τα εν οίκω... εν δήμω
Επικοινωνία: peramahalas@gmail.com

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Ημερίδα - Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στανού Χαλκιδικής σας προσκαλεί στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 01 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 6:00 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αγίας Χάϊδω με θέμα:

  • Εθελοντική Αιμοδοσία και αιματολογικές παθήσεις
Εισηγητές

  • Σαραφιανός Περικλής - Ιατρός Γενικής Ιατρικής
  • Οικονόμου Μαρία - Φοιτήτρια Ιατρικής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης 
                                                                            
                                                                                         Με τιμή 
                                                                                          το Δ.Σ
      

Ο ΦYΡΕΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ


ΚΔΑΠ Στανού… όπως ακούγεται: γκδαααπ!

Ο Δήμος μας (Αριστοτέλη) ανακοίνωσε τη δημιουργία ΚΔΑΠ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) στον Στανό πεντάμηνης διάρκειας με ημερομηνία έναρξης την 1η Νοεμβρίου. Ο χώρος που επιλέχτηκε να εγκατασταθεί ήταν αυτός του Γυμναστηρίου του Δημοτικού Σχολείου το οποίο είχε εξοπλιστεί πριν από λίγα χρόνια από το Πανελλήνιο  Αθλητικό Σωματείο «Καλλιπάτειρα» με πολλά όργανα γυμναστικής ώστε να αξιοποιηθούν από τους κατοίκους του χωριού των πολυτέκνων που γι’ αυτό επιλέχτηκε για τη συγκεκριμένη δωρεά όπως ανέφεραν στην εκδήλωση παράδοσης.  Όλο αυτό το χρονικό διάστημα το γυμναστήριο εκτός από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου χρησιμοποιούσαν και οι Σύλλογοι του χωριού (Πολιτιστικός, Γυναικών, Αθλητικός).

Όμως επειδή ο χώρος του Γυμναστηρίου δεν επαρκούσε να τα στεγάσει όλα αποφάσισαν να μετακινήσουν (πετάξουν είναι η καλύτερη έκφραση) τα όργανα γυμναστικής στο εγκαταλελειμμένο με απόφαση εισαγγελέα παλιό διδακτήριο λόγω προβλημάτων στατικότητας (άλλη πονεμένη ιστορία).

Ο τετραγωνισμός του κύκλου και ο βιασμός του τόπου


Ομολογουμένως ήταν μια καλή εκπομπή, ο (προ)χθεσινός Εξάντας. Είναι αλήθεια πως σε μια ώρα, τι να πρωτοπεί και να δείξει κανείς για ένα τόσο μεγάλο θέμα. Τα ψέματα του Πάχτα και του Παπακωνσταντίνου, τους επιστήμονες, τους υπαλλήλους της εταιρείας, τους τραμπούκους, τους εργαζόμενους, τους κατοίκους που αγωνίζονται τον αγώνα τον καλό; Παρ’ όλα αυτά επέδειξε δημοσιογραφική δεοντολογία και σφαιρικότητα. Όλες οι πλευρές ακούστηκαν. Εάν βέβαια έπιανε και το θέμα της καταστροφής του τουρισμού της Χαλκιδικής από τις επιφανειακές εξορύξεις και την βαρειά χημική λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού, θα ήταν ακόμα πιο πλήρης. Γιατί ο τουρισμός είναι η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα της Χαλκιδικής και απουσίαζε παντελώς.

Αυτά, για να συγκρίνουμε με μια άλλη «εκπομπή» πληρωμένης δημοσιογραφίας και με την πρόστυχη στάση πολλών μέσων και δημοσιογράφων που παραποιούν και κρύβουν τα γεγονότα.

Δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτα. Η διεισδυτική ματιά του Αυγερόπουλου τα είπε όλα, τους ξεβράκωσε.

Στον χθεσινό Εξάντα είχαμε όμως και μια άλλη λυτρωτική αποκάλυψη που μας έβγαλε από μια μεγάλη και πολύχρονη απορία:

Ρυθμιστικό σχέδιο ΒΑ Χαλκιδική

Ένα καυτό ερώτημα στον δήμαρχο Αριστοτέλη κ. Πάχτα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Ο.Ρ.ΘΕ ολοκλήρωσε την διαδικασία συζητήσεων επί των υπομνημάτων και των προτάσεων που υποβλήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου.
Τις ολοκληρωμένες απόψεις της τις υπέβαλε προς το ΥΠΕΚΑ την 1η Οκτωβρίου.
Ο κύριος δήμαρχος υπέβαλε το υπόμνημά του στις 17 Οκτωβρίου προς την Εκτελεστική επιτροπή 2012, όταν πια για την τύχη του Ρυθμιστικού σχεδίου η εκτελεστική επιτροπή έπαυσε να έχει οποιαδήποτε δυνατότητα παρέμβασης!

Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί ο κύριος δήμαρχος υπέβαλε τόσο ετεροχρονισμένα αυτό το υπόμνημα;

Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς



Στους χρόνους του Όθωνα, υπήρχε ένας γνωστός κουρελιάρης τύπος: Ο Μανώλης Μπατίνος.
Δεν υπήρχε κανείς στην Αθήνα που να μην τον γνωρίζει, μα και να μην τον συμπαθεί.
Οι κάτοικοι του έδιναν συχνά κανένα παντελόνι ή κανένα σακάκι, αλλά αυτός δεν καταδέχονταν να τα πάρει, γιατί δεν ήταν ζητιάνος.
Ήταν:
ποιητής, ρήτορας και φιλόσοφος (έτσι πίστευε).
Στεκόταν σε μια πλατεία και αράδιαζε ότι του κατέβαινε.
Κάποτε λοιπόν έτυχε να περάσει από εκεί ο Ιωάννης Κωλέττης.
Ο Μανώλης Μπατίνος τον πλησίασε και τον ρώτησε, αν έχει το δικαίωμα να βγάλει λόγο στη Βουλή.
Ο Κωλέττης του είπε ότι θα του έδινε ευχαρίστως άδεια αν πετούσε από πάνω του τα παλιόρουχα που φορούσε κι έβαζε άλλα.
Την άλλη μέρα ο Μανώλης παρουσιάστηκε στην πλατεία με τα ίδια ρούχα, αλλά τα είχε γυρίσει ανάποδα και φορούσε τα μέσα έξω.
Ο κόσμος τον κοιτούσε έκπληκτος.
Και τότε άκουσε αυτούς τους στίχους από το στόμα του Μανώλη Μπατίνου:

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αναγγελία επόμενου αγώνα της Θύελλα,αναλυτικό πρόγραμμα επόμενης αγωνιστικής ,αποτελέσματα και Βαθμολογία .


Αναλυτικό πρόγραμμα αγώνων επόμενης  αγωνιστικής

Οι κραυγές του δάσους!


Θεσσαλονίκ​η: Κεντρική εκδήλωση ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Την Παρασκευή, στις 30 Νοεμβρίου και ώρα 18.30, στο «Σινέ Αλέξανδρος» (Εθνικής Αμύνης 1) θα πραγματοποιηθεί η κεντρική πολιτική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θεσσαλονίκης με θέμα: «Η Αριστερά,το Κίνημα, η προοπτική – «Φιλολαϊκός» καπιταλισμός ή αντικαπιταλιστική ανατροπή;»
 
Σε μια περίοδο που τα ερωτήματα σε σχέση με την πολιτική διέξοδο από την κρίση και τις προτάσεις της αριστεράς βαθαίνουν κι επιζητούν επιτακτικές απαντήσεις, η εκδήλωση αυτή φιλοδοξεί να συμβάλλει στο διάλογο για την αναγκαία στάση απέναντι στη λιτότητα, τα μνημόνια, το χρέος, το Ευρώ και την ΕΕ και να τεκμηριώσει τη δυνατότητα ενός άλλου δρόμου για να ζήσει σήμερα ο λαός και να περάσει η εξουσία και ο πλούτος στα χέρια των εργαζόμενων.
 
Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι οι: Αλέκος Αλαβάνος,Παναγιώτης Μαυροειδής, Γιάννης Σηφακάκης και Χρίστος Τουλιάτος.

Mungo's Hi-Fi feat.Kenny Knots in Greece!


Οι σπουδαίοι Mungo's Hi-Fi μαζί με την εκπληκτική φωνή του Kenny Knots έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα μετατρέψουν το Block33 στην Θεσσαλονίκη και το Gagarin 205 στην Αθήνα σε ένα ατελείωτο πανηγύρι.

Και οι 2 βραδιές θα είναι πλαισιωμένες από σπουδαία dj sets, με αυτό του Dub Phizix στην Αθήνα να ξεχωρίζει.

Οι Mungo's Hi-Fi αποτελούν ένα sound system με βάση την Γλασκώβη βασισμένο στην παράδοση των γνήσιων Τζαμαϊκανών sound system, αλλά σταθερά προσανατολισμένοι προς το μέλλον.

Εδώ και 10 χρόνια πρωταγωνιστούν στην reggae σκηνή της πόλης τους αλλά και συνολικά της μεγάλης Βρετανίας.

Έχοντας δουλέψει μαζί ως Dub Dentists οι Σκωτσέζοι Tom Tattersall και Doug Paine αποφάσισαν το 2000 να ιδρύσουν το συγκρότημα για να φέρουν ένα νέο στυλ πάνω σε θέματα ηχογράφησης, στιχουργίας, παραγωγής και performing όσον αφορά στην reggae dub μουσική. Χωρίς αργοπορία οι Mungos's Hi-Fi γέμισαν ολόκληρη την Γλασκώβη με ήχους από φρέσκιες και σύγχρονες reggae, dub και dancehall.

Τα άλογα γνωρίζουν τη φωνή γνώριμων ατόμων


Τη φωνή γνώριμων ατόμων αναγνωρίζουν τα άλογα ανακαλώντας παράλληλα την εικόνα της όψης τους, υποστηρίζει  νέα βρετανική μελέτη.
Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ παίζοντας ηχογραφήσεις φωνών από ένα κρυμμένο ηχείο, τα εντυπωσιακά ζώα έτειναν να πλησιάζουν το ηχείο όταν από αυτό ακουγόταν η φωνή του ιδιοκτήτη τους.
Προηγούμενες μελέτες των ίδιων ειδικών, είχαν δείξει ότι τα άλογα αναγνωρίζουν μέλη του κοπαδιού τους μέσω της φωνής τους. Τα τελευταία ευρήματα όμως τώρα μαρτυρούν ότι το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση αναγνώρισης ανθρώπων. 
Οι άνθρωποι, στο άκουσμα μιας γνώριμης φωνής ανακαλούμε τη νοητική εικόνα του ομιλητή, συνδέοντας έτσι ακουστικά και οπτικά ερεθίσματα. Η συγκεκριμένη διαδικασία λοιπόν, βασίζεται στην διαισθητηριακή μας αντίληψη – μια διαδικασία η οποία απαιτεί την αλληλεπίδραση μεταξύ δύο ή περισσότερων αισθήσεων. Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί πίστευαν ότι αυτό αποτελούσε αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό.

Μια βραδιά με παραμύθια από την La Otra Biblioteca

 Αφήγηση παραμυθιών με συνοδεία κιθάρας την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 6μμ - 8.30μμ στη βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο του μικρόπολις


Το σχολείο κάτω από τη γέφυρα, μιας νέας υπερδύναμης!


Κάτω από μια γέφυρα του μετρό έχει στηθεί ένα ελεύθερο σχολείο για τα φτωχά παιδιά που μένουν σε παραγκουπόλεις στο Νέο Δελχί, στην Ινδία. Τουλάχιστον 30 παιδιά που ζούν σε κοντινές φτωχογειτονιές λαμβάνουν δωρεάν εκπαίδευση από αυτό το σχολείο.

Γιάννης Μακριδάκης στο 1ο Εναλλακτικο Φεστιβάλ Αλλλέγγυας Οικονομίας στο Ελληνικό, 21 Οκτ 2012


Καλό χειμώνα, ευτυχισμένο το 1941

Γιάννης Μακριδάκης

Πλέον είναι όλα ξεκάθαρα ακόμα και στον πιο αδαή. Μονάχα όσοι είναι τελείως ηλίθιοι δηλαδή όσοι νοιάζονται ακόμη για το ατομικό τους συμφέρον και μόνο, δεν βλέπουν πως η Ελλάδα τέλειωσε. Ο Σαμαράς ήταν το τελευταίο χαρτί, ο άσσος στο μανίκι των κατακτητών, που εισέβαλαν στη χώρα κάνοντας έναν τριετή και προοδευτικά εντεινόμενο πόλεμο με σχετικά λίγους νεκρούς, που όμως θα φτάσουν σε αρκετά εκατομμύρια κατά την διάρκεια της πολύχρονης κατοχής τους, η οποία έχει ήδη αρχίσει. Βρισκόμαστε ήδη προ των πυλών ενός χειμώνα όπως εκείνον του 1941, μόνο που ο σύγχρονος θα διαρκέσει περί τον μισό αιώνα, όπως όλα δείχνουν.

Πρόγραμμα Αγώνων Εορτών

Η ΕΠΣ Χαλκιδικής ανακοινώνει ότι τα Πρωταθλήματα Ά,΄Β και ΄Γ Ερ. Κατηγορίας, καθώς και το Πρωτάθλημα Νέων θα
  συνεχιστούν κανονικά  στη διάρκεια των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ( 22, 23, 29 και 30 Δεκεμβρίου 2012 )

.Αντίθετα, τα ως άνω Πρωταθλήματα δεν θα διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιανουαρίου 2013 λόγω του εορτασμού των Φώτων.

Επανέρχεται ο κοινωνικός τουρισμός - Ποιοι είναι δικαιούχοι


Ο σχεδιασμός λειτουργικών προγραμμάτων που θα αναχαιτίσουν την ανεργία τέθηκε χθες στο επίκεντρο του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ.

Στην «ατζέντα» της συζήτησης, πέρα από την οριστικοποίηση των παραμέτρων των νέων προγραμμάτων για την απασχόληση των νέων, τέθηκαν επί τάπητος μέτρα και πρωτοβουλίες που αφορούν στην καλύτερη λειτουργία της αγοράς εργασίας, την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και προτάσεις για τη θεσμική οργάνωση μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας στον ΟΑΕΔ, για την οποία προωθείται νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας.

Σκότωσαν αγριογούρουνο 286 κιλών!


Ενα θηριώδες αγριογούρουνο, βάρους 286 κιλών, σκότωσε ένας Βούλγαρος τελωνειακός σε περιοχή κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Οι Βούλγαροι κυνηγοί λένε ότι είναι το μεγαλύτερο αγριογούρουνο που έχει σκοτωθεί τα τελευταία τουλάχιστον 25-30 χρόνια στη νότια Βουλγαρία και έχει σχεδόν το μέγεθος ενός μεγάλου λιονταριού.

Όσο για τον ελληνικό χώρο, όπως είπε στο «Εθνος» ο Περικλής Μπίρτσας, επίκουρος καθηγητής Βιολογίας της Αγριας Πανίδας στο ΤΕΙ Λάρισας και γενικός διευθυντής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, το......

Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Δείτε το ντοκυμαντέρ εδώ
 
Το δάσος των Σκουριών με τις υπεραιωνόβιες οξιές και δρυς του, είναι ένα από τα λίγα δάση της Ελλάδας που έχουν γλιτώσει από τις πυρκαγιές και την ληστρική εκμετάλλευση. Δυσπρόσιτο και άγνωστο στους πολλούς, το δάσος βρίσκεται στο όρος Κάκαβος της Βορείου Χαλκιδικής. Στη γη που γέννησε τον Αριστοτέλη, στις πύλες του Αγίου Όρους.
Κάτω από το δάσος των Σκουριών υπάρχει ένα σημαντικό κοίτασμα χρυσού και χαλκού, αξίας περίπου 12 δισ. δολαρίων
«Τα δάση αυτά είναι για τη χώρα μας δάση αναφοράς, βρίσκονται εδώ από αρχαιοτάτων χρόνων. Χαρακτηρίζονται ως αρχέγονα δάση και αυτά, σπανίζουν τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο», λέει ο Θεοχάρης Ζάγγας, Πρόεδρος της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας, τονίζοντας την τεράστια οικολογική σημασία του δάσους των Σκουριών.
Και πράγματι, ίσως τίποτα να μη διατάρασσε ποτέ την ησυχία αυτής της περιοχής, αν κάτω από τις ρίζες των δέντρων, δεν υπήρχε ένα σημαντικό κοίτασμα χρυσού και χαλκού, αξίας περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτός είναι και ο λόγος που το ορυχείο στις Σκουριές βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού σχεδίου της «Ελληνικός Χρυσός», της κοινοπραξίας που είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του έργου. Το 95% αυτής της εταιρείας ανήκει στην καναδική Eldorado Gold, και το υπόλοιπο 5% ανήκει στην ελληνική κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΤΩΡ, του ομίλου Μπόμπολα.

Μισθόνια: Οι εξαρτημένοι από πρέζα μηνιαίου μισθού

Γιάννης Μακριδάκης


Επέστρεψα από την Αθήνα και κίνησα αμέσως για τις δουλειές που με περίμεναν και είχαν μείνει πίσω.  Πήγα και στο καφενείο για να βρω κανέναν γέροντα που χει ελιές αμάζευτες, να μου τις παραχωρήσει, να μην πάνε χαμένες. Αν και ξέρω πια πως τίποτα δεν πάει χαμένο. Άλλες τις τρώνε τα πουλιά κι άλλες πέφτουν και γίνονται ζωή για τη γη, τέλος πάντων, αφού έχω χρόνο και όρεξη, είπα να τις κάνω λάδι για τους ανθρώπους.

Με είδε πρωί πρωί ο Θωμάς ο μπολιαστής και μου δωσε τη συμβουλή του πάλι: Όσο υπάρχει ζωή, να δουλεύεις, μου πε. Το μυστικό της μακροζωίας και της ισορροπίας είναι αυτό μάλλον, έτσι καταλαβαίνω από όσα βλέπω γύρω μου στον κόσμο των γερόντων. Όταν παραδοθείς, καταπέφτεις. Κι ύστερα δεν έχει πια γυρισμό, χειροτερεύει ολοένα η κατάσταση μέχρι την έξοδο.

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

σκοτεινές μέρες...

ΤΡΙΓΩΝΑ, ΚΑΛΑΝΤΑ...

























Τι είδε ο χωρικός στην πόλη

Γιάννης Μακριδάκης


Κάποτε όταν επέστρεφε από ταξίδι κάποιος, μαζευόντουσαν όλο το χωριό στο καφενείο για να τον ακούσουν να τους λέει όλα αυτά τα θαυμαστά κι απίστευτα που είδε. Κατόπιν, τα ταξίδια γίνανε πιο εύκολα κι οι άνθρωποι αρχίσανε να μη δίνουν πια σημασία στους ταξιδεμένους, αλλά τώρα, που όπως είδα και στο αεροδρόμιο Βενιζέλος οι ταξιδιώτες είναι πάλι μετρημένοι, είπα να σας γράψω εδώ τι είδα στην Αθήνα.

Πρώτα πρώτα αυτό που είπα παραπάνω. Πως το αεροδρόμιο, και κατά τη μέρα της άφιξής μου και σήμερα, κατά την αναχώρηση, ήταν σχεδόν έρημο. Οι κοπέλες στους γκισέδες της Ολυμπιακής βρίσκονταν σε ημιθανή κατάσταση από την βαρεμάρα, σχεδόν κοιμόντουσαν, αφού εκείνη που με εξυπηρέτησε νύσταζε τόσο εμφανώς, έξι ώρα το απόγευμα, που με ρώτησε αν θέλω διάδρομο ή παράθυρο, της είπα διάδρομο και μου ‘δωσε αμέσως παράθυρο. Κατόπιν είδα μια γνωστή μου, που ταξίδευε κι αυτή για Χίο, και μου δωσε την χαριστική βολή λέγοντάς μου ότι πήρε από το κέντρο το λεωφορείο Αθήνα Αεροδρόμιο και ήταν μέσα μόνη της ως επιβάτης, κι ότι μάλιστα ο οδηγός δεν της έβγαλε εισιτήριο, της είπε, τι ένας τι κανένας και φτάσανε παρέα, δίχως να τους ενοχλήσει κανείς μέχρι τον προορισμό τους!

Ποδόσφαιρο και κοινωνικοποίηση


Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά το εθνικό σπορ της Βραζιλίας. Είναι κάτι παραπάνω. Λατρεύεται ως κάτι το θεϊκό και τα μικρά παιδιά στις φτωχογειτονιές των παραγκουπόλεων κλωτσούν μια μπάλα στους δρόμους ή στην αλάνα έχοντας σαν όνειρο να μοιάσουν στα ινδάλματά τους που κάθε δεκαετία βγάζει η χώρα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Στα προάστια της πόλης του Σάο Πάολο αυτά τα παιδιά έχουν πλέον το δικό τους σπίτι. Η ποδοσφαιρική σχολή με την ονομασία EPROCAD είναι πλέον η στέγη τους, όπου δεν μαθαίνουν απλά ποδόσφαιρο, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Κοινωνικοποιούνται, λαμβάνουν εκπαίδευση, λειτουργούν σε ομάδες και πλάθουν τον εσωτερικό τους κόσμο.

Ο αρχικός στόχος του προγράμματος ήταν να λειτουργήσει αποκλειστικά ως μια ακαδημία ποδοσφαίρου όπου τα πιτσιρίκια της περιοχής του Σάο Πάολο θα είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν το κρυφό ταλέντο τους με την ελπίδα κάποια στιγμή να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και να φορέσουν τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας. Ωστόσο στην πορεία ο στόχος άλλαξε και πλέον ο σκοπός δεν είναι μόνο αυτός, αλλά να βοηθήσουν παράλληλα όσα παιδιά το έχουν πραγματικά ανάγκη από κοινωνικής άποψης.

Δεν σταματάνε την 1η Δεκεμβρίου τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ


Δεν θα σταματήσουν τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ την 1η Δεκεμβρίου. Η θετική αυτή εξέλιξη προέκυψε μετά από επαφές που είχε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης, με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Στεφανίδης εξασφάλισε 2,5 εκατ. ευρώ μέσω δανείου από την Εθνική Τράπεζα και σήμερα θα πληρώσει στους εργαζόμενους το 15νθημερο που χρωστούσε, ενώ θα διατεθούν χρήματα και για καύσιμα. Μετά και από αυτή την εξέλιξη, δεν θα υπάρξει πρόβλημα τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου. Μετά τις 14 Δεκεμβρίου προκύπτει και πάλι πρόβλημα. Ο κ. Στεφανίδης περιμένει θετική απάντηση από την Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών για να χορηγηθεί στον Οργανισμό η δόση του Οκτωβρίου του 2012, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.

Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος


«Έγινε του Κουτρούλη ο γάμος» ή «Έγινε του Κουτρούλη το πανηγύρι» λέμε οι νεότεροι Έλληνες όταν πρόκειται για θορυβώδη συνάθροιση ή μεγάλη ακαταστασία.
Ποιος είναι όμως αυτός ο Κουτρούλης και γιατί ο γάμος του να γίνει παροιμιώδης;....

Ο καβαλλάριος (ιππότης) Ιωάννης ο Κουτρούλης, που πιθανώς ζούσε στη Μεθώνη, συγκατοίκησε με γυναίκα που είχε φύγει από το συζυγικό σπίτι μετά από σκάνδαλο, όπως φαίνεται.

Η μη νόμιμη αυτή συγκατοίκηση τράβηξε την προσοχή της εκκλησίας, η οποία αφόρισε τη γυναίκα.
Πέρασαν εν τω μεταξύ δεκαεφτά χρόνια, και ο Κουτρούλης, μη εννοώντας να απομακρυνθεί από τη γυναίκα, πάντοτε προσπαθούσε να του επιτραπεί να την παντρευτεί νόμιμα.
Πόσο μεγάλο θα ήταν το σκάνδαλο, και επομένως πόσο γνωστό στη μικρή κοινωνία της Μεθώνης, ο καθένας το φαντάζεται.

Ο νόμιμος και πρώτος σύζυγος που αντιδρούσε, για δεκαεφτά χρόνια βασάνιζε τον Κουτρούλη.
Τα πράγματα όμως μεταβλήθηκαν το Μάιο του 1394.

ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ -- Επαναλειτουργία συγκοινωνίας από την Πέμπτη 29-11-2012


H ΚΤΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ αποφάσισε την αναστολή της διακοπής συγκοινωνίας, ως αποτέλεσμα διακανονισμού με τις εταιρείες προμήθειας καυσίμων, οι οποίες επέκτειναν το πιστωτικό όριο και χορήγησαν με πίστωση καύσιμα στην εταιρεία, αναγνωρίζοντας με τη σειρά τους το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργήθηκε.

Η εταιρεία ενημέρωσε την προϊστάμενη αρχή (Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης), με επιστολή της προς τον κ.Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα.

Η επιστολή έχει ως εξής;


Αυτή είναι η πιο δυνατή μπύρα στον πλανήτη


Δεν συνιστάται παρά μόνο για «σοβαρούς πότες» και πραγματικούς λάτρεις του ζύθου, καθώς περιλαμβάνει 65% αλκοόλ σε ένα μπουκαλάκι μόλις 330ml, ενώ η παραγωγός εταιρεία διαβεβαιώνει ότι πρόκειται για πραγματική και απολαυστική μπύρα.

Το όνομα αυτής Αρμαγεδδών, τίτλος μάλλον προφητικός, καθώς σίγουρα όποιος τη δοκιμάσει σε...
σεβαστή ποσότητα αναμένεται να χάσει τα αυγά και τα πασχάλια.

Παράγεται, που αλλού, στη Σκωτία, κάτι που μάλλον δε βοηθάει τους κατοίκους της χώρα να αποκηρύξουν τον χαρακτηρισμό «μπεκροκανάτες».

Η μπύρα συνήθως έχει βαθμούς αλκοόλ που ξεκινούν από το 3% και φθάνουν βαριά μέχρι το 10%, ενώ η εν λόγω μπύρα είναι παράνομη στις ΗΠΑ και δεν εισάγεται, κάτι που μάλλον ισχύει και για πολλές άλλες χώρες που έχουν συγκεκριμένη νομοθεσία για τους βαθμούς αλκοόλ.

Προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών δίνουν λύσεις στην ανεργία


Φασόλια Πρεσπών και λάδι Μεταγγιτσίου είναι κάποια από τα  πετυχημένα παραδείγματα συνεταιρισμών που αξιοποίησαν τα ντόπια προϊόντα και έδωσαν επαγγελματική «πνοή» σε κάτοικους οι οποίοι μαστίζονταν από την ανεργία.

Στη Χαλκιδική, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου και στη Φλώρινα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φασολοπαραγωγών «ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ» αποτελούν πετυχημένα παραδείγματα σύμπραξης παραγωγών με σκοπό την βελτίωση διαχείρισης της καλλιέργειας, την ανάπτυξη της ποιότητας του προϊόντος τους και την εξασφάλιση της προώθησης του με μια ικανοποιητική τιμή.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής ιδρύθηκε το 1924 στο χωριό Μεταγγίτσι του δήμου Σιθωνίας, στο νομό Χαλκιδικής και είναι από τους παλαιότερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής εσωτερικής και διεθνούς αγοράς, εστίασε τις δραστηριότητες του στην παραγωγή και τυποποίηση βιολογικού και συμβατικού ελαιολάδου και ελιάς. Οι δραστηριότητες αυτές του άνοιξαν τις αγορές κυρίως του εξωτερικού σε Γερμανία, Αγγλία, Βουλγαρία, Αμερική, Αυστραλία και προσεχώς Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Ρωσία. Σήμερα, έχει εμπλουτίσει τα προίόντα του με ξύδι, μέλι, ρίγανη, αιθέρια έλαια και κρασί τα οποία εξάγει.

«Τα προϊόντα μας μεταφέρονται στις αποθήκες του Συνεταιρισμού, στο Ντύσελντορφ και τη Σανγκάι και εκκρεμεί η αίτησή μας στις Βρυξέλλες για την καταχώρηση, στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ) της Ε.Ε, του ελαιολάδου με την ονομασία «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής» ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» αναφέρει στο ΑΜΠΕ η Παυλίνα Κασάπη, τεχνολόγος γεωπόνος, σύμβουλος του Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου, στο περιθώριο ημερίδας με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας τις συλλογικές δράσεις στον αγροτικό χώρο: θεωρητικές προσεγγίσεις- καλές πρακτικές» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Τμήμα αγροτικής ανάπτυξης και διοίκησης αγροτικών επιχειρήσεων του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ.

Σήμερα στη ΝΕΤ 23:30 , Εξάντας , Ο Χρυσός στα χρόνια της κρίσης



ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΜΕΡΟΣ Β΄, Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ - Trailer from Yorgos Avgeropoulos on Vimeo.

Original Airdate:

Tετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012, 23:30 - ΝΕΤ

ΜΕΡΟΣ Β' / ΕΛΛΑΔΑ, "Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ"

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 60 min.

H αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προβάλλεται ως η ενδεδειγμένη απάντηση στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Tο ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Β. Χαλκιδική, πλούσια σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική Eldorado Gold. Όμως, κάτοικοι της περιοχής που χρόνια αντιστέκονται στη δημιουργία ορυχείου χρυσού στην περιοχή τους, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπίστρεπτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τα οφέλη να είναι λιγότερα από τις απώλειες.
«Ο Θησαυρός της Κασσάνδρας» είναι μια ακτινογραφία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης.


Σκουριές Χαλκιδικής: εικόνα από το προσεχές περιβαλλοντικό μας μέλλον

Αποστόλης Καλτσής*
Μία καθόλου χρυσή αλλά μαύρη σελίδα στην περιβαλλοντική πραγματικότητα της χώρας γράφεται στη Χαλκιδική. Η ιστορία, πλέον, είναι γνωστή στο πανελλήνιο: στην καρδιά μίας υψηλής φυσικότητας δασικής έκτασης, άμεσα γειτνιάζουσας με δύο περιοχές NATURA του όρους Χολομώντα, έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός ακόμη ορυχείου χρυσού στην ευρύτερη περιοχή. Η πικρή – κοινωνικά και περιβαλλοντικά – εμπειρία της Στρατονίκης δεν συγκίνησε όσους (από την ασφάλεια των γραφείων τους) ανέλαβαν την ευθύνη μέσω των απαραίτητων υπογραφών και αδειών να επαναληφθεί το σκηνικό αυτό λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα.
Το επίσημο κράτος επιστρατεύει κάθε μέσο για να στηρίξει το έργο αυτό, κάνοντας έτσι γοργά βήματα προς τα πίσω στην περιβαλλοντική προστασία, αφού σήμερα είναι απόλυτα τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι οι βιομηχανικές εξορύξεις χρυσού συνεπάγονται σοβαρότατες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες επεκτείνονται και σε πολύ μεγαλύτερη ακτίνα (αέρια ρύπανση, ρύπανση υδροφόρου ορίζοντα) από την περιοχή εξόρυξης.

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Στο ευρωσκαμνί για την κατάντια στη λίμνη Κορώνεια

Το χρονικό της εγκληματικής αμέλειας των εκάστοτε κυβερνήσεων και της τότε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης εις βάρος της λίμνης Κορώνειας, υδροτόπου διεθνούς σημασίας, θα ξετυλιχθεί την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου στην ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κομισιόν έχει προσφύγει κατά της Ελλάδας, από τον Οκτώβριο του 2011, ζητώντας την καταδίκη της διότι έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων τις υποχρεώσεις της, αλλά και όσα είχε υποσχεθεί να πράξει για την αποκατάσταση και προστασίας της λίμνης.

Εκτός των άλλων, η αδράνεια των αρχών, όλων των επιπέδων, είχε αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμοι πόροι περί τα 20 εκατ. ευρώ από το ταμείο συνοχής για την εφαρμογή μέτρων αποκατάστασης. Όταν για μια ακόμη φορά η λίμνη είχε στεγνώσει (2004), η Ε.Ε. αποφάσισε να πάρει πίσω την προσφυγή της, πάλι στο Δικαστήριο, κλείνοντας το θέμα. καθώς η τότε κυβέρνηση, δύο μόλις ημέρες πριν από τις εκλογές (7 Μαρτίου), με Κοινή Υπουργική Απόφαση χαρακτήριζε τις λιμναίες, χερσαίες και υδάτινες περιοχές του υδροτοπικού συστήματος των λιμνών Βόλβης - Κορώνειας και Μακεδονικών Τεμπών, Εθνικό Πάρκο. Με αυτήν οριοθετήθηκαν οι ζώνες προστασίας και καθορίστηκαν οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες ανά ζώνη.

Κρυώνω, κρυώνεις, κρυώνει…


«Παγώνει» η παιδεία στη δυτική Μακεδονία. Με τους δείκτες των θερμομέτρων να πλησιάζουν το μηδέν, όπως ακριβώς και τα κονδύλια που έχει διαθέσει η κυβέρνηση για θέρμανση στα σχολεία φέτος, πολλοί μαθητές απέχουν από τις αίθουσες διδασκαλίας που θυμίζουν… ψυγεία!

Από τον περασμένο μήνα, οπότε οι θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 2 και 7 βαθμών σε Φλώρινα, Καστοριά, Κοζάνη και άλλες ακριτικές περιοχές, τα σχολεία μόνο θεωρητικά λειτουργούν.

Πολλοί γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους στα μαθήματα, είτε γιατί αρκετά έχουν αρρωστήσει είτε γιατί ανησυχούν ότι σύντομα θα αρρωστήσουν.

Σε ορισμένα σχολεία έγιναν προσπάθειες καταλήψεων και αποχών, αλλά δεν κράτησαν πολύ, καθώς επιστρατεύτηκαν ακόμη και εισαγγελείς για να τις καταστείλουν. Σε κάποια άλλα, όταν απουσιάζουν πολλοί μαθητές, οι διευθυντές στέλνουν τους εναπομείναντες… «εκδρομή» στο προαύλιο. Οι απουσίες, ωστόσο, καταγράφονται κανονικά.

Λιποθυμίες στα σχολεία λόγω ασιτίας; Υπερβολές!!!


Όταν λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς αναφέρθηκαν λιποθυμίες μαθητών εξαιτίας υποσιτισμού,  το υπουργείο παιδείας μίλησε για υπερβολές και σκοπιμότητες:  «Κάποιοι καταφεύγουν μέσω των ΜΜΕ και στο έσχατο μέσο της λαϊκίστικης προπαγάνδας, χωρίς να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και τους ίδιους τους μαθητές» (δείτε εδώ)
Τώρα το επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο τρόπο αποστέλλοντας λίστα 2.000 μαθητών της Αθήνας που υποσιτίζονται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ώστε να αναλάβει τη φροντίδα τους! (δείτε εδώ και εδώ)

Φοίνιξ Νικήτης - Θύελλα Στανού 2-2



2-2





Ισόπαλο με 2-2 έληξε το ντέρμπι της δέκατης  αγωνιστικής ανάμεσα στον Φοίνικα Νικήτης και Θύελλα Στανού .

Ο αγώνας παρά το θέαμα  που προσέφερε  επισκιάστηκε από το αντιαθλητικό παιχνίδι των ποδοσφαιριστών της γηπεδούχου ομάδας .
Οι ποδοσφαιριστές του Φοίνικα Νικήτης με εσκεμμένα χτυπήματα , σε  φάσεις εντός και εκτός  της ροής του αγώνα , κλωτσιές , αγκωνιές , μπουνιές , με τις τάπες των παπουτσιών και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς , , καθώς και με χυδαίες βρισιές στους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας «χάλασαν» την εικόνα της ομάδας τους αλλά και  αυτής του παιχνιδιού .

Φοιτητικό επίδομα 2013


Τη δυνατότητα να υποβάλουν αιτήσεις στις κατά τόπους ΔΟΥ και να λάβουν το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα των 1.000 ευρώ, εντός του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, έχουν οι οικογένειες φοιτητών οι οποίοι σπουδάζουν σε πόλεις που βρίσκονται μακριά από την κύρια κατοικία τους. Σύμφωνα με όσα προβλέπει...
η ισχύουσα νομοθεσία, το επίδομα των 1.000 ευρώ καταβάλλεται στους γονείς προπτυχιακών φοιτητών που σπουδάζουν σε ιδρύματα του Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς επίσης και για τους προπτυχιακούς φοιτητές των Σχολών του Πανεπιστημίου της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Το επίδομα καταβάλλεται για όσο διάστημα προβλέπεται ότι διαρκούν οι σπουδές, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Σχολής. Μπορεί να χορηγηθεί και στους ίδιους τους φοιτητές, εφόσον είναι πάνω από 25 ετών ή είναι ορφανοί και από τους δύο γονείς ή οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού. Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι οι ακόλουθες:

Νεκροί με... αμφιβολίες - Εκταφές που απασχόλησαν για χρόνια την παγκόσμια κοινή γνώμη



Ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία εκταφής του Γιάσερ Αραφάτ, προκειμένου να εξεταστεί η σωρός του και να διαπιστωθεί αν ο θάνατός του οφείλεται σε δηλητηρίαση με ραδιενεργό πολώνιο. Ωστόσο η περίπτωση του Αραφάτ δεν είναι μεμονωμένη, αφού στο παρελθόν έγιναν εκταφές σε σωρούς εξεχόντων προσώπων της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου τους.

Ακολουθούν τα ονόματα και οι περιπτώσεις των πιο γνωστών εκλιπόντων, των οποίων τα αίτια θανάτου χρειάστηκαν περαιτέρω εξακρίβωση:

Σαλβαδόρ Αγιέντε: Ο πρώην πρόεδρος της Χιλής πέθανε την 11η Σεπτεμβρίου του 1973, ωστόσο στις 23 Μαΐου του 2011 έγινε εκταφή της σωρού του προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο θάνατός του ήταν αυτοκτονία ή δολοφονία. Στις 19 Ιουλίου του 2011 οι Ιατροδικαστές επιβεβαίωσαν ότι ο Αγιέντε αυτοκτόνησε με όπλο στο προεδρικό μέγαρο στο Σαντιάγο, το οποίο βομβαρδιζόταν από το στρατό μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ.

Νικολάι και Έλενα Τσαουσέσκου: Ο πρώην δικτάτορας της Ρουμανίας και η σύζυγός του υποβλήθηκαν σε μετά θάνατον εξετάσεις DNA μετά από απαίτηση των παιδιών τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα λείψανα ανήκουν στο ζεύγος, το οποίο εκτελέστηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1989.

Πώς θα ήταν η ρύπανση αν μπορούσαμε να τη δούμε...

Πώς θα ήταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αν μπορούσαμε να τις οπτικοποιήσουμε; Το ίδρυμα Environmental Defense Fund και η Carbon Visuals έφτιαξαν ένα βίντεο που παρουσιάζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως γαλάζιες μπαλίτσες και δείχνει πώς αυτές στοιβάζονται στο Μανχάταν. Κάθε χρόνο η πόλη της Νέας Υόρκης παράγει 54 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, όμως αυτή η ποσότητα δεν είναι αντιληπτή στον κόσμο. Το βίντεο με τις γαλάζιες μπαλίτσες κάνει τα πράγματα πιο κατανοητά. Η Νέα Υόρκη παράγει κατά μέσο όρο, 1,7 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε λεπτό, 6.204 την ώρα και 148,903 τόνους την ημέρα.

Οι εκπομπές σε μία ημέρα…

Το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης έβαλε λουκέτο, αλλά δεν ίδρωσε το αφτί κανενός

Tης Κάτιας Γερακαρίτου


Λουκέτο επ΄  αόριστον μπήκε από σήμερα στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, το οποίο δεν πραγματοποιεί πλέον δρομολόγια, καθώς λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν είναι δυνατόν να προμηθευτεί καύσιμα.
Όσοι επιβάτες πηγαίνουν από σήμερα στο ΚΤΕΛ βρίσκουν τις πόρτες κλειστές, με αποτέλεσμα να μένουν με τις αποσκευές στο χέρι. Ωστόσο, όπως είχε ανακοινωθεί από την αρχή, τα μαθητικά δρομολόγια και τα δρομολόγια στη γραμμή Αθηνών, θα εκτελούνται κανονικά...
Πάντως, παρά τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ» Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη, δεν ίδρωσε το αφτί κανενός. Μάλιστα, όπως είπε σήμερα, μιλώντας στη Voria.gr, από την περασμένη εβδομάδα που ανακοινώθηκε η διακοπή δρομολογίων στο νομό Θεσσαλονίκης, καμία εξέλιξη δεν σημειώθηκε, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση στην οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζει το ΚΤΕΛ. «Μόνο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου μας επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο, την οποία και ενημερώσαμε για την κατάσταση» σημείωσε ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Εγκαινιάστηκε το πρώτο μπαρ στον κόσμο για κωφάλαλους!


Το «Senza nome» είναι το πρώτο μπαρ που οι θαμώνες μπορούν να παραγγείλουν δίνοντας στον μπάρμαν χαρτάκια με τις ονομασίες των ποτών.
Κι αυτό γιατί το μπαρ χωρίς όνομα απευθύνεται σε κωφάλαλους και άνοιξε πριν λίγες εβδομάδες στην Μπολόνια της Ιταλίας από δύο νεαρούς κωφάλαλους που θέλησαν να ενσωματώσουν τις διαφορετικές γλώσσες μέσα από τη τέχνη, το φαγητό και τον πολιτισμό.
Μέσα στο μπαρ υπάρχουν σε πίνακες αναρτημένες φωτογραφίες με τις βασικές κινήσεις στην ιταλική νοηματική για να μπορεί κανείς να πει «μπύρα», «τσάι», «βότκα»
Ο Αλφόνσο Μαράτζο με πτυχίο στην Τέχνη, Μουσική και Θέαμα και η Σάρα Λόνγκι, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν έναν μοναδικό χώρο στον οποίο κανείς μπορεί να απολαύσει πέρα από το φαγητό και το ποτό, την τέχνη, τη μουσική και το θέαμα.

Video σοκ με την καταστροφή γηπέδου από ανεμοστρόβιλο!



Tornado in Portuguese stadium από eksoxiko

Ένα γήπεδο στην Πορτογαλία κυριολεκτικά παραδίδεται στη οργή της φύσης! Δείτε το απίθανο video που κατέγραψε με την κάμερα του ένας τολμηρός αυτόπτης μάρτυρας.


Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε την περιοχή Σίλβες στο Αλγκάρβε άφησε τα σημάδια του και στο "Εστάντιο Δρ. Φρανσίσκο Βιέϊρα".

Το χωρητικότητας 3.000 θέσεων γήπεδο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1969 ισοπεδώθηκε από την μανία της φύσης!


Σκηνές αποκάλυψης που παραπέμπουν σε εφέ χολιγουντιανών ταινιών καταγράφονται στο συγκεκριμένο video.

Η οροφή της εξέδρας αποκολλήθηκε από την πίεση ενώ τα προστατευτικά κιγκλιδώματα έφτασαν μέχρι τον αγωνιστικό χώρο!

Παρά τις αντίξοες συνθήκες ένας ηρωικός γείτονας, κρυμμένος πίσω από το παράθυρο του σπιτιού του μεταφέρει στην ανθρωπότητα εντυπωσιακές εικόνες.

Κατάληψη του Δημαρχείου της Δημοτικής Ενότητας Αρναίας


Κατάληψη του Δημαρχείου της Δημοτικής Ενότητας Αρναίας πραγματοποιεί σήμερα ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ν. Χαλκιδικής.
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν για το άδικο μέτρο της διαθεσιμότητας (απόλυσης) και για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα, που αποτελεί βάρβαρη επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας οδηγείται στη φτώχεια και την εξαθλίωση μέσα από τις άγριες περικοπές μισθών και συντάξεων, τη φορολογική λεηλασία, την αύξησης της ανεργίας και την ουσιαστική κατάργηση του κοινωνικού κράτους.


Η επιμονή της μύγας...


Έχετε προσέξει την υπομονή της μύγας; Καλά διαβάσετε, της μύγας. Από τα πιο θαρραλέα, εκνευριστικά δίπτερα. Επιθετικά, επίμονα, παρότι τα χέρια μας κυματίζουν σαν σημαίες στις Κυκλάδες, προσπαθώντας μάταια να τις απομακρύνουν. Δεν υποχωρούν μέχρι να πετύχουν το στόχο τους. Τόσο θράσος, δεν το συναντάς εύκολα. Κι όμως, υπάρχει μια εξήγηση (έτσι θέλω να πιστεύω/ ερμηνεύω) ζουν περίπου έναν μήνα, άρα ό,τι φάνε, ότι πιούνε σε αυτό τον ελάχιστο χρόνο ζωής. Κι αυτή που γυροφέρνει στο ποτήρι μου, εδώ και μια ώρα ρισκάρει να ζήσει πολύ λιγότερο, αλλά δε χαμπαριάζει. Να τι λείπει στον άνθρωπο, η δύναμη να παλέψει, να πέσει με τα μούτρα στον αγώνα, στην επίτευξη ενός στόχου. Μήπως το ότι ζούμε κάμποσα χρόνια, μας κάνει πιο μαλθακούς; Αναβάλουμε, σκεφτόμαστε, επεξεργαζόμαστε τόσο, που δειλιάζουμε να αδράξουμε τη ζωή και να πάμε παρακάτω.
 Κι εγώ που έχω στραβωθεί στην οθόνη του υπολογιστή, δεν είμαι απόγονος του δίπτερου / μεταλλαγμένος ή πιο θαρραλέος, αλλά ένας που μοιάζει με όλους εσάς και ψάχνει μια διέξοδο. Επιβιώνουμε σε μια εποχή, που τα μονοπάτια μας έχουν φράξει από συμπληγάδες πέτρες, που το πολιτικό σύστημα κατακερματίζει χωρίς συμπόνια την κοινωνία, που το μόνο επάγγελμα που θα έχει (κάποιο) μέλλον θα είναι οι ψυχολόγοι και τα παρακλάδια της ψυχολογίας (αρκεί να έχουμε να τους πληρώσουμε). Τελικά, κάτι μας λείπει, κάτι έχουμε πάρει στραβά στη ζωή. Κάποιες φορές βλέπω τη ζωή των ανθρώπων (και τη δική μου) σαν τον κεκλιμένο πύργο της Πίζας, στραβό. Να προσθέσω κι ανάποδο. Και αντί να περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή, εγγυημένα δεν έρχεται σχεδόν ποτέ, ονειρευόμαστε, γκρινιάζουμε και πνίγουμε τα θέλω μας (όχι και τόσο ισχυρά) σε ένα ποτήρι με πρέπει κι ανασφάλειες, αφήνοντας τον χρόνο να πελεκίζει τη ζωή μας σαν ερασιτέχνης ξυλόγλυπτης, διαγράφοντας μια επαναλαμβανόμενη κυκλική πορεία.

To ζήτημα...


Το ύψιστο εθνικό συμφέρον!


Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Τέλος στις διώξεις των 3 εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη!



Την Παρασκευή 16/11. ασφαλίτες συλλαμβάνουν στο σχολείο του, την ώρα της σχολικής εορτής για την 39η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το δάσκαλο Θανάση Αγαπητό με την κατηγορία ότι συμμετείχε στη διαμαρτυρία για το Γερμανό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα συνέλαβαν δύο δημοτικούς υπαλλήλους της ΠΟΕ-ΟΤΑ (Κυρατζόπουλος Θωμάς και Αρβανίτης Σαράντης). Όλοι κατηγουρούνται ότι συμμετείχαν στα μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων που κινήθηκανε απειλητικά κατά του προξένου.

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ!
Ο ΛΑΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ!


ΠΟΡΕΙΑ αύριο Τρίτη 27/11, στις 18:00 στο  Αγ. Βενιζέλου
Συγκέντρωση Αλληλεγγύης, Τετάρτη 28/11, 12:00, Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Απεβίωσε ο «παππούς με τη μάσκα»

Απεβίωσε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου, ο Βασίλης Παπανίκος γνωστός και ως «ο παππούς με την μάσκα». Η φωτογραφία του με την αντισφυξιογόνο μάσκα στο πρόσωπο κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων του 2011, έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Σήμερα, Δευτέρα 26/11/12, 3.30μμ έγινε η κηδεία του στο νεκροταφείο Καισαριανής.

Ένας ακούραστος και μαχητικός αγωνιστής

Πάντα μπροστάρης σ” όλους τους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες.
Ο Βασίλης Παπανίκος του Λάμπρου, γεννήθηκε το 1925 στο Καλόχι Γρεβενών.
Στα εφτά του χρόνια χάνει και τον πατέρα του και ο Βασίλης γίνεται τρόφιμος του ορφανοτροφείου Γρεβενών.

Ερωτήσεις από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ Χαλκιδικής Ιγγλέζη Κατερίνα

Ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη βουλή, από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ Χαλκιδικής Ιγγλέζη Κατερίνα, σε ζητήματα που αφορούν τον νομό μας.

22-11-2012                  

ΕΡΩΤΗΣΗ
                            
Προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: Αυθαίρετη αστυνομική βία την 21η Οκτωβρίου στις Σκουριές Χαλκιδικής

 Την 21η Οκτωβρίου 2012, περίπου 2500 άνθρωποι πραγματοποίησαν πεζοπορία 7 χλμ., μέσω του δασικού δρόμου, προς την τοποθεσία Σκουριές,  προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή. Λίγο πριν το εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να συνεχίσουν. Ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία γυναικών μπροστά στις δυνάμεις της αστυνομίας.
Λίγο αργότερα, και μετά τη διαβεβαίωση αξιωματούχου της ΕΛ.ΑΣ ότι δεν πρόκειται να γίνει χρήση χημικών, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους διαδηλωτές κάνοντας εκτεταμένη και συνεχή ρίψη χημικών, ακόμη και σε ευθείες βολές. Την οπισθοχώρηση του πλήθους – γυναίκες και άντρες όλων των ηλικιών - ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό που συνεχίστηκε σε  όλο το μήκος των 7 χλμ. του δασικού δρόμου. Με περιορισμένη όραση και με αναπνευστικά προβλήματα, άνθρωποι σκόνταψαν, τραυματίστηκαν, ποδοπατήθηκαν και ξυλοκοπήθηκαν από πάνοπλους άντρες της ΕΛ.ΑΣ.


ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ​Υ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙ​ΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ


Άθως-Αμμουλιανή (φωτο: Λαδιαβίτης)
ΑΒΔΗΜΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΤΟ ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ

Η παρούσα πρόταση στοχεύει στον καθορισμό επιχειρηματικών κατευθύνσεων και στρατηγικών αξόνων λειτουργίας επί των οποίων θα κινηθεί στο άμεσο και απώτερο μέλλον οι παραγωγικές δυνάμεις του τουριστικού προϊόντος του Νομού Χαλκιδικής.
Με το συγκεκριμένο σχέδιο, επιδιώκεται να αναλυθεί το εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον του Νομού από τουριστικής υφής, ενώ επιχειρείται να αναπτυχθεί ένα μοντέλο σύνδεσης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, με το τουριστικό προϊόν.

Η Χαλκιδική είναι ένας προορισμός, με σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού.Μέχρι σήμερα, το τουριστικό προϊόν αναπτύχθηκε, μη αειφορικά, με έντονα εποχικό χαρακτήρα και εξάρτηση από τους διεθνείς tour operators. Το μοντέλο αυτό, πρέπει να αλλάξει υπό την εποπτεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, για τον λόγο αυτό προτείνεται η ανάπτυξη ενός Οργανισμού Προώθησης της Χαλκιδικής με συγκεκριμένη δομή, επιχειρησιακό σχέδιο και αποστολή. Βασικοί άξονες της τουριστικής πολιτικής είναι η ανάπτυξη του Πολιτισμικού τουρισμού (με έμφαση στον Θρησκευτικό και ιστορικό Τουρισμό) και των υφιστάμενων δομών θαλάσσιου τουρισμού. Θεμελιώδης στόχος που θα πρεπει να επιτευχθεί είναι η ανάπτυξη τουριστικής δραστηριότητας σε ετήσια βάση, σε όλο το νομό. Η Χαλκιδική διαθέτει τουριστικούς πόλους παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας και έλξης: Το Αγιον Όρος, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη, την διώρυγα του Ξέρξη, τη ζεστή, ρηχή και πεντακάθαρη θάλασσα και τέλος προϊόντα με εγνωσμένη αξία, όπως το κρασί, το λάδι, η ελιά, η αλιεία, το μέλι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την κτηνοτροφία, κλπ.

Βάσος Λυσσαρίδης



Ανακοίνωση για τον αρνητή στράτευσης Μ. Εξίογλου εξέδωσε το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.


Η ανακοίνωσή

Ο αγώνας κατά της υποχρεωτικής στράτευσης για μη- θρησκευτικούς λόγους κρατάει εδώ και καιρό στον ελλαδικό χώρο. Ξεκίνησε το 1986 όταν οι πρώτοι αντιρρησίες συνείδησης αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στον εθνικό στρατό. Διώχθηκαν ποινικά και φυλακίστηκαν για αυτή τους την απόφαση. Η δίωξη αυτή ήταν και είναι ξεκάθαρα δίωξη των πολιτικών τους φρονημάτων. Ακόμα και σήμερα, στο κατ' επίφαση δημοκρατικό καθεστώς που έχουμε (όταν σχεδόν σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη η στρατιωτική θητεία είναι προαιρετική), η Ελλάδα επιμένει σε ένα αναχρονιστικό και ανελεύθερο σύστημα υποχρεωτικής στράτευσης του ανδρικού πληθυσμού. Το καθεστώς αυτό πλήττει σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα όπως αυτά της αντίρρησης συνείδησης και της αυτοδιάθεσης. Ταυτόχρονα υποβάλει το άτομο σε μια εξευτελιστική 9μηνη ( και παλαιότερα πολύ πιο μακροπερίοδη) διαδικασία η οποία παραβιάζει κατάφορα την προσωπικότητά του, την ιδιοσυγκρασία του και τον καθιστά υπόδουλο του μιλιταριστικού συστήματος. Με κυρίαρχη αναφορά στο έθνος «εξαφανίζει» τις κοινωνικές συγκρούσεις, προάγει το «ενιαίο» ισοπεδωτικό βλέμμα του εθνικισμού ενάντια στον «ξένο» και ενισχύει τη ρατσιστική «ανωτερότητα» απέναντι στον «άλλο». Με πρόφαση την προσφορά στην πατρίδα και την εθνική ασφάλεια της χώρας, το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί τον μηχανισμό του στρατού για την επέκταση και κυριαρχία των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων του κεφαλαίου, εντός και εκτός των συνόρων, το οποίο και υπηρετούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ασκήσεις εσωτερικής καταστολής όλο και πληθαίνουν, ούτε το ότι το φασιστικό-ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ζητά την επέκταση της στράτευσης και στο γυναικείο κομμάτι του πληθυσμού.

Η χώρα της μαρμότας


  της Ελενας Ακρίτα

Ο τίτλος η «Χώρα της Μαρμότας» είναι παράφραση του τίτλου της κινηματογραφικής ταινίας «Η Μέρα της Μαρμότας». Μια αλληγορική ιστορία όπου ο ήρωας ξυπνάει κάθε πρωί για να ανακαλύψει ότι πάντα του συμβαίνει το ίδιο με την προηγούμενη. Ζει την ίδια μέρα ξανά και ξανά και ξανά. Η ζωή του επαναλαμβάνεται. Ξανά και ξανά και ξανά. Μέχρι να πάρει κάποτε το μήνυμα. Κάποτε. Μέχρι να αντιδράσει. Κάποτε.

Όταν βαριέσαι μια ερωτική σχέση, χωρίζεις. Όταν βαριέσαι ένα ρούχο, το χαρίζεις. Όταν βαριέσαι ένα χτένισμα το αλλάζεις. Όταν βαριέσαι παιχνίδια τα μοιράζεις.

Όταν βαριέσαι μια χώρα; Τι κάνεις όταν βαριέσαι μια χώρα;

– Τη χωρίζεις;
– Τη χαρίζεις;
– Την αλλάζεις;
– Τη μοιράζεις;

Απίστευτες οφθαλμαπάτες που σε αφήνουν άφωνο

Συνοδήγηση ή Carpooling και στην Ελλάδα



Συνοδήγηση, συνεπιβατισμός, carsharing… γενικότερα η τάση να μοιραζόμαστε τη διαδρομή και τα έξοδα της βενζίνης του αυτοκινήτου με άλλα άτομα, που έχουν κοινό προορισμό, γνωρίζει ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές στη χώρα μας.

Υπεύθυνα για τη διάδοση του carpooling στην Ελλάδα, είναι τρία μεγάλα site, που βοηθούν τα ενδιαφερόμενα άτομα να έρθουν σε επαφή. Το carpooling.gr, το pamemazi.gr και το sinepivatismos.gr μπορούν και κάνουν τη μέθοδο της συνοδήγησης πιο απλή. Το flowmagazine.gr μιλάει με την υπεύθυνη του pamemazi.gr κα. Κλεοπάτρα Πολύζου και τον υπεύθυνο διαχείρισης του carpooling.gr κ. Γιώργο Σακελλάρης.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ! Πως θα είναι η νέοι λογαριασμοί της ΔΕΗ!


Τα ωραιότερα συνθήματα είναι .... στους τοίχους!!!! (70)


Διακήρυξη Διαγωνισμού: Στανός - Κτίριο Στέγασης Φίλτρων

Ο Δήμαρχος του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής προκηρύσσει δημόσιο ανοικτό μειοδοτικό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο τη χαμηλότερη προσφορά, για την εκτέλεση του υποέργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΦΙΛΤΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΥ ΑΓΩΓΟΥ», αποτελούμενο από την κατασκευή κτιρίου με θερμομονωτικά πάνελ για τη στέγαση του συστήματος επεξεργασίας νερού, της κλίνης ξήρανσης για την επεξεργασία της λάσπης που παράγεται στις μονάδες φίλτρανσης του νερού καθώς και την κατασκευή του καταθλιπτικού αγωγού για τη μεταφορά του νερού από τη γεώτρηση προς το συγκρότημα των φίλτρων (δεξαμενή), προϋπολογισμού δαπάνης 227.000,00 € με ΦΠΑ.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα γραφεία του Δήμου στην Ιερισσό Χαλκιδικής, την 18/12/2012, ημέρα Τρίτη και ώρα από 09:30 μέχρι 10:00 (ώρα λήξης παράδοσης προσφορών), ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής διεξαγωγής διαγωνισμού. Εγγύηση συμμετοχής 2% της προϋπολογισθείσης δαπάνης χωρίς το Φ.Π.Α. ήτοι το ποσό των 3.618,58 €. Προθεσμία εκτέλεσης του έργου έξι μήνες.
Στο διαγωνισμό δικαιούνται να συμμετάσχουν:    
δείτε εδώ

Αναβολή εκδίκασης αγωγής της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ εναντίον του οικονομολόγου Γιάννη Μίχου

Εκ μέρους του Συλλόγου Μεγαλοπαναγιωτών Θεσσαλονίκης σας ενημερώνουμε ότι λόγω αποχής των δικηγόρων αναβάλλεται η εκδίκαση της αγωγής της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ ενάντια στο συντοπίτη και μέλος του Συλλόγου μας Γιάννη Μίχο, που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Ο Γιάννης Μίχος, οικονομολόγος, ανάπτυξε τις απόψεις του εμπεριστατωμένα και με απόλυτη τεκμηρίωση σχετικά με τα οικονομικά ζητήματα που αναπτύσσονται γύρω από το επενδυτικό σχέδιο της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός». Αν και οι απόψεις του Γιάννη Μίχου στηρίζονται σε πραγματικά και μόνο γεγονότα, ο δε ίδιος ως ενεργός πολίτης έχει κάθε λόγο να ενδιαφέρεται αλλά και να ανησυχεί για τα τεκταινόμενα στο τόπο του, παρά ταύτα επιδιώκεται η καταδίωξη και η φίμωση του παρόλο που πλείστοι άλλοι ακόμη και ενώπιον του Κοινοβουλίου, έχουν χαρακτηρίσει την εν λόγω υπόθεση ως οικονομικό σκάνδαλο.