γιὰ νὰ πεθάνω, μὰ τουλάχιστον δὲ ζοῦσα νεκρὴ ὅπως οἱ γύρω μου, τὰ μικρὰ ἀστεῖα ἀνθρωπάκια ποὺ λέγαν πὼς μ᾿ ἀγάπησαν, κι᾿ ἂς μὴν μπόρεσαν ποτέ, κι᾿ ἂς μὴν τόλμησαν ποτὲ νὰ διαβάσουν τὴν ψυχὴ ποὔκρυβε περίσσιο φῶς καὶ σκοτάδι μέσα της. Κατὰ βάθος μὲ φοβόντουσαν καὶ δὲν ἀργοῦσαν νὰ τραποῦν εἰς ἄτακτον φυγήν. Δὲν ἄντεχαν νὰ μὲ κοιτοῦν κατάμματα, μὴν τύχει καὶ τοὺς κλέψω τὴν ψυχή τους.

 Ἀγαπήθηκα, ἀγαπήθηκα πολύ, μὰ μπορεῖ ποτὲ κανεὶς νὰ φαντασθῆ ὅτι λυπόμουνα βαθειὰ ὅταν καταλάβαινα ὅτι μ᾿ ἀγαποῦσαν; Ἐγώ, ἴσως νὰ μὴν ἀγάπησα ἀρκετά, ὄχι ὅσο ἔπρεπε. Τὸν ἰδανικό μου ἔρωτα θαρρῶ τὸν ἔζησα στὴ φαντασία μου. Ἡ ψυχή μου καὶ ἡ ἀγάπη γεννήθηκαν τὴν ἴδια μέρα. Αὐτὸ τὸ ἔνιωθα μέσα μου, κι᾿ ὅμως δὲν πίστευα ὅτι θὰ ὑπῆρχε μέρα ποὺ θὰ μοῦ ἀποδείκνυε ὅτι ἀγαποῦσα ἀληθινά. Δὲν εἶνε στ᾿ ἀλήθεια τραγικό, μιὰ μεγάλη εἰρωνεία, νὰ μιλοῦν γιὰ τὴν ἀγάπη ἄνθρωποι ποὺ δὲν τὴν γνωρίζουν καὶ νὰ σιωποῦν ἐντελῶς κεῖνοι ποῦ νοιώθουν τὴν ψυχή τους νὰ πνίγεται στὸ πόνο της; 

Στάση στο Παλαιοχώρι κατά την επιστροφή από Νικήτη


Στάση στην Αρναία κατά την επιστροφή από Νικήτη


Προγνωστικά από παίχτες και φιλάθλους για τον χτεσινό αγώνα , 4 ώρες πριν το παιχνίδι


ΦΟΙΝΙΞ ΝΙΚΗΤΗΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ 1-2


Όπως θα πυροβολήσουν κι εσένα αύριο

Γιάννης Κυριακάκης
«Αμάν πια μ’ αυτή τη Μανωλάδα! Μας ζαλίσανε. Αυτό ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Στο κάτω – κάτω της γραφής εμείς δεν είμαστε από το Μπαγκλαντές! Ας πούμε κάτι πιο ευχάριστο. Κάτι πιο καθημερινό.»
Το περασμένο καλοκαίρι ένα ζευγάρι πάμπλουτων Ινδών, η Φάρα και ο Σαγκάρ, τέλεσε το γάμο του στη Μύκονο. «Πανάκριβα κοσμήματα, μεταξωτά σάρι, ασήμι, σαμπάνιες, διαμάντια, σεκιούριτι, πριβέ συναυλίες». Ο γάμος κόστισε 1 εκατ. ευρώ. Οι νεόνυμφοι ναύλωσαν τσάρτερ κι έφεραν 500 καλεσμένους από το Ντουμπάι και το Νέο Δελχί. Το γλέντι κράτησε τέσσερις μέρες.
Κανείς δεν ενοχλήθηκε, κανείς δεν τους ενόχλησε, ούτε παραξενεύτηκε για το χρώμα τους και  την εθνικότητά τους. Παρ’ ότι ήταν Ινδοί και μαυριδεροί ήταν παντού ευπρόσδεκτοι.
Λίγες μέρες νωρίτερα τέσσερις συμπατριώτες τους, Ινδοί εργάτες περίμεναν το λεωφορείο στο Σφακάκι Ρεθύμνου, 5:30 το πρωί, για να πάνε στη δουλειά. Εκεί τους επιτέθηκαν νεαροί Ρεθυμνιώτες που τους χτύπησαν και τους μαχαίρωσαν όλους! Γιατί; Μα γιατί ήταν μαυριδεροί, Ινδοί και περίμεναν στη στάση για να πάνε στη δουλειά.

Παραχώνοντας αιωνόβια δένδρα

Δείτε πως έχουν ξεριζώσει και παραχώσει κακήν - κακώς δεκάδες (συμπεριλαμβανομένων αρκετών αιωνόβιων) δένδρων στην περιοχή ρέματος Καρατζά, στο δάσος των Σκουριών , σε λήψεις που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της 21ης Απριλίου 2013.

 

Πρόεδρος της Nestle: «Tο νερό δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα»

Σε μια ειλικρινή συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ «Ταΐζουμε τον κόσμο», ο Πρόεδρος της Nestle Peter Brabeck κάνει τον εκπληκτικό ισχυρισμό ότι το νερό δεν είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Επιτίθεται στην ιδέα ότι η φύση και τα προιόντα της είναι αγαθά και λέει πως το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πλέον σε θέση να αντισταθούν στην κυριαρχία της φύσης είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Επιτίθεται στη βιολογική γεωργία και λέει πως η γενετική τροποποίηση είναι καλύτερη.
Η Nestle είναι ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής νερού στον κόσμο. Ο Brabeck σημειώνει – σωστά – ότι το νερό είναι το πιο σημαντικό αγαθό πρώτης ύλης στον κόσμο. Ωστόσο, συνεχίζωντας λέει ότι η ιδιωτικοποίηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή του. Ισχυρίζεται ότι η ιδέα ότι το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα προέρχεται από «εξτρεμιστικές» ΜΚΟ . Το νερό είναι ένα τρόφιμο όπως και κάθε άλλο, και πρέπει να έχει μια αξία στην αγορά.

Βροντερό ΟΧΙ και από τους Σουηδούς

20/4/2013 συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη πληθώρα κατοίκων από διάφορες πόλεις της Σουηδίας για να διαμαρτυρηθούν για τα μεταλλεία χρυσού, ουρανίου και άλλων μετάλλων που άλλα ήδη λειτουργούν και πολλά περισσότερα σχεδιάζονται σε περίπου 7 περιοχές της χώρας.
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις επόμενες φωτογραφίες μάλλον κάτι δεν πάει καλά με το "περί ανάπτυξης" και "σουηδικοφινλανδικό μοντέλο μεταλλευτικής ευτυχίας" που μας λανσάρουν....
 
Στη συγκέντρωση διαβάστηκε χαιρετισμός από τις επιτροπές αγώνα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, της Θράκης και του Κιλκίς.

Ο χαιρετισμός:

Ο χρυσός είναι σκουριά για τους πολλούς

Του Περικλή Κοροβέση
Ο αγώνας των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής έχει συγκινήσει όλη την Ελλάδα. Παρά τα ψέματα και τη μαύρη προπαγάνδα κυβέρνησης και διεφθαρμένης δημοσιογραφίας, διοργανώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα για να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική. Και όλες οι μαρτυρίες πιστοποιούν πως δεν υπάρχει καμία πολιτική ή άλλη δύναμη που να καθοδηγεί αυτό το αυθόρμητο κίνημα των κατοίκων της περιοχής. Σίγουρα υπάρχουν κόμματα και οργανώσεις που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράστασή τους. Και, εδώ που τα λέμε μακάρι, να υπήρχαν έμπειρα στελέχη της Αριστεράς που να είχαν τις ικανότητες να διαμορφώσουν κινήματα με διάρκεια στο βάθος του χρόνου. Η Αριστερά, σε όλες τις εκδοχές και αποχρώσεις, βρίσκεται περισσότερο στις τηλεοράσεις και καθόλου ή ελάχιστα στην κοινωνία. Η μεσαία τάξη τείνει να εξαφανιστεί οριστικά. Οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι άστεγοι αυξάνονται κατά χιλιάδες κάθε μέρα. Και η μόνη προοπτική που έχουν είναι το απόλυτο μηδέν. Είδε κανείς την Αριστερά σε αυτούς τους χώρους και δεν μας το λέει και μας να χαρούμε;

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Ζαλίζομαι...


Λήξη του αγώνα!!!! Νικήτη-Στανός 1-2 !!!!!


ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΥ ΓΚΟΛ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ


ΦΟΙΝΙΞ ΝΙΚΗΤΗΣ - ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ 1-2

Μεγάλη νίκη πέτυχε σήμερα η Θύελλα Στανού  σπάζοντας έτσι το πλεονέκτημα έδρας της Νικήτης και το πρωτάθλημα πλέον θα κριθεί σε αγώνα που θα διεξαχθεί το επόμενο σαββατοκύριακο σε ουδέτερο γήπεδο  που θα ορίσει η Ε.Π.Σ.Χαλκιδικής .

Για άλλον έναν αγώνα οι φοβεροί φίλαθλοί της ομάδας μας κατέκτησαν την κερκίδα , και βοήθησαν στο έπακρο τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών μας.

Η νίκη της Θύελλα ήταν πέρα για πέρα δίκαιη καθώς στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού ήταν ανώτερη από τον Φοίνικα Νικήτης.

Πριν ακόμα συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό ο Φοίνικας προηγήθηκε με 1-0 με ένα πολύ όμορφο γκολ.
Η Θύελλα ισοφάρισε σε 1-1 με εκτέλεση πέναλτι του Μαριανού Στέλιου στο 34'.
Η ολική ανατροπή έγινε στο 78' από τον Σάκη Γκόγκο.

Η σύνθεση της Θύελλα :

«Ποίημα στους φίλους»

του Χόρχε Λουίς Μπόρχες
 
Δεν μπορώ να σου δώσω λύσεις
για όλα τα προβλήματα της ζωής σου,
ούτε έχω απαντήσεις
για τις αμφιβολίες και τους φόβους σου ˙
όμως μπορώ να σ’ ακούσω
και να τα μοιραστώ μαζί σου.

Δεν μπορώ ν’ αλλάξω
το παρελθόν ή το μέλλον σου.
Όμως όταν με χρειάζεσαι
θα είμαι εκεί μαζί σου.

Δεν μπορώ να αποτρέψω τα παραπατήματα σου.
Μόνο μπορώ να σου προσφέρω το χέρι μου
να κρατηθείς και να μη πέσεις.

Συνέντευξη του Γιάννη Αγγελάκα

Συνέντευξη στην Εύα Κουσιοπούλου, όπως αυτή μεταδόθηκε στην εκπομπή της "Η ζωή όπως μας αρέσει!" στον 958fm.

Κάναμε αυτήν τη ραδιοφωνική κουβέντα με το Γιάννη Αγγελάκα, ανάμεσα σε ηχογραφήσεις και συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδας, με ένα νέο δίσκο καθ' οδόν και σε μια περίοδο που η "εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας", όπως την έλεγα από χρόνια, η φούσκα, στην οποία ζούσαμε οι περισσότεροι έχει τελειώσει. Με τα νέα κοινωνικά δεδομένα να επηρεάζουν τον ήχο και τους στίχους των τραγουδιών και με αφετηρία τη μουσική καταλήξαμε να μιλάμε για την πολιτική, την κρίση, την τέχνη και το κακόγουστο lifestyle της πόζας, στο οποίο είχε βυθιστεί η χώρα.
Βαριέμαι τις μεγάλες εισαγωγές και τη... αυτοψυχανάλυση των δημοσιογράφων/κριτικών κτλ στις συνεντεύξεις. Καλύτερα να αφήσω τον ίδιο να τα πει. Έχω όμως κάτι ακόμα να ομολογήσω: Αν το να βρεθεί ο χρόνος για να γίνει η συνέντευξη μας δυσκόλεψε, το δεύτερο και πιο δύσκολο ήταν τελικά... να επιλέξω ανάμεσα σε δεκάδες αγαπημένα τραγούδια. Γιατί είναι διαφορετικό να διαβάζεις κάτι από το να ακούς τη ροή της κουβέντας και τα κομμάτια που "έντυσαν" την κουβέντα μας, σε μια ωριαία εκπομπή, από τις Τρύπες και τις υπόλοιπες κυκλοφορίες του μέχρι σήμερα.

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΓΑΛΑΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ!!!

Θα Σημάνουν οι Καμπάνες



Στίχοι: Γιάννης Ρίτσος
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Πρώτη εκτέλεση: Γρηγόρης Μπιθικώτσης

Με τόσα φύλλα σου γνέφει ο ήλιος καλημέρα
με τόσα φλάμπουρα λάμπει, λάμπει ο ουρανός
και τούτοι μέσ' τα σίδερα και κείνοι μεσ' το χώμα.

Σώπα όπου να 'ναι θα σημάνουν οι καμπάνες.

Νόμοι διαφόρων ταχυτήτων

Της Μαργαρίτας Κουλεντιανού
Ο απέναντι παραβίασε το στοπ. Ο μπαμπάς με τους κατάλληλους ελιγμούς κατάφερε να αποφύγει τη σύγκρουση. Τα δύο αυτοκίνητα ήρθαν μύτη με μύτη, χωρίς ν’ ανοίξει μύτη. Ομως ο μπαμπάς κατέβηκε από το αυτοκίνητο έξαλλος. Βάλθηκε να χτυπάει με το χέρι τον ουρανό του άλλου και να φωνάζει. Ο άλλος κατέβηκε κι αυτός, κι αντί να ζητήσει συγγνώμη –στο κάτω κάτω έφταιγε- άρχισε να φωνάζει κι αυτός.
 
Το παιδάκι στο πίσω κάθισμα είχε τρομάξει. Μέσα από το αυτοκίνητο φώναζε, χωρίς να ακούγεται. Κάποια στιγμή άνοιξε την πόρτα και βγήκε στον δρόμο. Ενα αγοράκι μια σταλιά, γύρω στα πέντε-έξι. Ούρλιαζε «μπαμπά, μη» κι έκλαιγε με λυγμούς. Μόλις είδε τον γιο του στον δρόμο ο μπαμπάς σταμάτησε να φωνάζει. Με ένα τελευταίο «άντε να χαθείς, βρε», γύρισε την πλάτη στον απέναντι κι έσκυψε πάνω στο παιδί. Το σήκωσε στην αγκαλιά του, το έσφιξε, το χάιδευε στα μαλλιά και του ζητούσε συγγνώμη.

Θεσσαλονίκη είναι...(κυρίως) οι άνεργοί της.

Από την πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης του "Δικτύου Ανέργων".
Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο τα πάρκα της, η θάλασσα της, το λιμάνι της.  Δεν είναι μόνο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της, τα κάστρα της.

Θεσσαλονίκη είναι οι άνθρωποί της. Και κυρίως οι άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, που δεν έχουν δουλειές, που το μέλλον τους είναι
αβέβαιο. Είναι οι νέοι της που σπούδασαν και που τώρα ψάχνουν δουλειές στο εξωτερικό. Είναι οι μακροχρόνια άνεργοι οικογενειάρχες που τους συντηρούν οι γονείς με την συνταξούλα τους. Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο η μπουγάτσα, το κουλούρι και το φαγητό του δρόμου. Δεν είναι μόνο τα Δημήτρια και τα "γκαλά" της. Είναι οι ερημωμένες πρώην βιοτεχνικές περιοχές και τα κουφάρια των εργοστασίων της.

Ιερισσός! Ιερισσός!

Νόμισμα Ακάνθου 430 π.Χ.
Ιερισσός! Ιερισσός Θυμηθείτε αυτό το όνομα, άπληστοι αναγνώστες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δικαιοσύνης απλά. Θυμηθείτε αυτή τη λέξη που δεν εμφανίζεται πουθενά στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, πολίτες μιας χώρας που θα πρέπει να υπερασπιστείτε  σύντομα με νύχια και με δόντια τα δικαιώματα που έχουν αποκτηθεί μετά από μακρές δεκαετίες θυσιών και αγώνων, που θα πρέπει να υπερασπιστείτε τη δημόσια περιουσία σας, την κοινή κληρονομιά σας, ακόμη και την ίδια την αξιοπρέπειά σας, για να αντιμετωπίσετε το φιλελεύθερο κύμα που κινείται αμείλικτα προς το μέρος σας.
Εδώ και λίγο καιρό, ένα απομακρυσμένο χωριό στη βόρεια Ελλάδα, η Ιερισσός, έγινε το σύμβολο του αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα των φυσικών πόρων της χώρας, που έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της υποτιθέμενης διάσωσής της.

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Active Member-Έξω απ' την πόρτα μας




αποστολή Γιώτα

Τα ΜΑΤ επιτίθενται σε δικηγόρους




Συγκέντρωση δικηγόρων πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις βίαιες συλλήψεις κατοίκων της Ιερισσού, τη συνταγματική και δικονομική εκτροπή και την παραλυσία της Δικαιοσύνης.
Στο κτήριο του Δικηγορικού Συλλόγου τελέσθηκαν τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Κατάρτισης Διαμεσολαβητών Θεσ/κης, όπου και ήταν προγραματισμένη η παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης, Α. Ρουπακιώτη ο οποίος τελικά δεν προσήλθε.

Επιστολή Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Προς 
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Τον τελευταίο καιρό στη Χαλκιδική βιώνουμε ένα κλίμα αδικαιολόγητης κρατικής τρομοκρατίας και αστυνομικής αυθαιρεσίας, με κύριο στόχο το κοινωνικό κίνημα και τους αγώνες του ενάντια στην καταστροφή της Χαλκιδικής από την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και την εξόρυξη χρυσού.
Το κράτος δείχνει το ανάλγητο πρόσωπό του διαπράττοντας τη μια βιαιότητα και αυθαιρεσία μετά την άλλη. Οι καταγγελίες των κατοίκων διαψεύδονται από τους αρμόδιους στα παράθυρα των ειδησεογραφικών εκπομπών και τηλεδικών παρά την ύπαρξη αδιάψευστων στοιχείων, οι αναφορές της Διεθνούς Αμνηστίας αγνοούνται, οι αρμόδιοι υπουργοί αρνούνται να προσέλθουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις συναδέρφων τους.

Ουφ, ανακουφίστηκα! Η ρύπανση δεν είναι στις Σκουριές, είναι 5 χλμ μακρυά!

Μια οφειλόμενη απάντηση στην κ. Χριστίνα Ταχιάου

Χαμός έγινε στο διαδίκτυο με την παρακάτω φωτογραφία από το Στρατώνι… Η φωτογραφία κυκλοφόρησε στο Τwitter με το hashtag #skouries ως απεικόνιση της ρύπανσης της περιοχής από τα μεταλλεία.
Ακολούθησαν ποικίλες κατηγορίες για “απάτη” και “προπαγάνδα”, με πλέον αξιοσημείωτο το άρθρο της Χριστίνας Ταχιάου “Η λάσπη και ο γύρος του κόσμου”, που δημοσιεύτηκε στο protagon.gr. Η κ. Ταχιάου έσπευσε να κάνει τη φοβερή “αποκάλυψη” ότι οι Σκουριές δεν είναι παραθαλάσσιες (!) για να καταλήξει ότι …το Στρατώνι είναι πεντακάθαρο και να πάμε για μπάνιο!
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συγγραφέας του άρθρου που καταγγέλει “προπαγάνδα” παρασύρθηκε απλώς  από τον τουιτερικό της αναλφαβητισμό και δεν είχε άλλα κίνητρα. Γιατί μεταξύ μας, κυρία Χριστίνα, λίγο να ξέρεις από Twitter καταλαβαίνεις αμέσως ότι το #skouries δεν είναι τοπωνύμιο, αλλά μια λέξη-κλειδί που αφορά τα μεταλλεία και την επένδυση χρυσού στη Χαλκιδική ΓΕΝΙΚΩΣ. Δηλαδή #skouries είναι οι Σκουριές, αλλά είναι και το Στρατώνι και η Ολυμπιάδα και η Μ.Παναγία και η Φισώκα και η Τσικάρα κλπ. Το #skouries μπορεί επίσης να μπει – και μπαίνει, κατά κόρον – και σε tweets που αφορούν την Ινδονησία, τον Αμαζόνιο ή την Παπούα Νέα Γουινέα που έχουν παρόμοια προβλήματα.
 
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την 21η Απριλίου

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο συλλαλητήριο ενάντια στον κρατικό αυταρχισμό και την "επέτειο" της Χούντας, την Κυριακή 21 Απριλίου, στις 6μμ στο Αγ. Βενιζέλου
21 Απριλίου 1967 – 21 Απριλίου 2013
46 χρόνια μετά… Οι Χούντες πέφτουν με εξεγέρσεις!
Στην «ανάπηρη δημοκρατία» των Μνημονίων, δεν είναι μόνο η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση που μαστίζουν. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες μπαίνουν στο στόχαστρο: συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες θρυμματίζονται, η «δημοκρατικά» εκλεγμένη κυβέρνηση παρακάμπτει το Κοινοβούλιο με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για να ξεπουλήσει δημόσιο πλούτο και κοινωνικά δικαιώματα σε κάθε είδους «δανειστές» ενώ η κρατική καταστολή έρχεται να αντιμετωπίσει ως τρομοκράτη όποιον αντιστέκεται και οργανώνεται απέναντι σ’ αυτή τη λεηλασία. Η ελεύθερη ενημέρωση φιμώνεται, συνδικαλιστές και αγωνιστές φοιτητές διώκονται, τα αστυνομικά τμήματα θυμίζουν κάτι από ΕΑΤ-ΕΣΑ, απεργοί επιτάσσονται και σχέδια για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την επαναφορά του εργοδοτικού «δικαιώματος» του λοκ-άουτ μπαίνουν στην κυβερνητική ατζέντα.

Μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με αφορμή τη συμπλήρωση 46 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

46 χρόνια από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα μας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι-ες με μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία.
Το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης, τον αυταρχισμό , την καταστολή των αγώνων και τον περιορισμό της λαϊκής κυριαρχίας. Είναι ένα μήνυμα αντίστασης και αφύπνισης όλων μας για την υπεράσπιση αυτών που κατακτήσαμε με αγώνες και αίμα.

Είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ένα μήνυμα αξιοπρέπειας, μια υπενθύμιση των αγώνων του ελληνικού λαού για δημοκρατία και ανεξαρτησία. Τη δημοκρατία που πολέμησαν και πολεμούν  και σήμερα οι νοσταλγοί του φασισμού και του ναζισμού, η Χρυσή Αυγή και όσοι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τον λαό.

Η λογοτεχνική αντίσταση στην καρδιά της χούντας

Στα χρόνια της δικτατορίας πολλοί διανοούμενοι αντιστάθηκαν, έβαλαν το πνεύμα μπροστά και πήραν την πένα τους. Ο Μανώλης Αναγνωστάκης, ο Γιάννης Ρίτσος κ.ά. Από κοντά και κάποιοι εμπνευσμένοι και άφοβοι εκδότες, που κυκλοφόρησαν παράνομα τον αριστερό λόγο.
Ήταν η δεκαετία του ’60. Τα μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη έκοβαν εισιτήρια, το συρτάκι έγραφε τον εθνικό μας μύθο κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης και οι φοιτητές ζητούσαν το 15% για την Παιδεία τραγουδώντας το «Βιετνάμ γιε, γιε». Η ΕΔΑ ήθελε να βοηθήσει τον Παπανδρέου παρά τις διαφωνίες μέσα στο κόμμα και στα πολιτιστικά επικρατούσε παροξυσμός. Απόγευμα του ’65. Σε γνωστό θέατρο της Ιπποκράτους ο κόσμος σχηματίζει ουρές. Είναι η ιστορική συνάντηση τριών ηγετικών μορφών των γραμμάτων μας. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης παρουσιάζει για πρώτη φορά το εμβληματικό «Μαουτχάουζεν». Μια αξέχαστη βραδιά. Τα τέσσερα ποιήματα μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη έπειτα από προτροπή του Μίμη Δεσποτίδη, ηγετικής μορφής της Αριστεράς, θα συγκλονίσουν τους θεατές και θα δώσουν την ατμόσφαιρα του κλίματος που έρχεται. Τα Ιουλιανά είναι προ των πυλών.
Τα καλύτερά μας χρόνια

20ή Απρίλη - Ημέρα ενάντια στην επισφάλεια και την ανεργία

 
 
 
Ακολουθεί κείμενο από το diktyo-episfaleias.blogspot.gr

I Still Hate Maggie

Είμαστε αυτοί που έζησαν και συνεχίζουν να βιώνουν τις συνέπειες του «οράματος» σου. Πάνω στις κλεμμένες ζωές μας, στην καταπίεση των αναγκών μας και στην απαξίωση των δυνατοτήτων μας έχτισες το υπόδειγμα σου, έφτιαξες το όνομα σου. Η αφήγηση των ισχυρών, σου φόρεσε την γυάλινη μάσκα της «σιδηράς κυρίας». Όμως η αλήθεια είναι πως αυτός ο τίτλος δεν σου ταίριαξε ποτέ.  
Δεν χρειάστηκες ούτε σιδερένια πυγμή, ούτε την αξιοπρέπεια μιας «κυρίας» για να πολεμήσεις αδίστακτα φτωχούς εργάτες και να δολοφονήσεις 9 ανθρακωρύχους,  να κλέψεις τα βιβλία από έφηβες χωρίς λεφτά για να μορφωθούν, να σταματήσεις την δωρεάν διανομή γάλακτος σε παιδάκια δημοτικών σχολείων,  να κόψεις τα επιδόματα από άπορους που δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν κανέναν, να αφήσεις ηλικιωμένες γυναίκες να πεθαίνουν έξω από ιδιωτικά νοσοκομεία, να εγκαινιάσεις την εργασία «λάστιχο», να σπείρεις την βία στα στενά του Λονδίνου, να σκοτώσεις χιλιάδες άμαχους στο εξωτικό σου θέρετρο των Φώκλαντ.

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Κάλεσμα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Χαλκιδικής

Κάλεσμα της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Χαλκιδικής στην συγκέντρωση στην Ιερισσό (Κυριακή 21/4)

Κλιμάκιο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με τη συμμετοχή 20 βουλευτών του κόμματος θα επισκεφθεί την Κυριακή 21/4 την Ιερισσό.Το κλιμάκιο θα επισκεφθεί και θα συνομιλήσει με τους κατοίκους που βρίσκονται στα «φυλάκια» που έχουν εγκαταστήσει στις εισόδους της Ιερισσού και στη συνέχεια θα πάρει μέρος σε ανοιχτή συγκέντρωση η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 12.00 το μεσημέρι.

Δελτίο Τύπου για την επίσκεψη Ρουπακιώτη στις 20/4

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. Είναι ανεπιθύμητος! Ο Αντώνης Ρουπακιώτης μπήκε στην κυβέρνηση με τις περγαμηνές ενός ανθρώπου που νοιάζεται για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα με τις ευλογίες της ΔΗΜΑΡ. Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος και τα δείγματα γραφής του υπουργού και της κυβέρνησής του είναι καταθλιπτικά. Δήλωνε ότι «η τρόικα μας πάτησε στο λαιμό» και μετά ξεδιάντροπα έσπευδε να τη βοηθήσει να μας πατήσει κι άλλο!  Από την επιστράτευση των εργαζόμενων στο ΜΕΤΡΟ και των ναυτεργατών μέχρι την κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τη δημοσίευση των φωτογραφιών των βασανισθέντων του Βελβεντού, ο «ευαίσθητος» υπουργός σιωπούσε, συνυπέγραφε και μετά έχυνε κροκοδείλια δάκρυα για τη Δικαιοσύνη. Το αποκορύφωμα ήταν οι απαγωγές, συλλήψεις και προφυλακίσεις των δύο κατοίκων της Ιερισσού, μέσα σ’ ένα όργιο παρανομιών και αστυνομικής αυθαιρεσίας, που το μόνο «έγκλημά» τους ήταν ότι αγωνίζονται για να μην ξεπουληθεί η φύση και ο δημόσιος πλούτος της Χαλκιδικής στο Μπόμπολα και την Eldorado Gold.